Ce reprezinta vopsirea in camp electrostatic si de ce functioneaza atat de bine?

Ce reprezinta vopsirea in camp electrostatic si de ce functioneaza atat de bine?Vopsirea in camp electrostatic reprezinta un proces in care este utilizat un camp magnetic pentru a aplica vopseaua pe metale si diverse tipuri de materiale plastice.

Acest proces se bazeaza pe principiul conform caruia contrariile se atrag, dat fiind ca obiectului care urmeaza sa fie vopsit i se da o sarcina negativa, in timp ce vopseaua care urmeaza sa fie aplicata are o sarcina pozitiva.

In acest fel, se creeaza atractia, iar rezultatul este reprezentat de un finisaj durabil, neted.

Majoritatea oamenilor experimenteaza, fara sa vrea sau sa stie, electricitatea statica. De exemplu, aceasta se produce atunci cand treci pe suprafata unui covor, moment in care se formeaza sarcina electrica in corp, apoi atingi un metal.

Este momentul in care simti acel soc produs datorita frictiunii. Un camp electrostatic este similar cu un camp magnetic obisnuit, deoarece atunci cand un obiect devine incarcat, acesta creeaza un camp electrostatic.

Daca obiectul respectiv are un numar de electroni in exces, se considera ca acesta este incarcat negativ. Daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau, atunci acesta este incarcat pozitiv.

Doua obiecte electrostatice care prezinta particule incarcate in mod opus vor fi atrase unul de celalalt, iar tocmai acest fenomen sta in spatele vopsirii in camp electrostatic.

In procesul de vopsire in camp electrostatic, elementul care urmeaza sa fie vopsit primeste o incarcatura negativa de la un electrod incarcat negativ. Vopseaua are o incarcatura pozitiva si este pulverizata cu ajutorul unei duze rotative.

Astfel, sarcinile pozitive si cele negative atrag vopseaua ca un magnet pe suprafata metalica, deoarece atractia dintre sarcinile opuse este una foarte puternica.

Mai mult decat atat, vopseaua acopera complet suprafata datorita puterii de atractie a sarcinilor opuse, fiind atrasa in mod static de metal din orice directie, astfel incat sa nu existe vreun defect estetic din cauza suprapulverizarii.

Vopsirea in camp electrostatic prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Finisajul este placat datorita campului electromagnetic, fiind unul neted si dur.

Grosimea stratului de vopsea este foarte usor de controlat, iar procesul in sine este unul extrem de rentabil, deoarece se economiseste atat vopsea, cat si timp.

De asemenea, aplicarea vopselei este un proces destul de curat, deoarece nu se poate realiza o pulverizare excesiva, aplicatia fiind una uniforma.

Suprafata vopsita este una igienica, deoarece nu este poroasa si este impermeabila la substantele chimice utilizate pentru curatare.

Asadar, vopsirea in camp electrostatic reprezinta o metoda de vopsire eficienta, rentabila, curata. Aceasta poate fi utilizata pe suprafete conductoare, oferind acelasi finisaj neted si acopera foarte bine, rezistenta in timp a vopsirii fiind de lunga durata.

Odata cu proiectarea si dezvoltarea unor unitati mobile de vopsire, vopseaua poate fi aplicata in camp electrostatic in aproape orice locatie.

Mai mult decat atat, aceasta este ecologica si nu afecteaza sanatatea. Vopselele conventionale contin solventi oragnici care au un impact mare asupra sanatatii prin volatilizare, afectand astfel sistemul respirator, pe langa faptul ca intra in contact cu pielea.

Aplicarea unei vopsele in camp electrostatic beneficiaza, din acest punct de vedere, de o siguranta mai mare, deoarece nu contine solventi.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.