Cum schimba tehnologia blockchain industria tehnologica

Fie ca lucrezi in industria tehnologica, intr-un sector comercial care se bazeaza foarte mult pe acesta, sau intr-un domeniu complet fara legatura, probabil ca ai auzit pana acum de termenul “blockchain”. De la cronologiile de pe Twitter, pana la stiri si conversatii diverse, termenul face parte din ce in ce mai mult din lexicul global, alaturi de rudele sale apropiate – “criptomoneda” (“cripto”) si “bitcoin”.

Daca aceasta zona emergenta a tehnologiei inca ti se pare putin neclara si vaga, stai linistit, nu esti singurul in aceasta situatie.
Un lucru insa este cert: tehnologia blockchain schimba material industria tehnologica. Creeaza noi oportunitati – inclusiv cererea crescuta de talent tehnic – bazate pe noi moduri de a face afaceri si pe modul in care tranzactionam, investim, stocam, securizam, partajam si valorificam datele digitale.
Pentru a te pune la curent cu tot ce inseamna blockchain, ai mai jos detalii despre functionarea tehnologiei blockchain si despre modul in care aceasta transforma spatiul tehnologic.

Ce inseamna blockchain?

Un blockchain in cea mai simpla forma este o baza de date distribuita sau descentralizata in care un set de date (un registru digital al tranzactiilor) este stocat intr-o retea de computere, fiind astfel mai sigur si mai dificil de piratat sau de modificat. Acest aspect le permite si indivizilor sa utilizeze datele pentru a tranzactiona intre ei in mod mai sigur, fara implicarea unei terte parti – precum o banca sau un guvern – care sa controleze tranzactiile.

Cum functioneaza blockchain-urile?

Blockchain-urile functioneaza prin colectarea de date in grupuri numite blocuri. Aceste blocuri de date au anumite capacitati de stocare care odata atinse, sunt inchise si legate de blocul anterior, formand un lant de date sau blockchain ordonat cronologic. In acest fel, nu exista o persoana anume care detine controlul asupra datelor, ci mai degraba toti contribuitorii din lant il controleaza in mod colectiv.
Toate tranzactiile sunt descentralizate si transparente, datate, inregistrate permanent si ireversibile. Intr-un fel e ca un Google Doc, in care un singur document distribuit poate fi accesat si editat cu usurinta de mai multe persoane de oriunde, toate modificarile fiind inregistrate si facute in timp real. Un alt exemplu de registru public descentralizat, si probabil chiar mai bun, este aplicatia Venmo.

Tehnologia Blockchain a fost conceptualizata pentru prima data de mediul academic in 1982 ca un „sistem informatic distribuit care poate fi creat, intretinut si poate fi de incredere pentru grupuri reciproc suspicioase”. Tehnologia a luat viata, insa, in 2008 ca o modalitate de a sustine bitcoin, un „sistem electronic de numerar peer-to-peer”.
Bitcoin a devenit prima si cea mai cunoscuta moneda digitala sau criptomoneda, iar ulterior au aparut incet dar sigur si Ethereum (Ether), Dogecoin si mii de alte tipuri de criptomonede digitale, care au avut parte de acceptare datorita in mare parte beneficiilor si succesului tehnologiei blockchain.

Cum este folosita tehnologia blockchain in afaceri

Utilizarea tehnologiei blockchain descentralizate creeaza tot felul de oportunitati de afaceri in multe industrii, mergand de la sanatate (cu aplicatii in codificarea genetica, securizarea dosarelor pacientilor si gestionarea lanturilor de aprovizionare cu medicamente) si ajungand pana la domeniul financiar, unde permite o guvernanta mai transparenta, accelereaza timpii de procesare, reduce cererile de capital, creste securitatea si reduce fraudele.

Ce inseamna evolutia tehnologiei blockchain pentru angajatori si candidati?

Odata cu integrarea tehnologiei blockchain in aplicatiile de business obisnuite, tot mai multi angajatori au nevoie de angajati noi cu aptitudini potrivite pentru a intelege si a lucra cu tehnologia si cu ecosistemul din jurul sau.
Dezvoltatorii cu abilitati precum Java, Python, invatare automata, inteligenta artificiala (AI), C/C++, Node.js si serviciile web Amazon sunt esentiali pentru o afacere, la fel si candidatii non-tech cu abilitati soft precum creativitatea, rezolvarea problemelor si comunicarea. Candidatii fluenti digital si jucatorii buni de echipa se potrivesc in mod natural in aceasta lume.

Sursa: https://www.bizjournals.com/jacksonville/inno/stories/partner-content/2022/05/24/how-blockchain-technology-is-changing-the-tech.html

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.