Intretinere, curatare… Cum ai grija de masina ta?

Intretinere, curatare... Cum ai grija de masina ta?Intretinerea si curatarea regulata a masinii tale va asigura longevitatea acesteia. Pe de alta parte, daca anumite operatii nu necesita abilitati mecanice, altele trebuie sa fie efectuate de unul dintre profesionistii. Descopera prin acest articol cum sa iti intretii corect masina.

Monitorizeaza presiunea in anvelope

Pentru ca iti conecteaza masina de drum, anvelopele sunt o adevarata distilare a tehnologiei. Stiai, de exemplu, ca fabricarea doar a uneia dintre ele implica peste 200 de componente?

Pentru a garanta vehiculului tau o manevrabilitate sigura si optima, anvelopele tale trebuie sa fie in stare perfecta. Pentru a fi sigur, nu uita sa le verifici cel putin o data pe luna.

In ceea ce priveste presiunea, este foarte usor sa o verifici cu ajutorul unui manometru. Daca nu ai, mergi la o statie de service sau la o spalatorie auto dotata cu umflator. Pentru a afla presiunea recomandata, consulta recomandarile date pe eticheta aplicata in deschiderea usii soferului sau in interiorul clapei rezervorului de combustibil al masinii tale.

Verifica starea franelor

Verificarea starii placutelor de frana cu ochiul liber? Misiune imposibila. Pentru asta, mergi la unul dintre atelierele. Pe de alta parte, este mult mai usor sa verifici starea discurilor tale. Daca oricare dintre ele prezinta semne de uzura si/sau zgarieturi, trebuie inlocuit.

Niveluri de control

Este esential sa verifici diferitele niveluri ale masinii tale cel putin o data pe luna. Pentru a face acest lucru, nimic nu ar putea fi mai usor: incepe prin a verifica nivelul lichidului de spalare a parbrizului. Daca este prea scazut, umple-l. Apoi, randul lichidului de frana. Foloseste martori pentru a-i controla nivelul. Daca este necesar, ajusteaza-l. Continua cu lichidul de servodirectie – din nou, folosind indicatorul de nivel – apoi verifica uleiul de motor. Nivelul corect este intre indicatiile minime si maxime situate la capatul gabaritului.

Uita-te la lumini

Verifica regulat starea farurilor si functionarea corecta a becurilor. Daca unul dintre ele este defect, schimba-l.

Curata caroseria masinii

Dincolo de aspectul estetic, curatarea caroseriei o va proteja impotriva coroziunii si uzurii. Spala-ti masina cu apa rece cu un burete din microfibra si sapun negru. Pentru clatire, amesteca putina apa si otet alb. Pentru a pastra suprafetele tratate, nu iti spala vehiculul la soare sau cand este prea cald (+ 30°) sau prea rece (- 10°).

Testeaza starea bateriei

Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un multimetru simplu pe care il vei gasi in orice magazin de bricolaj. Cu motorul pornit, conecteaza varful cablului rosu la borna + a bateriei, varful cablului negru la borna -. Daca bateria ta este in stare buna, tensiunea va fi intre 12,4 si 12,7 V. O valoare sub 12,4 V indica faptul ca bateria ta trebuie incarcata.

Control tehnic

Un itp Cluj-Napoca 2022 trebuie efectuat in fiecare an. Un service dispune de o statie ITP autorizata RAR, dotata cu aparatura necesara pentru a acoperi atat pentru autoturisme, cat si pentru autoutilitare o inspectie completa, de la test amortizoare, testarea sistemului de franare pana la reglarea de faruri. Acest control tehnic este reglementat de lege si este obligatoriu.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.