Noua tehnologie inteligenta care va transforma imagistica traditionala cardiaca

O noua tehnologie de imagistica avansata cardiaca, bazata pe inteligenta artificiala, poate imbunatati asistenta medicala acordata pacientilor, permitand medicilor sa examineze inima bolnavilor pentru a vedea daca exista tesut cicatricial si eliminand injectiile cu substanta de contrast, necesare pentru Imagistica traditionala cardiovasculara prin Rezonanta Magnetica.

O echipa de cercetatori care a dezvoltat tehnologia discuta despre succesul acestei abordari intr-un articol nou publicat in jurnalul stiintific Circulation.
Echipa a comparat abordarea sa AI, cunoscuta ca Imbunatatire Nativa Virtuala (VNE – Virtual Native Enhancement), cu scanarile cardiovasculare obtinute in urma Imagisticii prin Rezonanta Magnetica imbunatatita cu substanta de contrast, o investigatie folosita in prezent pentru a monitoriza cardiomiopatia hipertrofica, cea mai comuna afectiune cardiaca genetica.

Cercetatorii au descoperit ca Imbunatatirea Nativa Virtuala a produs imagini cu o calitate superioara si dovezi mai bine capturate ale cicatricilor de la nivelul inimii, fara necesitatea de a injecta substanta standard de contrast necesara pentru scanarile cardiovasculare cu Rezonanta Magnetica.
“E foarte posibil ca aceasta sa fie o evolutie importanta, mai ales daca poate fi extinsa si la alte grupuri de pacienti” a spus cercetatorul Christopher Kramer, seful Diviziei de Medicina Cardiovasculara de la UVA Health, singurul Centru de Excelenta din Virginia al Asociatiei pentru Cardiomiopatia Hipertrofica.
“Capacitatea de a identifica fara substanta de contrast cicatricile cardiace, un factor important in evolutia catre insuficienta cardiaca si deces subit din cauze cardiace, ar fi extrem de importanta. Scanarile cardiovasculare prin Rezonanta Magnetica ar fi facute fara contrast, economisin astfel costuri importante si eliminand orice risc, desi scazut, cauzat de agentul de contrast”.

Imagistica in cardiomiopatia hipertrofica

Cardiomiopatia hipertrofica este cea mai comuna afectiune cardiaca transmisa genetic si cea mai comuna cauza a decesului subit din cauze cardiace la tinerii sportivi. Afectiunea – care provoaca ingrosarea si rigidizarea muschiului cardiac, reducand astfel capacitatea sa de a mai pompa sangele – necesita monitorizarea indeaproape din partea medicilor.
Noua tehnologie de Imbunatatire Nativa Virtuala va permite medicilor sa vada inima mai des si mai rapid, spun cercetatorii. De asemenea, ea ii poate ajuta pe medici sa detecteze mai devreme schimbarile subtile aparute la nivelul inimii, desi va fi nevoie de mai multe teste pentru a se confirma.

Tehnologia va fi, de asemenea, benefica si pentru pacientii alergici la substanta de contrast injectata pentru scanarile cardiovasculare prin Rezonanta Magnetica, ca si pentru pacientii cu insuficienta renala severa, o categorie la care se evita utilizarea substantei de contrast.
Noua abordare functioneaza prin utilizarea Inteligentei Artificiale, pentru a imbunatati “hartile T1” ale tesutului cardiac create de Imagistica prin Rezonanta Magnetica. Aceste harti sunt combinate cu filmele IRM, practic niste filme de tesut miscator – in acest caz inima care bate. Suprapunand cele doua tipuri de imagini se creaza o imagine artificiala VNE.

Pe baza acestor inputuri, tehnologia poate produce ceva aproape identic cu scanarile cardiace traditionale prin Rezonanta Magnetica, cu substanta de contrast, pe care medicii sunt obisnuiti sa le citeasca – numai ca mult mai bune, concluzioneaza cercetarea.
“Evitarea utilizarii contrastului si imbunatatirea calitatii imaginii nu va face decat sa ajute atat medicii cat si pacientii, in final” spune Kramer.
Desi noua cercetare a analizat potentialul acestei tehnologii la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica, creatorii tehnologiei o vad ca fiind utila si pentru multe alte boli de inima.
“Desi in acest moment este validata pentru populatia cu cardiomiopatie hipertrofica, exista o cale clara catre extinderea acestei tehnologii la o gama mai ampla de patologii miocardice” spun ei. Tehnologia are un potential enorm de a imbunatati in mod semnificativ practica clinica, de a reduce timpul de scanare si costurile, si de a extinde acesibilitatea Rezonantei Magnetice cardiovasculare in viitorul apropiat”.

Sursa: https://news.virginia.edu/content/new-artificial-intelligence-technology-poised-transform-heart-imaging

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.