Nu exista nimeni care sa fi cazut vreodata in prejudecatile de a fi judecat pe cineva dupa hainele lor. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Michigan, s-a aratat ca pacientii isi judeca si medicul in functie de tinuta pe care o poarta in birou si ca imbracamintea influenteaza satisfactia ingrijirii sanatatii a mai mult de o treime dintre persoanele chestionate.
De aceea, se poate spune ca medicii imbracati in haine casual, cum ar fi adidasi, tricouri si blugi, genereaza mai putina incredere in randul persoanelor pe care le ingrijesc pentru cei care sunt imbracati in pijamale medicale sau imbracaminte formala.
Adica, in oricare dintre cazuri, atat formale, cat si informale, precum si cu pijamale, toti respondentii au apreciat mai bine profesionistii care, in plus, au purtat o haina alba.
Codul vestimentar la medici este destul de eterogen
De asemenea, acest studiu a scos la iveala faptul ca tinuta care a obtinut cel mai mare punctaj a fost cea formala cu halat alb, urmata de costum cu haina alba si cea formala fara halat si ca rezultatele au fost aceleasi pentru ambele sexe.
Potrivit lui Christopher Petrilli, autorul studiului si profesor de medicina spitaliceasca la University of Michigan School of Medicine, „Imbracamintea profesionala pe Wall Street, in chestiuni juridice si in multe alte domenii este clara. Cu toate acestea, in Medicina, codul vestimentar este destul de eterogen si ar trebui sa ne asiguram ca tinuta noastra reflecta un anumit nivel de profesionalism care tine cont de preferintele pacientilor.”
Sondajul a fost realizat pe 4062 de pacienti din zece centre medicale si a reflectat, de asemenea, ca preferinta cetatenilor in ceea ce priveste tinuta medicilor care ii frecventeaza variaza in functie de faptul daca este vorba de un centru de ingrijire primara, de consultarea unui specialist sau a unui medic de urgenta.
55% dintre pacienti prefera ca medicul sa poarte o haina alba
Cu aceste date, se poate spune ca 55 la suta dintre respondenti prefera ca medicul care ii frecventeaza in centrul lor de sanatate sa poarte o haina alba, procent care creste la 72% dintre pacienti daca este vorba de consultarea unui specialist din spital.
Mai putina importanta este acordata acestui aspect in camera de garda, unde doar 44 la suta dintre respondenti au considerat ca medicul ar trebui sa poarte halatul.
Pe langa intrebarile personale, participantii au fost rugati sa se uite la imagini cu diferiti medici, atat barbati, cat si femei, imbracati in haine diferite si invitati sa se gandeasca la ele din punct de vedere al sanatatii. Pentru fiecare fotografie, respondentii au evaluat masura in care medicul din ea a dat impresia ca are cunostintele necesare pentru a-l trata, daca a gasit-o fiabila, intelegatoare sau accesibila si cum l-a facut sa se simta in general. Vezi aici Costum medical dama, Laura Olteanu, bluza-pantalon-bandana, bleu cu alb.
Protocolul pe care medicii trebuie sa il urmeze pentru a utiliza echipamentul individual de protectie
Iata recomandarile CDC pentru utilizarea echipamentelor de protectie pentru prevenirea infectiilor cu coronavirus.
Pentru a face fata cazurilor de coronavirus, personalul medical este obligat sa utilizeze echipamente speciale pentru a se proteja pe ei insisi, pe pacienti si pe altii de raspandirea acestui virus, a altor boli contagioase, a medicamentelor toxice sau a materialelor potential infectioase.
Asa-numitul echipament individual de protectie (EIP) trebuie sa includa imbracaminte de protectie si articole deasupra imbracamintei si uniformei medicale, conform instructiunilor Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).
Acesta poate fi utilizat numai de catre personalul medical si persoanele care vin in contact cu bolnavii.
Ce ar trebui sa includa echipamentul individual de protectie?
Acesta ar trebui sa includa protectia ochilor, cum ar fi ochelari de protectie si masti, rochii de izolare, o pereche de manusi non-sterile, masti de fata N95 sau masti de fata. Echipamentul poate fi, de asemenea, completat cu aparate respiratorii de purificare a aerului alimentate, aparate respiratorii elastomerice si ventilatoare.
Cum ar trebui sa fie pus?
Conform CDC, se recomanda sa faceti acest lucru dupa cum urmeaza:
- Adunati intreaga echipa si identificati dimensiunea potrivita.
- Efectuati o igiena adecvata a mainilor cu dezinfectant.
- Pune pe rochia de izolatie prin legarea tuturor arcurilor rochiei. Puteti obtine ajutor de la personalul medical.
- Asezati aparatul respirator N95 (o masca de fata sau o masca de fata, daca nu este disponibila). Aparatul respirator trebuie ajustat peste nas si sub barbie. Cureaua superioara a mastii sau a aparatului respirator trebuie plasata pe coroana capului si pe cureaua inferioara de la baza gatului. Daca aceste articole de imbracaminte au bucle, adica arcuri pe laturi, acestea ar trebui ajustate.
- Continuati cu scutul de fata sau ochelarii (masca sau ochelari de protectie).
- Efectuati igiena mainilor inainte de a pune manusi, acestea ar trebui sa acopere pumnul rochiei.