Site-ul nostru folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți și personaliza experiența dvs. și pentru a afișa reclame (dacă există). Site-ul nostru poate include și cookie-uri de la terțe părți, cum ar fi Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Utilizând site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Am actualizat Politica noastră de Confidențialitate. Vă rugăm să faceți clic pe buton pentru a verifica Politica noastră de Confidențialitate

Ghid despre vinuri

Ghid despre vinuriCe este vinul? Pur si simplu, vinul este sucul fermentat al strugurilor de anumite soiuri. Acesti struguri sunt foarte diferiti de soiurile regasite in magazinul alimentar: sunt mici, dulci, cu coaja groasa si contin multe seminte. Exista doua tipuri de struguri: struguri albi si struguri negri (care dau vinului culoarea rosiatica).

Si in cadrul acestor tipuri de struguri, exista sute de soiuri utilizate pentru a face mii de amestecuri de vin. Alti factori care influenteaza caracteristicile unui vin, sunt: regiunea vinicola, dulceata, aciditatea si aromele. Pentru a-ti da seama de importanta acestor aspecte ce tin de prepararea vinului, poti testa cel mai bun vin Davino Flamboyant.

In acest articol iti vom prezenta cele 4 tipuri de vinuri si modul in care acestea se servesc.

  1. Vinuri rosii

Vinurile rosii sunt facute din pulpa strugurilor negri fermentati impreuna cu semintele, tulpinile si cojile acestora. Vinul rosu este bogat in taninuri, ceea ce iti va oferi senzatia de gust amar si uscat dupa degustare.

Alegeri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel, Chianti, Beaujolais

Combinatii de alimente: Asociaza vinul rosu cu mancaruri consistente care contin carne rosie, cum ar fi coaste pe gratar, burgeri si fripturi, paste si pizza.

Sfat: Consuma vinurile rosii la temperatura camerei deoarece la temperaturi joase taninurile devin amare.

Bine de stiut: Un vin nou este mai intunecat, avand un nivel ridicat de tanin. Alege un vin vechi, care va avea un gust mai putin uscat si amar.

  1. Vinuri albe

Vinurile albe sunt facute atat din struguri albi, cat si din struguri negri. In procesul de creare al vinurilor albe cojile sunt separate, astfel incat se foloseste doar sucul limpede de struguri. Vinul alb are un nivel scazut de tanin; natura sa acida este cea care contureaza aromele proaspete si tari.

Alegeri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling

Combinatii de alimente: Vinul alb se potriveste cel mai bine cu mancaruri usoare, cum ar fi friptura din carne de pasare, peste, fructe de mare, curry, tacos, branza si salata.

Sfat: Consuma vinul alb la temperaturi joase

  1. Vinuri roze

La fel ca vinul alb, acest tip de vin are un continut scazut de tanin, desi exista si roze demisec. Acesta este un vin perfect pentru petrecerile de vara, datorita gustului dulce.

Combinatii alimentare: Rosé se potriveste bine cu mancaruri usoare si gustari, inclusiv peste, fructe si branza.

Sfat: nu combina roze cu alte tipuri de vin.

  1. Vinuri spumante

Vinurile spumante sunt bauturi carbogazoase fabricate din struguri albi si negri, iar dioxidul de carbon este un produs natural al procesului de fermentare. Cel mai cunoscut vin spumant este sampania, care este adesea bauta la petreceri selecte.

Recomandari: Sampanie, Prosecco

Alimente: Alimente usoare, cum ar fi branzeturi moi, fructe de mare, inclusiv somon afumat si creveti, salata si fructe proaspete.

Sfat: Te-ai intrebat vreodata de ce sampania este intotdeauna servita in pahare inalte si subtiri? Acest lucru se datoreaza faptului ca paharele cu picior ajuta la mentinerea temperaturii optima a lichidului, fara a influenta gustul.

Bine de stiut: vinurile spumante sunt numite dupa regiunea in care sunt produse, cum ar fi provincia Champagne din Franta.

De ce sa bei vin?

Vinul nu este doar o alta bautura alcoolica. Este adesea numit nectarul zeilor, exista de mii de ani si este probabil cea mai veche bautura cunoscuta in afara de apa. Platon a spus ca nu exista nimic mai excelent sau mai valoros decat vinul.

Lista beneficiilor pentru sanatate ale consumului de vin – moderat, desigur – este lunga si devine mai lunga in fiecare an. Uita de mar, un pahar de vin pe zi il va tine cu siguranta pe doctor departe! Nu numai  vinul rosu are beneficii pentru sanatate, ci si vinul alb – vinul rosu este mai bogat in polifenoli, dar antioxidantii continuti in vinul alb sunt mai puternici!

Controleaza nivelul colesterolului

Studiile au confirmat ca vinul rosu creste nivelul HDL sau al „colesterolului bun”, ceea ce ajuta la desfundarea arterelor. Se recomanda sa bei unul sau doua pahare la masa in fiecare zi.

Sprijina o mai buna circulatie a sangelui

Vinurile rosii deschise contribuie la extinderea vaselor de sange, ajutand astfel circulatia. Recomandare: ia cate un pahar de vin mic la fiecare masa, de maxim trei ori pe zi.

Previne bolile de inima

Vinul rosu este bogat intr-un antioxidant numit resveratrol care poate ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sange din inima ta. Pentru a profita de beneficiile antioxidante ale vinului rosu, ar trebui sa bei un vin rosu deschis la mese si inainte de a merge la culcare. Barbatii ar trebui sa bea 0,3 litri pe zi, iar femeile sa aiba 0,2 litri pe zi.

Bun pentru ameliorarea stresului

Daca esti constant stresat, un pahar de vin poate fi de ajutor. Ar trebui sa faci o pauza si sa bei un pahar de vin incet si sa savurezi fiecare inghititura. Nu este recomandat niciun vin special; ar trebui sa bei vinul tau preferat. Totusi, retineti ca vinurile rosii calmeaza si se relaxeaza, in timp ce vinurile albe energizeaza.

Poate ajuta la prevenirea racelilor

Medicina traditionala a spus ca consumul de vin poate preveni raceala comuna, deoarece poate ajuta la distrugerea virusilor si a bacteriilor. Oamenii de stiinta au dovedit ca consumul moderat de vin poate spori imunitatea la raceli cu pana la 85%.

 

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.