Bijuteriile sunt acele accesorii pe care le poarta atat femeile cat si barbatii in viata de zi cu zi, dar si cand participa la diferite evenimente, pentru a-si completa tinutele.
Se stie faptul ca femeile isi indreapta mai des atentia spre bijuterii decat barbatii, insa nu trebuie sa-i uitam nici pe acestia care, cauta diferite bijuterii cum ar fi bratari pietre semipretioase barbati, pe care le cumpara si le poarta pentru a-si completa tinutele.
Exista insa si alte bijuterii cum ar fi colierele cu pietre semipretioase pe care domnii aleg sa le poarte in diferite situatii. Aceste pietre cu care sunt prevazute bijuteriile sunt atat de frumoase si ele dau farmec bijuteriile.
Din acest motiv, in randurile care urmeaza vom discuta despre pietre semipretioase, motiv pentru care este recomandat sa cititi pana la final acest articol.
Termenul de piatra semipretioasa este un termen invechit care este folosit rar astazi. In schimb, pietrele semipretioase sunt acum denumite, fie pietre pretioase. Motivul pentru aceasta este ca pietrele pretioase nu pot fi pietre pretioase „pe jumatate”, astfel ca fie sunt pietre pretioase, fie ca nu sunt. In ceea ce priveste aceste pietre, ele sunt evaluate pe baza unor factori precum frumusete, raritate si durabilitate. Acestia sunt factorii care influenteaza valoarea unei pietre.
Acesti factori s-au schimbat in istoria pietrelor pretioase. Frumusetea este un termen relativ care se bazeaza pe criterii pur subiective. Culoarea, efectele de lumina sau transparenta unei pietre joaca un rol major aici. Ceea ce este perceput ca frumos este supus anumitor moduri si gusturi ale individului, si prin urmare, este dificil de inteles.
Transparenta, adica permeabilitatea la lumina este de asemenea, un factor care s-a schimbat de-a lungul anilor. In trecut, transparenta unei pietre a fost unul dintre motivele pentru care piatra a fost denumita ca fiind pretioasa.
Deoarece doar pietrele transparente erau considerate anterior valoroase, motiv pentru care pietrele pretioase deosebit de clare si colorate precum rubinul, smaraldul sau safirul erau numite pietre pretioase.
Piatra lunii, jadul si chiar diamantul, pe de alta parte, erau considerate pietre semipretioase. Taierea cu diamant a fost inventata abia in secolul al XV-. Datorita diferitelor nume, pietrele au fost de asemenea, devalorizate in pret.
Din punct de vedere stiintific, alte doua criterii pentru desemnarea unei pietre pretioase sunt pe langa frumusetea sa, raritatea si durabilitatea unei pietre pretioase. Unele pietre care nu pot indeplini acesti ultimi doi factori, au fost numite si pietre semipretioase in trecut. Astazi totusi, termenul de piatra pretioasa s-a stabilit pentru aceste pietre din motivul mentionat mai sus.
Piatra pretioasa sau piatra pretioasa?
Deoarece gusturile oamenilor se pot schimba, pietrele sunt de asemenea, supuse anumitor moduri. Cel mai cunoscut exemplu in acest sens este diamantul mentionat mai sus, care astazi este considerat cea mai pretioasa piatra si anterior a fost folosit doar ca instrument.
Anumite pietre, cum ar fi jadul sau chihlimbarul, sunt adesea denumite pietre semipretioase datorita importantei lor, desi strict vorbind, acestea sunt pietre pretioase conform standardelor stiintifice.
Piatra pretioasa sau piatra semipretioasa sunt prin urmare, termeni largi. Termenul de piatra pretioasa este pentru orice piatra care este atat de frumoasa, cat si rara, stabila si cu proprietati de vindecare; pentru o piatra care poate descrie o anumita apreciere.
Ei bine, atunci cand barbatii au nevoie de bijuterii cu pietre, isi pot indrepta atentia spre o bratara acvamarin de exemplu, care are diametrul interior de 54 mm, in timp ce lungimea sa este de 190 mm. O astfel de bratara are pietrele principale de acvamarin dupa cum este usor de subinteles, si are pietrele de culoare albastru deschis, transparent spre laptos.
In momentul in care vine vorba despre bratari pentru barbati care sunt prevazute cu astfel de pietre (acvamarin), trebuie mentionat faptul ca la aceleasi dimensiuni (54 mm diametru interior si 190 mm lungime), se gasesc si bratari care au pietrele de culoare albastru aero, transparent spre laptos. Deci, exista aceste optiuni, si fiecare are posibilitatea de a alege o bijuterie in functie de preferinte.
Alti barbati in schimb prefera bratarile in acelasi stil, dar care sunt fabricate din diferite alte pietre, chiar daca diametrul interior si lungimea sunt similare. De exemplu, o bratara care are piesele de rezistenta pietre de Lapis Lazuli, sunt de-asemenea foarte placute ochiului si atractive pentru orice barbat.
Exista si bratari caree sunt prevazute cu pietre de Jad Lime, Hasp Rosu, Jasp Dalmatian si multe altele.
Asadar, se poate vedea ca exista diferite pietre cu care poate fi prevazuta o bratara pentru barbati, iar fiecare isi poate alege astfel de bijuterii. De-asemenea, dupa cum spuneam, barbatii au posibilitatea de a se orienta si spre diferite alte bijuterii care sunt prevazute cu astfel de pietre.
Trebuie sa recunoastem ca atat bratarile cat si celelalte tipuri de bijuterii cu pietre, pot completa perfect orice tinuta, fie ea eleganta, casual sau chiar si sport.