Modalități corecte de răcire a vinului

Aromele unui vin sunt influențate de temperature la care este servit? Accesează acest articol pentru mai multe informații!

Aromele unui vin sunt influențate de temperatura la care este servit? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Facem eforturi considerabile pentru a servi vinul la temperatura potrivită, deoarece aroma și calitatea acestuia pot fi afectate semnificativ de temperatura de servire. Nu întâmplător, majoritatea producătorilor trec acest aspect pe eticheta produsului.  Cu siguranță cea mai mai buna experiență de a ne bucura de un pahar de vin este la temperatura ideală pentru fiecare sortiment de vin în parte. Din cauza diferențelor de compoziție chimică, nu toate vinurile trebuie să fie refrigerate în egală măsură.

De exemplu, aciditatea este cea mai importantă componentă de identitate a unui vin alb, în timp ce taninurile dintr-un vin roșu îi conferă acestuia structura ideală. Zahărul rezidual din vinurile de desert variază cantitativ, iar spumantul conține dioxid de carbon și indiscutabil există diferite niveluri de alcool în fiecare tip de vin. În funcție de componentele unui vin, temperatura poate, prin urmare, fie să îi reducă, fie să îi sporească anumite caracteristici.

Se recomandă servirea vinului spumant la o temperatură de 3 până la maxim 10 grade Celsius. Este preferabil că vinul spumant să fie ținut la frigider cam o oră înainte de a fi consumat. Bineînțeles, este important să nu uitați de el acolo, altfel cel mai probabil va exploda la un moment dat. Dacă ești presat de timp, poți obține aceleași efecte punând sticla într-o recipinet cu gheață timp de 30 de minute. Temperatura extrem de scăzută va împiedica bulele caracteristice să devină prea spumoase.

Vinul alb și cel rosé se consumă la o temperature situată intre 10 și 15,5 grade Celsius. Cel mai simplu mod de a păstra vinurile alb și rosé înainte de a fi consumate este să le pui la frigider imediat după ce le cumperi. Dacă cumperi vinul în ziua în care intenționezi să-l consumi, totuși, poți fie să-l lași la frigider pentru câteva ore, fie să îl pui la congelator pentru aproximativ 30 de minute. Preferăm să nu punem vinul la gheață după turnarea primului pahar, ci înainte de deschiderea sticlei. Asta, deoarece mirosurile și aroma vinului se schimbă ușor pe măsură ce temperatura crește, fenomen ce nu e deloc un lucru rău pentru aceste tipuri de vin.

În ceea ce privește vinul roșu, acesta este servit frecvent la temperatura camerei, dar ar putea fi considerată o greșeală de rând; în foarte multe cazuri a-l servi puțin mai rece este cel mai bun mod de a-l savura. Serviți vinul roșu între 12 și 22 de grade Celsius, acesta ar fi un sfat general. Ar fi de preferat să punem un vin roșu la frigider cu o oră înainte de servire pentru a se răci la temperatura potrivită. Trebuie doar să-l îngheți la congelator timp de 15 minute pentru efecte mai rapide. Ca și în cazul vinului alb, preferăm să lăsăm vinul roșu pe masă, să se încălzească treptat după deschidere, fie prin decantare, fie prin turnare în paharele potrivite.

Daca ești totuși un mare consumator de vin, există și alte metode mai complexe de a depozita și de a te bucura de fiecare vin în parte. Iată câteva dintre accesoriile care nu ar trebui să îți lipsească dacă te pasionează aceasta licoare aproape magică: o întrebare bună este: “cum poți determina când vinul este gata pentru a fi servit?”

Temperatura unui vin poate fi măsurată folosind un termometru digital special pentru vin, instantaneu direct din sticlă. Cu toate acestea, este destul de simplu să atingeți sticla și să estimați; ar trebui să se simtă măcar oarecum rece. Vei descoperi ce se simte „corect” după mai multe încercări și erori de deschidere și degustare și cel mai probabil nu vei mai folosi termometrul. Lesne de înțeles că ar fi ideal să ai o pivniță în casa ta. Totuși, tot ce ai nevoie este o zonă rece și întunecată, în care temperatura se află constant între 10 și 20 de grade. De exemplu, vinurile roșii păstrate aici vor fi întotdeauna la temperatura potrivită, iar cele albe vor necesită mult mai puțin timp pentru răcire.

O alegere ispirată este și un frigider dedicat pentru vinuri. Există pe piață mii de modele cu zone de temperatură diferite pentru roșu și alb. Ele funcționează similar cu o pivniță, dar nu sunt nici întunecate, nici subterane și categoric nici greu de întreținut sau la prețuri inaccesibile. Acestea variază ca preț și capacitate de la câteva zeci la sute de sticle și sunt disponibile pentru toate bugetele și preferințele.

În cazul în care vinul este prea rece, ar fi necesar un decantor. Oricum, pentru vinurile roșii se recomandă un decantor pentru a lăsa procesele chimice să se desfășoare pe măsură ce te bucuri de sticla ta. Pentru o încălzire rapidă, scufundă decantorul în alt recipient cu apa fierbinte sau într-o recipient cu apă caldă; se recomandă evitarea căldurii excesive pe cât posibil. Nu uita că un vin cald va continua să se încălzească în pahar, așa că este de preferat să începeți la o temperatură puțin mai mică decât cea dorită.

Iată că mirosurile și aromele unui vin pot fi influențate considerabil de temperatură, recipient și decantare. Poți alege ceea ce este ideal pentru fiecare vin și ocazie în parte, înțelegând cum se întâmplă diverse procese chimice din vin. Nu uita să te bucuri de povestea fiecărei sticle la potențial maxim, iar oferta vinoitalia.ro este garantat destul de vastă și detaliată încât să nu dai greș. De ce nu, dacă ai nevoie de lămuriri adiacente sau alte informații, nu uita că specialiștii noștri sunt aici pentru tine, așa că nu ezita să ne contactezi.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.