Google isi deschide primul centru in UK producand tehnologie pentru persoane cu dizabilitati

Creand tehnologie cu gandul la persoanele cu dizabilitati, creezi tehnologie mai bine pentru toata lumea.
Aceasta a fost convingerea Google atunci cand a deschis primul sau centru de cercetare si dezvoltare din UK dedicat crearii de tehnologie pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati.

Institutul National Regal pentru Nevazatori, Institutul National Regal pentru Hipoacuzici si fundatia pentru persoane cu dizabilitati Everyone Can au lucrat in colaborare cu Google la dezvoltarea centrului din Londra. Aceasta este prima locatie din afara Statelor Unite concentrata pe accesibilitate a celor de la Google. Reporterul BBC pe probleme de tehnologie, Paul Carter, a spus ca tehnologia dezvoltata de Google are “potentialul de a fi semnificativa” pentru persoanele cu dizabilitati.
“Tehnologia atinge acum extrem de multe aspecte ale vietii cotidiene a tuturor, insa pentru persoanele cu dizabilitati ea are capacitatea de a schimba viata la propriu” a spus el.

Exista o vorba in comunitatea persoanelor cu dizabilitati – “nimic despre noi fara noi” – si este minunat sa vedem cum unul dintre jucatorii majori de pe piata de tehnologie imbratiseaza ethos-ul si construieste un spatiu pentru crearea de produse si servicii nu doar destinate persoanelor cu dizabilitati, ci si intr-un mod in care sa poata lucra cu acestia”, spune Carter.
Google are o multime de echipe de cercetare care lucreaza pe aspecte precum inteligenta artificiala si cativa ingineri sunt insarcinati cu analiza tehnologiei accesibile “supercharging” si pe aducerea acesteia in mainstream.
De pilda, tehnologia de subtitrare, lansata initial pentru a-i ajuta pe telespectatorii hipoacuzici si pe cei cu alte tipuri de probleme de auz, a avut un impact pozitiv asupra tuturor oamenilor si a devenit utila pentru mase.

Rachael Bleakley, care este hipoacuzica, spune ca se tot chinuia sa citeasca pe buze in copilarie, dar subtitrarile au schimbat totul. “Divertismentul mainstream a capatat un nou inteles pentru mine in adolescenta, iar de atunci subtitrarile au inceput sa devina standardul pentru transmisiunile televizate” a spus femeia, acum in varsta de 35 de ani. “Subtitrarea comunica nu numai ceea ce se vorbeste, ci si unele zgomote utile de background care te ajuta sa amplifici intriga, precum “muzica dramatica” pentru a construi tensiune, sau “explozie zgomotoasa” pentru ceva ce se intampla in afara cadrului si care poate explica de ce personajul principal arata putin alarmat” spune ea.
Christopher Patnoe, care face parte din echipa de incluziune a Google, este de parere ca “daca oamenii au acces echitabil la informatie si la sanse, toata lumea castiga – dar stim ca nevoile oamenilor se schimba constant, pe parcursul vietii sau chiar pe parcursul zilei. Stim ca trebuie sa facem mai mult” a spus el.

Intelegerea dificultatilor de vorbire

Project Relate este o aplicatie Google lansata pe beta in UK si care ajuta oamenii cu probleme de vorbire. Aplicatia invata cum sa recunoasca mai bine modelele de vorbire ale celor care pot intampina probleme – de pilda persoanele cu distrofie musculara – si ii ajuta sa comunice cu mai multa usurinta. Aplicatia face asta transcriind vorbirea in text in timp real, repetand vocea cuiva intr-o versiune sintetizata si vorbind cu asistenti de voce.

Yvonne Johnson, in varsta de 55 de ani, care are vorbirea neclara, a ajutat Google cu acest proiect. “Ma simt mai bine inteleasa – nu numai de catre ascultatorii necunoscuti, ci si de catre sotul meu – si este o diferenta mare intre o conversatie semnificativa si datul din cap pur si simplu” a spus ea.

Sursa: https://www.bbc.com/news/technology-63828617

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.