Arta navigatiei, cunoscuta din cele mai vechi timpuri – mai ales pentru noi, grecii – este inca relevanta si astazi. Desi traditia maritima pe care o avem ca greci este imensa, iar conditiile geografice ale tarii noastre sunt ideale, majoritatea dintre noi suntem departe de a avea cunostinte si experienta in domeniul navigatiei!
Navigatia poate fi abordata atat din perspectiva activitatilor pur sportive, cat si din cea a recreerii si a vacantelor. Sa ne uitam la ambele dimensiuni.
Cui se adreseaza cursurile de navigatie?
Navigatia se adreseaza persoanelor de toate varstele carora le place marea si care doresc fie sa participe la curse, fie sa se distreze. Este un sport de echipa si necesita o foarte buna comunicare si cooperare cu ceilalti membri ai echipajului. Iar noi, la scoala noastra de navigatie am investit mult timp și energie pentru a-ți oferi cel mai interesant, modern și prietenos curs nautic de pe piață.
Sfaturi utile inainte de a merge sa navigati
- Planificati-va cu atentie itinerariul.
- Monitorizati prognoza meteo inainte de plecare.
- Efectuati verificari de rutina la santinelele de apa si la rezervoarele de combustibil si de incarcare a bateriilor.
- Verificati daca motoarele functioneaza corect, daca sunt angrenate treptele de viteza inainte si inapoi si daca nu exista franghii in jurul elicei.
- Aratati echipajului cum sa lupte impotriva incendiilor, cum sa foloseasca echipamentul de salvare, unde se afla echipamentul de prim ajutor si cum functioneaza unitatea VHF.
- Purtati centuri de salvare si veste de salvare tot timpul cat va aflati pe mare, in special pe punte in caz de vreme rea. Nu lasati niciodata copiii pe punte fara veste de salvare.
- La sosirea in port, asigurati-va ca ambarcatiunea este bine ancorata in port sau la ancora. Asigurati-va ca luminile de navigatie sunt stinse in cazul in care ajungeti in port pe timp de noapte.
- Inainte de a cobori la tarm, montati cu grija balustradele pentru a proteja nava impotriva loviturilor provocate de navele care trec si de alte nave care se apropie.
Informatii despre navigatia competitiva si tipurile de barci
La nivel de competitie gasim navigatia in triunghi, numita astfel deoarece barci mici si deschise, strict identice, concureaza intre ele in curse definite de geamanduri care formeaza un triunghi, trapez, sau prin miscari de reciprocitate numite pupa sau pupa. Tipurile de ambarcatiuni pe care le intalnim de obicei sunt Optimist si Laser, 420 si 470 si altele (FINN, EUROPE, STAR).
Exista, de asemenea, navigatia de cursa cu ambarcatiuni de croaziera, care nu este un sport, desigur, ci un hobby captivant cu fanatici care strabat marile grecesti, in special in timpul lunilor de vara, cand se organizeaza raliurile corespunzatoare.
Care sunt grupele de varsta carora li se adreseaza?
Este unul dintre putinele sporturi la care toata lumea poate participa fara exceptie, indiferent de sex, varsta si fizic. De la sase-sapte ani, pana la orice varsta se poate naviga, tot ce este nevoie este vointa! Un marinar poate incepe la varsta de 6-7 ani cu ambarcatiuni de tip optimist, care au panze si sunt destinate pana la varsta de 15 ani.
De ce sa inveti sa navighezi?
Te gandesti sa te apuci de navigatie? Ei bine, exista multe motive pentru care ar trebui sa inveti sa navighezi. Navigatia este un sport revigorant care ofera multe recompense, dintre care nu in ultimul rand este ca este pur si simplu atat de distractiv. Imaginati-va panzele albe care se invart pe cerul senin, senzatia vigura a brizei de pe fata si miscarile blande ale barcii in timp ce trece curat prin apa. Pasionatii de navigatie spun adesea ca navigatia este mai mult decat un sport – este un stil de viata.
In timp ce navigatia este o modalitate excelenta de a va bucura de in aer liber, necesita, de asemenea, sa fiti un participant activ mai mult decat aproape orice alt tip de plimbare cu barca.
Cand inveti sa navighezi, nu numai ca te vei familiariza intim cu toate aspectele ambarcatiunii tale, ci si cu modul in care barca ta se leaga de mediul inconjurator in ceea ce priveste totul, de la vant la vreme. Acesta este motivul pentru care a invata cum sa navighezi poate fi atat de implinitor si poate stimula un astfel de sentiment de realizare.
Este practic de la sine inteles ca natura activa a navigatiei inseamna ca poate fi un exercitiu grozav atat pentru tine, cat si pentru toti pasagerii care sunt inclinati sa ajute. In timp ce navigatia este un efort activ care poate implica partea sa de munca fizica, poate fi, de asemenea, o distractie incredibil de relaxanta.
Barcile cu panze pot fi un spatiu grozav pentru divertisment la bord, fie ca este vorba de un pranz usor sau pur si simplu de a petrece timpul cu familia si prietenii.
Invatarea sa navighezi nu trebuie sa fie complicata, mai ales daca investesti intr-un curs simplu de navigatie si incepi sa inveti pe o barca cu panze mica. Unul dintre primele lucruri pe care le-am recomanda este pentru oricine care cauta sa invete cum sa navigheze este ca verifica scolile de navigatie pentru incepatori din zona lor. Invata cum sa navighezi si sa-ti imbunatatesti calitatea vietii astazi!