Drojdiile au doua utilizari principale: in productia de panificatie si in prepararea bauturilor alcoolice. Drojdiile folosite in aceste industrii sunt produse in urma rafinarii zaharului. Aceastea sunt procesate in continuare si se obtin mai mai multe tipuri de produse. Un producator drojdie furnizeaza urmatoarele tipuri de drojdii:
Drojdie comprimata: este cel mai des intalnita forma de drojdie, atat pentru uz casnic, cat si industrial. Acesta este comercializat sub forma de bloc, solid, moale, de culoare bej si nu poate fi depozitat pentru mult timp.
Drojdie uscata activa: este comercializata sub forma de granule sau margele. Pentru a fi utilizata, aceasta drojdie trebuie rehidratata.
Drojdie instantanee: este comercializata sub forma de pulbere fina, ambalata in vid. Acest produs a devenit popular printre utilizatorii casnici, deoarece este usor de folosit.
Cel mai intalnit tip de drojdie este Saccharomyces cerevisiae, ce contribuie la procesul de fermentare a zaharurilor din alimente si bauturi, mai mult decat multe alte specii de drojdie. Aceasta drojdie este folosita dupa cum urmeaza:
Drojdia de panificatie. Produsele de panificatie, cum este paine sau cozonacul, cresc datorita prezentei drojdie in aluat. Aceasta are rol de agent de crestere si dospire. Cea mai comuna drojdie, folosita in fabricarea produselor de panificatie, este Saccharomyces cerevisiae, ce se hraneste cu zaharurile prezente in aluatul de paine. Aluatul creste datorita dioxidului de carbon produs de catre drojdie, aceste gaz determina extinderea aluatului.
Asupra vitezei procesului de fermentare, au efect mai multe ingrediente, precum zaharul si ouale, ce grabesc procesul sau grasimile si sarea, ce il incetinesc.
Drojdia de bere. In fabricarea berii sunt folosite mai multe tipuri de drojdii. Acestea pornesc procesul de fermentare in prezenta zaharurilor prezente in orzul de malt, in urma caruia este produs alcoolul. Una din cele mai frecvent folosite drojdii este Saccharomyces cerevisiae, folosita si pentru produsele de panificatie. Producatorii de drojdie recomanda folosirea acestui tip de drojdie in fabricarea berii de tip ale, cu fermentatie superioara, deoarece formeaza o spuma specifica acestui tip de bere.
Drojdie de vinificatie. Alcoolul din vin se formeaza in urma procesului de fermentare a zaharurilor din sucul de struguri, avand ca produs secundar dioxidul de carbon.
Cel mai adesea este folosita o cultura de drojdie pura, comercializata de obicei de producatorii de drojdie. Este utilizata si Saccharomyces cerevisiae, ce are rolul de a asigura fermentatia specifica producerii vinului spumant. Aceasta drojdie este adaugata in a doua etapa a fermentarii, inainte ca vinul sa fie imbuteliat, pentru ca dioxidul de carbon sa fie pastrat sub forma de bule.
Colaborarea cu un producator de drojdie iti poate pune la dispozitie know-how-ul pentru a utiliza cat mai eficient drojdiile in procesul de productie.
Pe langa drojdie, un producator iti poate oferi si alte produse, precum amelioratori de panificatie, premixuri etc. Un producator de drojdie iti poate oferi mai multe avantaje si servicii complementare.
Aceste produse si servicii suplimentare te pot ajuta sa iti diversifici oferta de produse si sa oferi celor mai bune produse clientilor tai.
Lesaffre este un producator si furnizor de drojdii naturale si maia a carui experienta se intinde pe 150 de ani de activitate in domeniu. Pe piata din Romania ofera o gama larga de produse ce iti vor aduce cele mai bune rezultate in procesul de productie. Usureaza-ti munca si colaboreaza doar cu cei mai buni furnizori.