Barack Obama spunea ca lumea trebuie sa isi uneasca eforturile pentru a infrunta schimbarea climatica. Exista un consens general ca daca nu facem nimic, ne vom confrunta cu si mai multa seceta, foamete si deplasari masive, care vor alimenta mai multe conflicte timp de decenii.
Schimbarea climatica reprezinta una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta omenirea astazi. Din fericire, insa, exista mai multe moduri prin care tehnologia si antreprenorii din domeniul tehnologiei pot contribui la rezolvarea acestei probleme. Incepand de la surse de energie regenerabila pana la optiuni de transport mai eficiente, vei afla mai jos cum poti ajuta tehnologia si cum poti contribui la salvarea planetei.
Trendurile CleanTech ale anului
Investopedia face referire la diverse companii si tehnologii ce au ca obiectiv imbunatatirea sustenabilitatii mediului numindu-le CleanTech. CleanTech ar putea reduce, de asemenea, impactul negativ pe care il au asupra mediului tehnologiile conventionale, asa cum este energia pe baza de carbune. Iata care sunt principalele 7 trenduri CleanTech din 2022.
1. Energia solara va deveni mai eficienta si mai putin costisitoare. Tot mai multi antreprenori creeaza solutii adaptate utilizarii energiei solare, un trend ce va deveni omniprezent in urmatorii ani.
2. Energia eoliana va fi mai eficienta si mai putin costisitoare. Turbinele eoliene moderne sunt mai eficiente si genereaza de 20 de ori mai multa energie electrica decat in urma cu 25 de ani.
3. Vehiculele electrice sunt acum mai populare, pentru ca beneficiaza de un grad tot mai mare de acceptare. General Motors spune ca pana in 2035 va produce numai vehicule electrice, Ford spune ca toate masinile vandute in Europa vor fi electrice pana in 2030, in timp ce Volkswagen spune ca pana in 2030 70% din vanzarile sale vor fi electrice.
4. Capacitatea de stocare a bateriilor va deveni mai eficienta si mai putin costisitoare. Un nou studiu a aratat ca pana in 2050, bateriile Litiu-Ion vor fi cea mai ieftina modalitate de a stoca energie electrica, precum cea provenita de la fermele solare sau eoliene.
5. Iluminatul LED va deveni mai popular. El ofera o iluminare mai corecta, mai controlabila, cu o eficienta energetica sporita, care necesita mult mai putina energie decat becurile incandescente standard. De asemenea, produce mai putina caldura, iar spre deosebire de becurile cu filament, LED-urile vor avea o durata de viata de mii de ore.
6. Reciclarea va capata si ea mai multa popularitate si acceptare. In 2019, Amprenta Materiala Globala (cantitatea de materie prima – inclusiv combustibili fosili, biomasa si minereu metalic si nemetalic – extrasa pentru a satisface cererea totala de consum), a fost de 85,9 miliarde de tone, in crestere fata de 73,2 miliarde de tone cat era in urma cu 10 ani, conform Natiunilor Unite.
7. Agricultura sustenabila va capata mai multa popularitate. Singurul obiectiv al agriculturii sustenabile este acela de a satisface nevoile actuale ale societatii de produse alimentare si textile, dar fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.
Toate cele listate mai sus dezvaluie o valoare derivata mai mare a banilor, in special in ceea ce priveste eficienta si eficacitatea.
Guvernele si CleanTech
In continuare, vom vorbi despre CleanTech si despre modurile in care guvernele se implica in acest domeniu. Nu se poate nega ca schimbarea climatica este una dintre cele mai presante probleme ale vremurilor noastre. Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbare Climatica (IPCC) arata ca mai avem la dispozitie 12 ani pentru a lua masuri vizand limitarea daunelor cauzate de schimbarea climatica. Ceea ce inseamna ca trebuie sa gasim modalitati de a reduce dependenta omenirii de combustibilii fosili, dar si moduri noi de a ne indrepta catre forme mai curate de energie.
Industria CleanTech are in lucru dezvoltarea unor tehnologii noi ce pot ajuta lumea sa faca fata schimbarii climatice. Un astfel de exemplu sunt vehiculele electrice.
Vehiculele electrice devin din ce in ce mai populare, pentru ca ofera o alternativa mai curata si mai eficienta la masinile pe benzina si diesel. Guvernele ofera, de asemenea, stimulente pentru a incuraja oamenii sa treaca la vehicule electrice.
Un alt domeniu in care tehnologia poate ajuta este dezvoltarea surselor de energie regenerabila. Energia solara, energia eoliana si energia hidroelectrica constituie surse regenerabile de energie ce pot ajuta omenirea sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili. Tehnologii ca acestea ofera speranta pentru viitor si ne arata ca putem lua masuri pentru a atenua schimbarea climatica. Insa trebuie sa facem mai mult decat sa dezvoltam tehnologii noi: trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt adoptate de cat mai multi oameni. De aceea, guvernele trebuie sa se implice prin facilitati si masuri de stimulare, pentru ca oamenii sa treaca la solutii CleanTech .
In plus, tehnologia are potentialul de a contribui la atenuarea schimbarii climatice in mai multe moduri. Dezvoltarea unor surse de energie mai curate si mai eficiente, de pilda, – asa cum sunt energia solara si energia eoliana – poate contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Tehnologiile superioare de transport pot facilita si ele deplasarea fara a fi nevoie de folosirea unor vehicule poluante.
Provocari ale tehnologiilor noi
Insa in implementarea noilori tehnologii ce vizeaza atenuarea schimbarii climatice trebuie sa se tina cont de unele provocari actuale.
Una dintre cele mai importante provocari este costul dezvoltarii si implementarii noilor tehnologii. Pentru multe industrii din zona CleanTech, cum sunt si energia solara si eoliana, costurile initiale pot fi destul de mari. Ceea ce inseamna ca aceste industrii vor concura cu greu cu sursele traditionale de energie care exista pe piata de multi ani.
O alta provocare cu care se confrunta industriile CleanTech este problema acceptarii publice. Pentru ca noile tehnologii sa aiba succes in combaterea schimbarii climatice, acestea trebuie sa fie acceptate de publicul larg. Ceea ce poate fi dificil, pentru ca oamenii vor fi reticenti cand vine vorba sa-si schimbe obiceiurile, sau nu vor avea incredere in noile tehnologii.
Solutii tehnologice impotriva schimbarii climatice
In ciuda acestor provocari, tehnologia poate juca totusi un rol important in combaterea schimbarilor climatice. Continuand sa dezvoltam si sa implementam noi tehnologii curate, putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Iata mai cateva solutii tehnologice ce ar putea contribui la combaterea crizei schimbarii climatice pe care tot mai multi antreprenori trebuie sa o ia in calcul.
1. Geoingineria. Vorbim practic despre manipularea sistemului climatic al Pamantului pentru a contracara efectele incalzirii globale. O solutie de geoinginerie propusa este injectarea de dioxid de sulf in stratosfera, ce ar reflecta o parte din caldura soarelui in spatiu si, prin urmare, ar raci planeta. Gandirea buna da rezultate bune!
2. Captarea si stocarea carbonului. Aceasta tehnologie capteaza emisiile de dioxid de carbon generate de centralele electrice si de alte instalatii industriale inainte ca acestea sa fie eliberate in atmosfera. Dioxidul de carbon captat este apoi injectat in subteran, unde este stocat in siguranta, departe de atmosfera.
3. Energia regenerabila. Energia solara, energia eoliana si energia hidroelectrica sunt forme de energie regenerabila ce pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Panourile solare si turbinele eoliene pot fi folosite pentru a genera energie electrica, in timp ce barajele hidroenergetice pot fi folosite pentru a produce atat energie electrica, cat si apa potabila.
4. Vehiculele electrice. Vehiculele electrice sunt o alternativa curata la masinile si camioanele pe benzina. Acestea produc zero emisii si pot contribui la reducerea dependentei de combustibilii fosili. Insa ele vin la pachet cu provocari noi – cum ar fi statiile de incarcare – ce necesita implicarea antreprenorilor din domeniul tehnologiei (tehnoprenori).
5. Eficienta energetica. Eficienta energetica a caselor si a fimelor noastre este una dintre cele mai simple modalitati de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Masuri simple precum etansarea usilor si ferestrelor, becurile LED si stingerea luminii pentru a economisi energie sunt practici excelente.
Toate acestea reprezinta si oportunitati de afaceri pentru startup-uri si tehnoprenori.
Inovatia afecteaza schimbarea climatica
Inovatia are si ea capacitatea de a influenta schimbarile climatice, iar unele proiecte chiar pot avea efecte importante. Tehnologia are potentialul de a contribui la combaterea schimbarii climatice in mai multe moduri. Iata care sunt tehnologiile inovatoare ce ar putea ajuta omenirea sa faca fata schimbarii.
1. Monitorizarea si intelegerea climei in schimbare. Monitorizand si intelegand mai bine clima Pamantului, putem dezvolta modele mai precise, astfel incat sa prognozam schimbarile viitoare. Aceste informatii pot sta apoi la baza deciziilor de politici si planificare.
2. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Noile tehnologii ne pot ajuta sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera in multe moduri. De exemplu, cu ajutorul lor am putea genera electricitate cu mai putine emisii de dioxid de carbon, am putea capta si stoca emisiile de dioxid de carbon si am putea dezvolta combustibili alternativi cu emisii mai mici.
3. Adaptarea la un climat in schimbare. Pe masura ce clima se schimba, va trebui sa ne adaptam infrastructura, agricultura si alte sisteme pentru a face fata noilor conditii. Tehnologia ne poate ajuta sa facem asta prin dezvoltarea unor metode si materiale noi, care sunt mai potrivite conditiilor climatice noi sau prin furnizarea de informatii care ne ajuta sa planificam si sa gestionam impactul schimbarii climatice.
Companii CleanTech de top
Iata mai jos care sunt cele mai importante cinci companii care fac o munca fantastica in spatiul CleanTech.
1. SolarCity
Leader pe piata din SUA in instalarea si finantarea panourilor solare, compania a instalat peste 3 gigawati de panouri solare, suficient incat sa alimenteze peste 400.000 de case. Insa este nevoie de mai multi furnizori si instalatori.
2. Tesla Motors
Tesla Motors este cel mai mare producator mondial de vehicule electrice. Vehiculele companiei sunt unele dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic, iar bateriile lor pot fi folosite pentru a stoca energia solara.
3. Nest Labs
Nest Labs produce termostate si alte produse pentru economisirea energiei pentru locuinte. Produsele companiei sunt concepute pentru a economisi energie si bani, oferind in acelasi timp tot confortul neecsar unei case.
4. Opower
Compania furnizeaza software care ajuta companiile de utilitati sa-si implice clientii in eficienta energetica. Opower a ajutat companiile de utilitati sa economiseasca miliarde de kwh de electricitate si milioane de dolari.
5. Silver Spring Networks
Silver Spring Networks ofera companiilor de utilitati din intreaga lume tehnologie inteligenta de retea. Tehnologia lor ajuta companiile de utilitati sa gestioneze cererea de energie electrica, sa reduca intreruperile de curent si sa integreze sursele regenerabile de energie in retea.
In concluzie, tehnologia poate contribui la combaterea schimbarii climatice in mai multe moduri. Surse de energie regenerabila precum energia solara si energia eoliana pot contribui si ele la reducerea dependentei de combustibili fosili.
Masurile de eficienta energetica vor fi, de asemenea, utile in incercarea de a folosi mai putina energie in general, reducand emisiile. Si, in sfarsit, tehnologiile de captare a carbonului pot ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera.
Fiecare dintre aceste tehnologii vine si cu propriile sale provocari, insa ele ofera o cale de urmat catre o planeta mai curata si mai sanatoasa.
Sursa: https://www.thecable.ng/how-technology-can-help-address-climate-change