Toata lumea stie ca igiena orala este importanta, dar de multe ori este ultimul lucru la care se gandesc oamenii cand vine vorba de sanatatea lor. Dar neglijarea dintilor poate duce la probleme pe parcurs, cum ar fi carii, boli ale gingiilor si chiar pierderea dintilor.
Ingrijirea dentara regulata este esentiala pentru a va pastra dintii sanatosi si curati. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa incepeti:
Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi. Acest lucru nu numai ca va ajuta la indepartarea placii si a particulelor de alimente, dar poate ajuta si la stimularea gingiilor.
Folositi ata dentara in fiecare zi. Nu numai ca folosirea atei dentare va indeparta placa si resturile dintre dinti, dar poate ajuta si la prevenirea gingivitei si a altor probleme dentare.
Vizitati-va dentistul la fiecare sase luni pentru un control. In timpul acestei programari, medicul dentist va va inspecta dintii si va verifica daca exista semne de carii sau alte probleme.
Daca aveti intrebari despre cum sa va pastrati dintii sanatosi, nu ezitati sa va adresati medicului stomatolog sau profesionistului in domeniul sanatatii. Acestia va pot ajuta sa incepeti o rutina de ingrijire dentara care va va ajuta sa va mentineti dintii sanatosi pentru anii urmatori.
Cauzele pierderii dintilor
Caria dentara este o problema care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Este un rezultat al bacteriilor, care se pot forma in gura prin intermediul alimenteor sau bauturilor. Acest lucru poate duce la un dezechilibru al aciditatii din gura, iar bacteriile se pot hrani din rezidurile ramase, provocand cariile dentare. Exista o multime de factori diferiti care pot contribui la aparitia cariilor dentare, dar cei principali sunt zaharul si aciditatea.
Zaharul este principala cauza a cariilor dentare, deoarece este un aliment care se fermenteaza usor. Atunci cand este consumat, se descompune in glucoza si fructoza, care sunt apoi absorbite in sange. Glucoza este un tip de zahar care este folosit ca energie, iar atunci cand este absorbita de organism poate provoca cresterea nivelului de zahar din sange. Acest lucru poate duce la obezitate si la alte probleme de sanatate, dar poate favoriza si aparitia cariilor dentare.
Aciditatea este un alt factor important in cariile dentare. Atunci cand pH-ul gurii este dezechilibrat, acesta poate favoriza dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, prea mult acid poate deteriora smaltul dentar, care este cel mai dur strat al dintilor. Caria dentara este o problema raspandita in intreaga lume, asa ca este important sa fiti constienti de modalitatile prin care va puteti proteja dintii.
Ce este implantologia?
Implantologia dentara este stiinta care consta in inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi dentare. Implanturile sunt dispozitive dentare puternice si durabile care se ataseaza permanent la maxilar. Acestea reprezinta o optiune excelenta pentru persoanele carora le lipsesc dintii, care au dinti puternic cariati sau rupti, sau care au dificultati de mestecat sau de vorbit din cauza unei restaurari cu implant dentar.
Procesul de restaurare a implantului dentar incepe prin evaluarea deteriorarii dintilor. Daca dintele lipseste, medicul dentist va crea o restaurare provizorie folosind coroane dentare, punti dentare sau implanturi dentare. Restaurarea provizorie va mentine dintele in gura pana cand se poate plasa implantul dentar.
Implantul dentar este o tija de titan sau o alta tija metalica care este plasata in osul maxilarului. Implantul este insurubat in maxilar, iar apoi, in unele cazuri, se foloseste un ciment dentar pentru a fixa implantul de maxilar. Cimentul dentar este suficient de puternic pentru a mentine implantul in pozitie, dar este si detasabil, astfel incat implantul poate fi inlocuit daca se deterioreaza.
Dezvoltarea dintilor la oameni
Dezvoltarea dintelui sau odontogeneza este procesul complex prin care dintii se formeaza din celulele embrionare , cresc si erup in gura . Pentru ca dintii umani sa aiba un mediu oral sanatos , toate partile dintelui trebuie sa se dezvolte in etapele adecvate ale dezvoltarii fetale . Dintii primari (de lapte) incep sa se formeze intre a sasea si a opta saptamana de dezvoltare prenatala, iar dintii permanenti incep sa se formeze in saptamana a douazecea. Daca dintii nu incep sa se dezvolte in aceste momente sau aproape, ei nu se vor dezvolta deloc, rezultand hipodontiesau anodontia .
O cantitate semnificativa de cercetari s-a concentrat pe determinarea proceselor care initiaza dezvoltarea dentara. Este larg acceptat ca exista un factor in tesuturile primului arc faringian care este necesar pentru dezvoltarea dintilor.
Germenul dentar este o agregare de celule care in cele din urma formeaza un dinte. Aceste celule sunt derivate din ectodermul primului arc faringian si din ectomezenchimul crestei neurale. Germenul dentar este organizat in trei parti: organul smaltului , papila dentara si sacul sau foliculul dentar.
Organul smaltului este compus din epiteliul smaltului exterior, epiteliul smaltului intern, reticulul stelat si stratul intermediar. Aceste celule dau nastere la ameloblaste, care produc smalt si devin parte a epiteliului redus de smalt (REE) dupa maturarea smaltului. Locatia in care se unesc epiteliul smaltului exterior si epiteliul smaltului intern se numeste ansa cervicala.
Cresterea celulelor ansei cervicale in tesuturile mai profunde formeaza invelisul radacinii epiteliale Hertwig, care determina forma radacinii dintelui. In timpul dezvoltarii dintelui exista asemanari puternice intre keratinizare si amelogeneza.
Keratina este, de asemenea, prezenta in celulele epiteliale ale germenului dentar si o pelicula subtire de cheratina este prezenta pe un dinte recent erupt ( membrana Nasmyth sau cuticula smaltului).