O bacterie este un microorganism unicelular, adica alcatuit dintr-o singura celula capabila sa aiba un metabolism propriu. Un virus, pe de alta parte, este o particula mai mica decat o bacterie si nu poate supravietui mult timp pe cont propriu: pentru a trai, trebuie sa invadeze o celula externa, o celula animala, o planta sau chiar o bacterie.
Prin urmare, virusul are o structura mult mai simpla decat o bacterie, motiv pentru care un antibiotic sau un antibacterian nu poate combate virusul. De asemenea, utilizeaza cai metabolice vitale in cadrul celulelor gazda pentru a se replica si este dificil de eliminat fara a utiliza medicamente care nu sunt toxice pentru celulele gazda.
Cea mai eficienta strategie de combatere a bolilor virale este vaccinarea, care poate induce protectie imunitara in gazda, in timp ce pana in prezent au fost dezvoltate doar cateva medicamente antivirale care actioneaza selectiv asupra unor virusuri specifice (Herpes, Hepatita B sau C, HIV).
Dezinfectant si antibacterian
Un dezinfectant dupa cum s-a mentionat mai sus, este un produs care nu ucide virusii, ci actioneaza in mod specific impotriva bacteriilor, omorandu-le (bactericid) sau inhiband cresterea lor (bacteriostatic). In scopul prevenirii infectiei cu Coronavirus, un antibacterian este complet inutil, cu exceptia evitarii suprapunerii unei infectii bacteriene peste o infectie virala preexistenta.
Dezinfectantii sunt produse care ucid o varietate de microorganisme; pentru fiecare ingredient activ dezinfectant, actiunea impotriva unuia sau mai multor microorganisme specifice este specificata si dovedita.
Produsele de dezinfectie sunt utilizate pentru a curata pielea sau suprafetele, reducand astfel probabilitatea de supravietuire a microorganismelor patogene. Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un manual tehnic intitulat „Water, sanitation, hygiene and waste management for COVID-19”, in care se specifica faptul ca exista multi dezinfectanti activi impotriva unor virusuri precum COVID-19, inclusiv dezinfectantii de uz curent din spitale.
OMS insasi recomanda utilizarea alcoolului etilic de 70% pentru dezinfectarea suprafetelor mici si a hipocloritului de sodiu de 0,5% (de exemplu, continut in inalbitor) (echivalentul a 5000 ppm) pentru dezinfectarea suprafetelor mai mari.
Igienizarea mainilor si a suprafetelor
Pentru a va igieniza mainile, le puteti spala cu apa si sapun sau puteti folosi un lichid (sau un gel) de igienizare, oricare dintre acestea reducand drastic sansele de a avea microorganisme de tot felul pe ele. OMS a oferit indrumari privind modul de obtinere a unui lichid dezinfectant (numit in mod gresit gel) care contine alcool, peroxid de hidrogen (apa oxigenata), glicerina si apa in urmatoarele proportii:
- 833 ml de alcool etilic 96%;
- 42 ml de peroxid de hidrogen 3%;
- 15 ml de glicerina 98% (glicerol);
- apa distilata sau, alternativ, fiarta si racita.
Alcoolul etilic nu trebuie sa fie mai mic de 60% (sub acest procent nu isi desfasoara actiunea bactericida ca denaturant al proteinelor) si nici pur, deoarece nu patrunde in celulele agentului patogen, ci actioneaza doar ca un deshidratant al pielii.
Glicerina este prezenta in reteta pentru ca are rolul de a creste vascozitatea produsului si, prin urmare, timpul de contact cu dezinfectantul, impiedicand alunecarea acestuia de pe maini.
Peroxidul de hidrogen este utilizat pentru a elimina orice spor bacterian. Vorbim aici de antibacterian, dar solutia este, evident, activa si pentru virusi. Aceasta formula este foarte echilibrata si eficienta, dar nu ramane mult timp pe piele, deoarece este o solutie hidro-glicerica.
Cat de importanta este dezinfectia?
Germenii fac parte din viata de zi cu zi. Unii dintre ei sunt utili, dar altii sunt daunatori si provoaca boli. Ei pot fi gasiti peste tot – in aerul nostru, in sol si in apa. Sunt pe pielea si in corpurile noastre. Germenii sunt, de asemenea, pe suprafetele si obiectele pe care le atingem.
Uneori, acesti microbi se pot raspandi la tine si te pot imbolnavi. De exemplu, ar putea exista microbi pe o telecomanda a televizorului. Ati putea sa va infectati cu microbii daca atingeti telecomanda si apoi va frecati ochii sau nasul sau mancati cu mainile.
Pentru a evita infectarea cu germeni de pe suprafete si obiecte, este important sa va spalati des pe maini. Dar nu poti sa te speli pe maini de fiecare data cand atingi ceva. Prin urmare, este, de asemenea, important sa curatati si sa dezinfectati in mod regulat suprafetele si obiectele.
Unii oameni cred ca dezinfectarea este acelasi lucru cu curatarea sau igienizarea. Dar ele sunt de fapt diferite:
Curatarea indeparteaza murdaria, praful, firimiturile si germenii de pe suprafete sau obiecte. Cand curatati, veti folosi probabil sapun (sau detergent) si apa pentru a curata fizic suprafetele si obiectele. Acest lucru poate sa nu omoare neaparat microbii. Dar, din moment ce i-ai indepartat pe unii dintre ei, exista mai putini microbi care ar putea raspandi infectia la tine.
Dezinfectarea foloseste substante chimice (dezinfectanti) pentru a ucide germenii de pe suprafete si obiecte. Unii dezinfectanti obisnuiti sunt solutiile de inalbitor si alcool. De obicei, trebuie sa lasati dezinfectantul pe suprafete si obiecte pentru o anumita perioada de timp pentru a ucide microbii. Dezinfectarea nu curata neaparat suprafetele murdare sau indeparteaza germenii.