Salvia este o planta medicinala valoroasa pentru inflamatia mucoasei gurii si a gatului, precum si pentru diferite afectiuni digestive. Salvia ajuta si la transpiratie. Continuati sa cititi acest articol despre salvie pana la final, iar informatiile pe care le veti descoperi, va vor surprinde cu adevarat, pentru ca veti afla cat de utila este salvia, si in ce scopuri se poate utiliza aceasta.
Ce putere vindecatoare este in intelept?
Frunzele salviei adevarata (Salvia officinalis) actioneaza impotriva microorganismelor si virusurilor (antimicrobiene, antivirale); de asemenea mai trebuie mentionat despre salvie ca are efecte antiperspirante (antihidrotice), antispastice (spasmolitice) si astringente pe mucoase (astringente).
Ca medicament traditional pe baza de plante, efectul sau este recunoscut din punct de vedere medical in urmatoarele domenii de aplicare:
- Transpiratie crescuta (uz intern).
- Afectiuni dispeptice, cum ar fi dureri abdominale superioare, gaze, balonare (uz intern).
- Inflamarea mucoasei gurii si a gatului, cum ar fi inflamatia gingiilor sau infectii ale cailor respiratorii superioare (utilizare externa).
Medicina populara foloseste de asemenea salvie de exemplu, pentru a trata inflamatia usoara a pielii. Cele mai importante ingrediente din frunzele de salvie sunt uleiul esential (cu componentele principale tuona, 1,8-cineol si camfor), taninurile (inclusiv acidul rosmarinic), diterpenele, triterpenele si flavonoidele.
In afara de salvie reala, salvia cu trei lobi sau greceasca (Salvia triloba = Salvia fruticosa) este de asemenea listata in Farmacopeea Europeana. Contine ingrediente active similare, dar compozitia cantitativa a uleiului esential variaza.
Frunzele salviei cu trei lobi sunt utilizate in mod similar cu cele ale salviei reala, pentru inflamatia membranelor mucoase din gura si gat si pentru afectiuni dispeptice.
Salvia ca remediu la domiciliu
Ceaiul de salvie se caracterizeaza printr-un gust distinctiv, usor amar. Efectul sau asupra diferitelor probleme de sanatate, este prin urmare, de obicei motivul pentru care il beti, nu aroma sa.
Daca aveti afectiuni gastro-intestinale, pregatiti ceaiul de salvie dupa cum urmeaza: Se toarna doua grame de frunze de salvie tocate marunt cu 150 de mililitri de apa clocotita, se acopera infuzia timp de cinci minute si apoi se strecoara.
Puteti bea o astfel de ceasca de ceai de salvie de trei ori pe zi (doza zilnica de patru pana la sase grame de frunze de salvie), de preferinta o cana de fiecare data inainte de mese (cu aproximativ 30 de minute inainte).
Pregatirea ceaiului de salvie impotriva transpiratiei excesive este putin diferita: luati trei grame de frunze la 150 de mililitri de apa clocotita si lasati infuzia sa se absoarba timp de zece minute inainte de a o strecura. Daca transpirati noaptea, ar trebui sa beti acest ceai rece. Doza zilnica recomandata este de patru pana la sase grame de frunze de salvie.
Reteta pentru un ceai de salvie impotriva transpiratiei este potrivita si pentru o solutie de gargara sau clatire a gurii, asa cum este recomandat pentru inflamatia membranelor mucoase din gura si gat.
Aici, totusi, perfuzia ar trebui sa fie inca calda cand faceti gargara cu ea sau va clatiti gura. Repetati de mai multe ori pe zi, dar la fel ca in cazul ceaiului de salvie, nu depasiti o doza zilnica de patru pana la sase frunze.
Salvie in aromoterapie
Daca nu se specifica altfel, urmatoarele formule se aplica adultilor sanatosi. La copii, femeile insarcinate, femeile care alapteaza, persoanele in varsta si persoanele cu anumite boli subiacente (cum ar fi astmul, epilepsia), doza trebuie adesea redusa sau la unele uleiuri esentiale trebuie renuntat in intregime.
Prin urmare, discutati mai intai despre utilizarea uleiurilor esentiale in astfel de grupuri de pacienti cu un aromaterapeut (de exemplu, medic sau medic alternativ cu pregatire suplimentara adecvata).
Aromaterapeutii cu experienta (de exemplu, medicii cu pregatire suplimentara adecvata) folosesc uleiul de salvie extrem de eficient pentru diferite afectiuni si boli, cum ar fi infectii asemanatoare gripei, angina pectorala, bronsita, pneumonie, infectii ale tractului urinar, infectii intestinale virale, herpes genital si rani.
De-asemenea, puteti pregati o baie pentru picioare cu ulei de salvie daca aveti picioarele transpirate si obosite. Pentru a face acest lucru, amestecati o lingura de miere cu una pana la trei picaturi de ulei de salvie. Apoi se toarna amestecul in apa. Sa va scaldati picioarele in el are un efect antiperspirant si revigorant.
Preparate terminate cu salvie
Exista fel si fel de produse gata preparate pe baza de salvie, cum ar fi tablete de salvie sau tinctura de salvie. Modul de utilizare si dozare corecta a acestor produse finite poate fi gasit in prospect sau puteti afla de la medicul dumneavoastra sau farmacist.
Ce efecte secundare poate provoca salvie?
In cazuri rare, salvie provoaca reactii alergice. Iritarea pielii poate aparea cu aplicarea externa a uleiului de salvie nediluat. Daca aveti un stomac sensibil, doza destul de mare de ceai de salvie impotriva transpiratiei este adesea slaba. Apoi, luarea de produse gata preparate, cum ar fi drajeurile de salvie, poate avea mai mult sens pentru dvs.