Nutrienti sanatosi existenti in peste si modul in care acesita ajuta organismul

Nutrienti sanatosi existenti in peste si modul in care acesita ajuta organismul

Pestele are multe beneficii pentru sanatate. Majoritatea pestilor si fructelor de mare sunt bogate in vitaminele B12 si B6. Acestea contin, de asemenea, minerale precum iodul, fosforul si seleniul.  Homarul, de exemplu, este deosebit de bogat in vitamina B1, in timp ce pestele gras este o sursa principala de vitaminele D, B2 si A.

In plus, pestele contine proteine si „colesterol bun”, substante esentiale pentru organismul nostru. Cu un continut ridicat de oligoelemente, cum ar fi fluorul, seleniul si iodul, codul este, de exemplu, foarte bun pentru metabolism si pentru sistemul imunitar.

Dar de unde sa incepem?

Pentru a evita sa va coplesim cu informatii, ne vom concentra pe trei nutrienti valorosi care va vor ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru sanatatea voastra:

  • Acizi grasi Omega-3

Pestele este mai bogat in acizi grasi nesaturati decat carnea. Acesta este colesterolul „bun” de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corect. Continutul de omega-3 depinde de tipul de peste.

Pestii grasi, cum ar fi somonul, macroul, scrumbie de Dunare de la AtelierulPescaresc si heringul, sunt bogati in omega-3 si contribuie la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare. Un peste este considerat „gras” daca contine mai mult de 5%. Puteti verifica acest lucru pe eticheta.

Vitamina D

Pe langa acizii grasi omega-3, pestele gras contine si vitamina D. Acest nutrient este esential pentru oase si dinti puternici. De asemenea, va imbunatateste rezistenta si va ajuta muschii sa functioneze.

Proteina

Proteinele sunt esentiale pentru mentinerea tesutului muscular. Acestea ajuta la reducerea tensiunii arteriale si mentin supletea vaselor de sange. In functie de soi, pestele contine aproximativ 20% proteine.

Aveti grija cu pestele gras!

Dupa prelucrare, unele soiuri de peste au un continut relativ ridicat de sare. Ganditi-va la somon sau hering afumat. Se recomanda sa nu se consume peste sarat in fiecare saptamana. Nici pestele pane nu este cea mai buna alegere: invelisul crocant este delicios, dar tinde sa absoarba si grasimea de gatit.

Descopera cele 10 beneficii ale pestelui pentru sanatate:

  • Pestele este bogat in oligoelemente: toti pestii sunt bogati in oligoelemente, dar pestele gras (cum ar fi somonul sau macroul) este mai bogat in vitamina D si acizi grasi omega 3. Acestea sunt esentiale pentru creier si pentru organism in general. Pestele contine vitaminele A, B, D, E si multe minerale.
  • Pestele este cea mai buna sursa de vitamina D: pestele contine mai multa vitamina D decat majoritatea alimentelor.
  • Pestele te face fericit: testele au aratat ca acizii grasi omega-3 care se gasesc in peste ajuta la limitarea efectelor depresiei
  • Pestele este bun pentru inima: reduce riscul de atac de cord.
  • Pestele este sarac in grasimi: unii pesti contin mai putine grasimi decat carnea, cum ar fi merlanul, codul, merluciu etc.
  • Pestele este bun pentru vedere: datorita vitaminei A, pestele ajuta la imbunatatirea vederii
  • Pestele este o sursa buna de proteine: In medie, pestele contine la fel de multe proteine ca si carnea
  • Pestele este un antioxidant: bogat in vitamina E
  • Pestele poate imbunatati calitatea somnului tau
  • Pestele este bun!

Importanta unui consum adecvat de Omega-3

Cele trei tipuri principale de omega-3 sunt:

  • Acid alfa-linolenic (ALA).
  • Acid docosahexaenoic (DHA).
  • Acid eicosapentaenoic (EPA).

EPA si DHA se gasesc in principal in pesti. ALA se gaseste in surse vegetale precum uleiul de canola, semintele de in, soia si nucile.

ALA este un precursor al celorlalte tipuri de omega-3, explica Specialistii. Un precursor inseamna ca corpul tau trebuie sa transforme ALA in EPA si DHA. Acest proces de conversie variaza de la o persoana la alta si nu este intotdeauna eficient. Asa ca, pentru a creste cu adevarat nivelul de omega-3 din organism, obtineti cel putin niste EPA si DHA din dieta dumneavoastra.

Daca doriti sa adaugati mai multi omega-3 in dieta dvs., mancati mai mult peste. Acest lucru va va oferi cea mai mare doza de EPA si DHA. Alegeti peste care are cele mai mari cantitati de omega-3, inclusiv:

  • Macrou
  • Somon salbatic.
  • Hering
  • Ton cu aripioare albastre.
  • Pastravul de lac.
  • Hamsii
  • Ton albacore.
  • Peste de lac (de apa dulce).
  • Sardine

Majoritatea adultilor ar trebui sa manance cel putin doua portii de peste in fiecare saptamana. Daca aveti boli de inima si nu mancati peste in mod regulat, medicul dumneavoastra va poate recomanda suplimente EPA si DHA. Cu toate acestea, suplimentele cu ulei de peste pot interactiona cu unele medicamente, asa ca consultati furnizorul inainte de a le lua.

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, puteti manca in siguranta pana la 12 uncii de peste cu continut scazut de mercur pe saptamana. Unele dintre cele mai bune alegeri sunt:

  • Somon
  • Hering
  • Sardine
  • Crustacee

Evitati aceste tipuri de peste, care au niveluri ridicate de mercur care pot fi daunatoare unui fat sau  copilului care alapteaza:

  • Rechin
  • Peste-spada.
  • Tilefish
  • Macrou

Ce se intampla daca nu-ti place pestele sau ai o dieta vegetariana sau vegana? Poti obtine o parte din omega-3 din plante, dar majoritatea surselor vegetariene de omega-3 contin doar ALA, spun specialistii. Si in timp ce ALA este sanatos, nu va creste nivelul organismului de omega-3, asa cum o vor face DHA si EPA.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.