In urma cu cativa ani, mai multi specialisti in gastronomie au realizat un studiu, in care mai multi subiecti au fost invitati pentru a lua masa impreuna.
Mediul in care acestia au degustat preparatele culinare a fost realist, iar cele doua grupuri de persoane au primit aceeasi masa, fiecare avand cate trei feluri de mancare. Prezentarea mancarii, tipul de tacamuri utilizate pentru felul principal si forma si culoarea farfuriei pe care a fost servit desertul au fost variate.
Rezultate
Rezultatele au aratat ca greutatea si tipul tacamurilor au avut un impact semnificativ asupra modului in care a fost apreciat felul principal, cat de mult le-a placut musafirilor mancarea si cat de mult ar fi fost dispusi acestia sa plateasca pentru un astfel de fel de mancare. Schimbarea formei si culorii farfuriei a afectat apetitul subiectilor pentru desert.
Concluzii
Luate impreuna, aceste rezultate arata ca aprecierea mancarii de catre invitati a fost afectata de tipul de tacamuri folosite pentru a manca (in acest caz, cutit si furculita), in ceea ce priveste valoarea estetica a farfuriei, precum si disponibilitatea de pretului mancarii. Prin acest studiu s-a subliniat importanta factorilor alimentari-extrinseci in formarea parerii clientilor despre mancare si serviciile restaurantului.
Background
Interesul recent pentru incercarea de a intelege experientele alimentare prin prisma cercetarii psihologice si senzoriale (ceea ce face parte din categoria „gastro fizicii”) evidentiaza din ce in ce mai mult faptul ca placerea de a manca nu depind doar de elementele comestibile prezentate pe farfurie.
De exemplu, cele mai recente cercetari au demonstrat cum placarea sau arta de a crea compozitii vizuale cu alimente pe o farfurie, pot afecta in mod semnificativ perceptia clientului asupra unui fel de mancare.
Cu alte cuvinte, in timp ce proprietatile organoleptice ale preparatelor culinare sunt fundamentale in determinarea placerii consumului unu anumit fel de mancare, experientele noastre alimentare sunt, de asemenea, influentate de dispunerea vizuala si structurala a elementelor de pe farfurie, printre alti factori (cum ar fi tacamurile, decoratiunile, atmosfera din timpul servirii mesei mesei)
Ustensilele cu care mancam pot afecta, de asemenea, gustul si aroma percepute de catre client. De exemplu, s-a demonstrat faptul ca tacamurile realizate din diferite materiale schimba gustul alimentelor precum iaurtul ca si urmare a interactiunilor chimice dintre alimentele in sine si materialul din care au fost confectionate tacamurile.
Mai mult, s-a demonstrat ca nuantele si culorile tacamurilor pe care le folosim cand mancam diferite alimenta modifica perceptia noastra asupra anumitor atribute ale gustului. In acest caz, cauzele care stau la baza acestor modificari nu sunt inca deloc clare: modificarile perceptive provocate de culoarea tacamurilor ar putea fi atribuite unor asteptari de aroma, stabilite de asocierile pe care le-am invatat si pe care le-am interiorizat cu toti, im privinta culoare – aroma.
De altfel, aceasta schimbare poate surveni in urma diferentei de contrast intre tacamuri si mancare, ceea ce duce la faptul ca alimentele au un aspect vizual diferit. Mai mult, calitatea materialelor din care au fost confectionate tacamurile pe care le folosim cand servim mancarea, ar putea, de asemenea, sa aiba o influenta semnificativa asupra evaluarii calitatii alimentelor servite.
Asadar, exista numeroase cercetari care evalueaza importanta feedbackului tactil in contextul consumului diferitelor alimente. Totodata, s-a demonstrat ca greutatea ustensilelor poate influenta perceptia consumatorului asupra greutatii alimentelor.
Asadar, greutatea produsului / ambalajului in sine pare sa afecteze evaluarea noastra asupra calitatii produselor alimentare. De altfel, folosind ustensile grele, vom consuma cantitati mai mari de alimente.
Unul dintre principalele obiective ale gastronomiei este de a avea grija de sanatatea consumatorilor. In zilele noastre, s-ar parea ca oricine doreste sa optimizeze placerea mancarii pe care o serveste, iar in anumite cazuri, incercam sa ne dam seama cum se pot servi anumite tipuri de alimente.
Majoritatea dintre noi incercam sa invatam bunele maniere si sa incercam sa utilizam cele mai bune tacamuri, astfel incat sa nu intampinam situatii jenante in care nu stim cum se consuma pastele, scoicile sau diferite preparate pe baza de carne de peste.
Cele mai populare seturi de tacamuri sunt cele din materiale inoxidabile. Asadar, veti putea utiliza aceste produse pe o perioada foarte lunga de timp, fara a ruginii sau a se indoi.
Totodata, majoritatea tacamurilor comercializate in zilele de astazi sunt extrem de rezistente la temperaturi, acestea putand fii utilizate si in cazul consumului de alimente inghetate, precum si in cazul alimentelor care au temperaturi ridicate. De altfel, acestea se gasesc intr-o varietate mare de forme si dimensiuni, astfel incat sa poti consuma trei feluri de mancare corespunzator si extrem de usor.
In anumite cazuri, tacamurile reprezinta opere de arta,a cestea prezentand mici sculpturi din metal sau chiar accesorii, cum ar fi pietre sclipitoare, desene realizate cu vopseluri speciale, manere din lemn masiv sau chiar un design minimalist. In functie de gusturile personale, poti opta pentru setul care ti se potriveste cel mai bine.