Apa de mesteacan, sucul de mesteacan sau seva de mesteacan este unul dintre cele mai bune sucuri pe care le poti bea. Apa de mesteacan este, practic, seva care se extrage din mesteacan, un lichid usor dulce si subtire, apos-siropos.
Seva de mesteacan contine zaharuri (in mod special xilitol), proteine, aminoacizi si enzime. Mestecenii au proprietati vindecatoare uimitoare, iar un exemplu in acenst sens pot fi chiar si ciupercile chaga, care cresc pe mesteceni si care sunt utilizate in mod traditional pentru tratarea a numeroase boli, printre care si cancerul.
Seva de mesteacan – o bautura traditionala
Apa sau seva de mesteacan poate fi bauta ca tonic si este o bautura traditionala in Polonia, unde poti cumpara apa de mesteacan de la magazin (dar din pacate indulcita cu zahar), ca si in Belarus, Ucraina, Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda si oriunde in Europa de Nord, ca si in parti din Nordul Chinei.
Seva este o apa vie de mesteacan, cu proprietati restauratoare si detoxifiante. Virtutile traditionale ale mesteacanului si capacitatea de a elimina in mod eficient substantele toxice din ficat si din rinichi sunt cunoscute si apreciate de secole. Exista foarte putine elemente fitoterapeutice care sunt capabile sa targeteze in acelasi timp cele doua sisteme de curatare si purificare ale organismului.
Beneficiile sevei de mesteacan
Apa de mesteacan are proprietati diuretice foarte puternice, care ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare, a acidului uric si a excesului de apa din organism. Aceasta la randul sau contribuie la eliminarea celulitei si la tratarea in timp a unor probleme precum obezitatea. Exista, de altfel, chiar si produse impotriva celulitei facute pe baza de seva de mesteacan, care se vand cu succes de foarte multi ani.
Apa de mesteacan contribuie si la mentinerea unei stari bune de sanatate a rinichilor si a ficatului. Astazi apa sau seva de mesteacan este folosita pe intregul glob si este considerata un agent extrem de eficient de detoxifiere care targeteza doua organe esentiale: ficatul (colereza) – prin captarea si neutralizarea produselor reziduale toxice si rinichii (diureza) prin eliminarea si filtrarea reziduurilor prin tractul urinar.
Apa de mesteacan contine, de asemenea, si compusi numiti saponine, despre care cercetarile spun ca au proprietati foarte puternice de reducere a colesterolului.
Apa de mesteacan contine numai 18 calorii per 100 de ml, adica mai putin decat apa de cocos.
Apa de mesteacan elimina:
- Toxinele pe care numai ficatul le poate procesa. Includem aici alcoolul, grasimile saturate, trigliceridele, colorantii alimentary, aditivii, pesticidele, resturile de alimente procesate industrial, grasimea gatita excesiv si conservantii.
- Reziduurile pe care numai rinichii le pot elimina. In aceasta categorie includem excesul de sare, acidul uric, fosfatii, anumite medicamente, ureea si amoniacul.
Datorita acestor doua proprietati de curatare, seva de mesteacan detoxifiaza organismul, facand in acest fel ca slabirea sa fie mai usoara.
Daca ai exagerat oarecum cu mancarea in perioada sarbatorilor, atunci ai nevoie de o detoxifiere profunda. Seva de mesteacan contine carbohidrati naturali, acizi organici, acizi din fructe, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu, fier si cupru, vitamina B si vitamina C.
Apa de mesteacan distruge pietrele la rinichi, este eficienta in tratarea ulcerelor de stomac si de ficat, a durerilor de cap, a bronsitei, tusei si de asemenea in tratarea reumatismului, radiculitei si artritei si indeparteaza substantele daunatoare din corp.
Consumul regulat de apa de mesteacan are actiuni fortifiante si tonice. Dincolo de toate acestea, insa, seva de mesteacan are capacitati de reciclare si stimuleaza metabolismul, fiind o bautura dietetica si racoritoare.
Sursa de sanatate fara dovezi clinice
Desi toate acestea sunt cunoscute in practica, nu exista aproape nicio dovada clinica a efectelor pe care seva de mesteacan le are asupra sanatatii, iar asta se intampla in primul rand pentru ca nu au fost efectuate prea multe cercetari in acest sens, pana in acest moment, spre deosebire de cercetarile masive care se fac de pilda pe marginea ciupercilor chaga, care cresc pe trunchiul de mesteacan.
Un singur studiu sugereaza ca, in ciuda efectului detectabil anti-inflamator, antipiretic si de inhibare al fagocitozei pe care le are seva de mesteacan, nu au fost demonstrate niciun fel de actiuni terapeutice de importanta in comparatie cu efectele analgezicelor si antipireticelor clasice si moderne.
Cum recoltezi seva de mesteacan
Tine cont ca recoltarea sevei de mesteacan se face in primele saptamani calde din primavara, cand temperatura este de aproximativ 10 grade in luna martie, atunci cand mestecenii se trezesc din somnul de iarna. Acesta este momentul in care mestecenii pot fi storsi de seva, timp de aproximativ doua saptamani.
Seva curge mai bine in timpul zilei, mai ales atunci cand este cald si cu precadere pe partea orientata catre soare a copacului.
Taie capatul uneia dintre ramuri sau fa o gaura in trunchiul copacului si ataseaza un tub de plastic sau fa o taietura in V sau Y pe trunchi si ataseaza o sticla in zona aceea.
Asteapta pana cand sticla se umple cu seva de mesteacan. In functie de fiecare copac in parte, asta poate dura cateva ore sau uneori o noapte intreaga.
Poti bea seva sau o poti congela sub forma de cuburi de gheata si sa o folosesti mai tarziu fie cu sucuri, fie cu apa, fie chiar cu vodka.
Apropo de vodka, in unele tari exista chiar vodka facuta din seva de mesteacan, care in Ucraina se numeste brzozowka. De asemenea, tot din seva de mestecan se poate face si vin.
Sucul de mesteacan este probabil cel mai bun la inceputul sezonului de stors si poti bea cu usurinta intre 2 si 7 litri de seva de mesteacan pe zi. Sucul de mesteacan are un continut de zahar de aproximativ 2%.
Gaura sau taietura pe care o faci in trunchiul copacului se va vindeca in mod natural, astfel ca nu trebuie sa iti faci griji ca ii faci rau copacului daca il storci de seva.
In afara de seva de mesteacan, exista si alti copaci de la care poti recolta seva extrem de utila si sanatoasa. Astfel de exemple sunt artarul, nucul, marul, ciresul si alti 22 de copaci a caror seva sau sirop sunt foarte apreciate.
Vinul din seva de mesteacan
Dicolo de administrarea propriu zisa, din seva de mesteacan se poate face si vin, despre care multi spun ca este un vin de prima clasa. Vinul de seva de mesteacan contine seva in sine, suc concentrat de struguri, suc de lamaie, zahar alb, drojdie de vin alb si nutrienti pentru drojdie. Dupa preparare, vinul are o aroma usoara, uscata, fructata si putin picanta.
Tinctura de seva de mesteacan
Tinctura de seva de mesteacan este un supliment organic pentru sanatate, care te poate ajuta sa iti detoxifiezi organismul.
Ceai din frunze de mesteacan
Ceaiul de frunze de mesteacan poate fi facut fie din frunze proaspete de la copaci, fie il poti cumpara ambalat din magazine sau online.
Mestecenii reduc poluarea
Potrivit cercetatorilor britanici, mestecenii pot absorbi peste 50% din pulberile in suspensie din traffic (cunoscute drept cauza a aparitiei problemelor respiratorii), mai mult decat oricare alta specie de copac. Iata un motiv pentru care autoritatile locale din intreaga lume ar trebui sa ia in considerare plantarea a cat mai multi mesteceni in spatiile publice.