Jocuri de masa pentru copii: de ce ajuta la dezvoltarea copilului

Jocurile de societate sunt o parte integranta a dezvoltarii abilitatilor copiilor, dar si ale adultilor. Acestea sunt adesea preferate jocurilor digitale, deoarece, prin joc, copilul invata sa relationeze cu ceilalti, sa interactioneze cu mediul inconjurator si sa isi stimuleze abilitatile motorii.

In calitate de parinti, incepeti sa le propuneti copiilor vostri jocuri de echipa, care sunt jocuri bune pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, explicandu-le bine regulile si jucandu-va cu ei pana cand le invata. Prin joc, copiii invata rezolvarea problemelor, strategia, gandirea critica si creativa, socializarea si distractia pe masura ce cresc: cu alte cuvinte, jocul antreneaza creierul.

Dezvoltarea abilitatilor cognitive si a memoriei

Jocurile de societate, inclusiv cele cu carti, favorizeaza dezvoltarea abilitatilor cognitive, a puterii de decizie si de rezolvare a problemelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in joc, copilul are responsabilitatea de a lua decizii cu privire la joc, ceea ce reprezinta o pregatire excelenta pentru atunci cand se va confrunta cu o alegere mai tarziu in viata.

Este important pentru copii sa isi dezvolte capacitatea de a lua decizii si de a rezolva situatii in mod independent, chiar si fara ajutorul parintilor, deoarece acestia nu pot fi intotdeauna prezenti, iar in cazul in care copilul se afla singur, faptul ca a experimentat deja capacitatea de a lua decizii il va face mult mai increzator si mai putin predispus la stres.

In plus, jocurile de echipa vor invata ca deciziile bine gandite si argumentate sunt adesea mai bune decat cele luate din impuls, asa cum este adesea mai natural pentru copii, care pot astfel sa dobandeasca si o buna metoda de a face alegeri.

Empatie crescuta

Trebuie sa stiti ca jocurile de societate dezvolta, de asemenea, empatia si ajuta la reducerea stresului. Impartasirea rasului, a competitiei, a victoriilor si a infrangerilor ajuta la cresterea empatiei si a increderii in ceilalti. In plus, a petrece ceva timp cu cei dragi pentru a juca jocuri, renuntand pentru o vreme la telefoanele mobile, este o modalitate excelenta de a intari legatura sociala in cadrul familiei.

Exista multe jocuri de echipa in care este important sa stii cum sa joci in echipa: pe de o parte, acest lucru stimuleaza interactiunea jucatorilor din aceeasi echipa, iar pe de alta parte, iti va oferi un exercitiu de intelegere a psihologiei adversarilor. Acest lucru va duce la o mai mare dezvoltare a abilitatilor sociale la copii, care vor sti cum sa se miste mai bine in lume datorita experientei dobandite.

Controlul impulsivitatii

Odata cu cresterea empatiei si a concentrarii, copiii invata, de asemenea, sa reflecteze asupra actiunilor lor: actiunea unui jucator duce la o reactie din partea celorlalti participanti, ceea ce il va determina pe copil sa reflecteze asupra urmatoarei miscari.

Fiecarei miscari a copilului ii va corespunde un feedback din partea adversarului, astfel incat jucatorul va fi determinat sa incerce sa rationeze nu numai cu privire la propriile miscari, ci si cu privire la cele ale celorlalti. Acesta este un pas important in educatia unui copil, care va invata cum sa nu actioneze tot timpul din impuls, ci sa rationeze lucrurile, ceea ce poate duce adesea la rezultate mai bune. Aceasta este o atitudine pe care copiii o vor pune in practica si in viata de zi cu zi, invatand sa fie mai putin impulsivi si mai grijulii.

De ce iubesc cei mici sa se joace?

Numai aceste trei exemple arata cum jocul poate pregati copiii pentru viata de adult, lucrurile triste se intampla si dezvoltarea abilitatilor de a procesa aceste emotii ne ajuta sa dam sens vietii, intelegerea inechitatii ne ajuta sa procesam informatiile si genunchii zdrobiti? Ei bine, ei ne invata sa ne legam sireturile sau nevoia de a avea mai multa grija la scuter.

Iti amintesti ca te-ai plictisit in copilarie? Treci la jumatatea lungii vacante scolare si declari temuta fraza „M-am plictisit”? A fi plictisit, sau mai important, a fi lasat sa te plictisesti, este o parte importanta a dezvoltarii unui copil. Atunci cand copiii se plictisesc, folosesc cu creatie resursele din jurul lor.

Imi amintesc „stricarea”, in cuvintele mamei mele, si „sa ma distrez mai mult” in ale mele, unui joc de Connect 4, pictand interiorul tuturor cercurilor rosii si galbene cu vopsea de diferite culori si folosind noile mele piese pentru a crea o imagine mai buna. versiune complexa a jocului. Daca nu m-as fi plictisit de versiunea originala a jocului, nu mi-as fi dezvoltat niciodata propria mea versiune mai captivanta a jocului (trebuie sa marturisesc ca asta s-a intamplat cu ani in urma si inca astept ca Connect 4 sa-mi ia buna idee!).

Copiii au o dorinta innascuta de a se juca, sunt intrinsec motivati sa faca acest lucru si sunt creativi in acest sens, dar raspunde asta la intrebarea noastra despre de ce le place copiilor sa se joace? Dar sa privim intrebarea dintr-un unghi diferit. Poate ca este mai putin despre dorinta copilului de a se juca si mai mult despre beneficiile asociate ale jocului, care au mentinut jocul in fruntea evolutiei dezvoltarii copilului.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.