Site-ul nostru folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți și personaliza experiența dvs. și pentru a afișa reclame (dacă există). Site-ul nostru poate include și cookie-uri de la terțe părți, cum ar fi Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Utilizând site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Am actualizat Politica noastră de Confidențialitate. Vă rugăm să faceți clic pe buton pentru a verifica Politica noastră de Confidențialitate

Grasimea abdominala: dovezi versus inselatorii

 

Grasimea abdominala” – aceste doua cuvinte par a fi blestemul multora dintre cei care se lupta de ani intregi cu diverse diete pentru slabire. De asemenea, grasimea abdominala este si o mina de aur pentru marketing. Piata insa este plina de suplimente, carti despre diete si articole online care promit noi moduri de a trata grasimea din regiunea abdominala.

Se pare ca multi cercetatori si experti in domeniul sanatatii sunt in egala masura preocupati de grasimea de pe abdomen, desi motivele interesului acestora sunt diferite. In ultimii 30 de ani, o cantitate uriasa de informatii despre depozitele de grasime ale organismului a fost vehiculata peste tot, servind ca sursa de informare si studiu pentru multi dintre cei preocupati de subiect.

Daca oamenii de stiinta obisnuiau sa vada grasimea drept rezervorul latent de energie, acum stim ca grasimea este un tesut foarte activ, cu o influenta metabolica importanta, iar consecintele sale pentru sanatate variaza foarte mult in functie de locul in care este ea localizata.

Daca ne concentram atentia pe grasimea din regiunea abdominala, exista doua categorii mari de grasime despre care trebuie sa stim: grasimea subcutanata (stratul vizibil, exterior, pe care il poti prinde intre degete) si grasimea viscerala (numita si grasime intra-abdominala), care sta ascunsa in organele interne si in jurul acestora.
Se pare ca aceste doua depozite se comporta in moduri foarte diferite.

Grasimea viscerala pare sa fie unul dintre cele mai periculoase tipuri de grasime corporala. Acest rezervor intern de grasime secreta hormoni daunatori si compusi inflamatori care cauzeaza schimbari metabolice nedorite si care par sa creasca riscul aparitiei bolilor de inima, a diabetului de tip 2, a dementei si a altor afectiuni.

Este imposibil de determinat cat de multa grasime viscerala ai in organism fara ajutorul echipamentelor de inalta tehnologie, dar exista un mod foarte simplu de a-ti face o idee generala.

General vorbind, depozitul de grasime viscerala al organismului este direct proportional cu cantitatea de grasime vizibila de pe abdomen. Cu alte cuvinte, daca ai ceea ce se numeste “burta de bere”, o silueta in forma de mar, sau o circumferinta ampla a taliei, probabilitatea de a avea o cantitate mare de grasime viscerala in interior este mult mai mare. Iar daca scapi de grasimea exterioara de pe abdomen, vei elimina si grasimea viscerala daunatoare.

Ce te ajuta cu adevarat sa arzi grasimea de pe abdomen?

Ei bine, iata si vestile bune! Atunci cand incepi sa elimini din kilogramele in plus, vei elimina automat si grasimea rea, intra-abdominala, in cel mai rapid ritm. Acest tip de grasime este activul cel mai lichid al corpului tau – atunci cand organismul are nevoie de energie, grasimea viscerala este cea mai facila sursa.

Nu conteaza cum alegi sa elimini din kilograme – fie prin renuntarea la calorii, fie prin activitatea fizica mai intensa, fie in mod ideal prin ambele metode – aceasta amenintare importanta care este grasimea viscerala va fi prioritizata ca bazin de energie in prima faza a slabirii, comparativ cu celelalte depozite de grasime.

Asta poate explica de ce atunci cand slabesti chiar si 5 – 10 kg poti reduce in mod substantial nivelul glicemiei si al insulinei, tensiunea arteriala, colesterolul si alti factori de risc. De asemenea, chiar daca nu iti vei atinge obiectivul initial legat de greutate, tot vei reusi sa iti imbunatesti in mod dramatic sanatatea, prin eliminarea de kilograme in plus.

Iar vestile bune nu se opresc aici! Studiile arata ca daca vei continua sa faci sport dupa ce slabesti, nu vei pune la loc niciun gram din acea grasime abdominala interna periculoasa, chiar si daca vei recapata din kilogramele eliminate initial.

Dieta si grasimea de pe abdomen

Singurul factor esential in eliminarea periculoasei grasimi abdominale este mentinerea unei balante calorice negative. Cu alte cuvinte, va trebui sa mananci mai putine calorii decat arzi in mod normal zilnic. Creand un deficit de energie, vei elimina automat in primele luni de dieta grasimea abdominala intr-o proportie mai mare decat alte tipuri de grasime.

Si totusi, probabil ca ai auzit ca anumite alimente – precum nuci, ulei de masline, fructe de padure, otet si ceai verde – te vor ajuta sa arzi mai multa grasime abdominala, in timp ce altele – asa cum sunt faina si zaharul – se depun direct pe zona mediana a corpului. Nu exista foarte multe dovezi stiintifice care sa sustina aceste afirmatii; multe dintre ele sunt bazate doar pe unul sau doua studii scurte, sau chiar pe niciunul.

Acestea find zise, iata cateva rezultate interesante, desi preliminare, ale unor studii recente. Pentru ca se aliniaza oricum cu principiile unei alimentatii sanatoase, nu vei gresi cu nimic daca vei include mai multe dintre aceste alimente benefice in dieta ta zilnica, cata vreme nu uiti sa tii cont de calorii.

  •  Adultii obezi care au urmat o dieta saraca in calorii, inlocuind in acelasi timp toate cerealele rafinate cu cereale integrale au eliminat un procent mai mare de grasime abdominala decat cei care au consumat cereale rafinate. Iata deci un motiv extrem de solid sa incepi sa consumi alimente integrale!
  •  Un studiu de dimensiuni reduse (efectuat pe un esantion de numai 11 persoane) a aratat ca o dieta bogata in grasimi mononesaturate din ulei de masline, tinuta pe durata unei luni intregi, a redistribuit o portiune mica din grasimea corporala a participantilor la studiu de pe zona mediana pe zona inferioara a corpului.

Pentru ca cercetatorii i-au instruit pe participanti sa continue sa consume aceeasi cantitate de mancare ca inainte de studiu, cantitatea de grasime corporala totala nu s-a modificat. In schimb, cand au avut o dieta mai bogata in carbohidrati, au castigat mai multa grasime in zona abdominala si au eliminat din grasime in alte parti (desi cercetatorii nu au detaliat din ce alimente au provenit carbohidratii extra).

Studiile pe termen mai lung au aratat ca repartizarea grasime versus proteine versus carbohidrati in dietele pentru slabit nu are practice niciun efect asupra eliminarii grasimii abdominale. Chiar daca uleiul de masline, nucile si avocado – toate alimente bogate in grasimi mononesaturate – nu contribuie la arderea grasimii abdominale, ele continua sa ramana optiuni inteligente si sanatoase pentru inima, asa ca le poti consuma mai des.

  •  Un nou studiu publicat luna aceasta in revista Diabetes, a relevat ca participantii care au luat in greutate mancand in exces briose bogate in grasimi saturate (facute cu ulei de palmier) au acumulat mai multa grasime corporala totala (raportat la procentul de muschii) si mai multa grasime intra-abdominala, in comparatie cu cei care au mancat briose bogate in grasimi polinesaturate (facute cu ulei de floarea soarelui).
  • Grasimea polinesaturata – pe care o regasim in cantitati mari in nuci si uleiuri vegetale lichide precum cel de sofran, de samburi de struguri, de alune si de canola – este cea mai sanatoasa pentru inima ta. Iata deci un motiv solid sa transformi acest tip de grasime in grasime predominanta in dieta ta.

Sursa: https://www.everydayhealth.com/columns/johannah-sakimura-nutrition-sleuth/belly-fat-sorting-science-from-scams/

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.