Ghid fonduri europene: pași, condiții și documente necesare

Fondurile europene reprezintă instrumente financiare create de către Uniunea Europeană cu scopul de a ajuta sectoarele private și publice din cadrul țărilor membre, pentru ca acestea din urmă să atingă anumite standarde de dezvoltare. Aproape orice întreprinzător de la noi din țară poate găsi o oportunitate de accesare a acestor fonduri europene. 

Cei care solicită consultanță fonduri europene Galați nerambursabile pot fi persoane juridice: companii naționale, ONG-uri, societăți comerciale, instituții de învățământ sau instituții publice. Fondurile europene pentru agricultură se pot obține de fermierii care aleg să își fiscalizeze activitatea prin  intermediul diferitelor entități juridice precum cooperative, PFA-uri sau grupuri de producători.

Care sunt pașii de parcurs pentru a obține proiectul?

Depunerea cererii de finanțare însoțită de celelalte documente necesare, documente amintite în ghid fonduri europene și pe care le vom enumera mai jos, se realizează în format electronic, prin intermediul unor platforme online, pentru fiecare program de finanțare în parte. 

Pregătirea documentației din timp este esențială deoarece perioada în care proiectele se pot încărca și transmite pentru verificare este stabilită doar în anumite momente ale anului. Iată pașii pe care orice persoană trebuie să îi parcurgă pentru a-și depune proiectul în vederea obținerii unui ajutor financiar nerambursabil.

Documentația necesară finanțării din fonduri europene nerambursabile este alcătuită dintr-un plan de afaceri, dintr-o cerere de finanțare și diverse documente justificative. Forma documentației și instrucțiunile de completare se menționează întotdeauna în ghidul solicitantului, în funcție de măsura de finanțare aleasă. Poți apela la consultanță fonduri europene Galați în cazul în care ai unele nelămuriri cu privire la documentație. În plus, există unele reguli clare care vizează felul în care documentație se va depune spre evaluare în cadrul unei sesiuni de primire a proiectelor.

Solicitantul își va pregăti documentația necesară

Sesiunea pentru depunerea proiectelor este deschisă doar pentru anumite perioade ale anului, perioade anunțate în prealabil de către finanțator pe propriul site. Așadar, documentația necesară care este alcătuită dintr-un plan de afaceri, o cerere de finanțare și alte documente justificative cerute se va pregăti din timp. Pentru a te asigura de faptul că toată documentația este în regulă poți apela la consultanta fonduri europene București dacă ai nelămuriri.

Documentele vor fi pregătite în format electronic

Documentația necesară se depune în format electronic astfel încât solicitantul de fonduri nerambursabile va proceda în felul următor:

  • Documentele realizate în format electronic (cererea de finanțare, planul de afaceri, declarațiile pe propria răspundere) se vor printa, se vor semna și se vor scana;
  • Documentele care au fost obținute din partea diferitelor instituții (certificate constatatoare, certificate fiscale, certificate de înregistrare) vor fi scanate în format electronic;

Lansarea sesiunii de depunere a proiectelor

Finanțatorul urmează să anunțe pe propriul site perioada de primire a proiectelor, când va fi aceasta activă. Așadar, la data de demarare a depunerilor, toate documentele vor fi disponibile și pregătite pentru a fi încărcate în aplicație. Documentele vor fi transmise prin intermediul unui cont de utilizator pe care persoana care solicită fonduri nerambursabile îl va crea pe site-ul finanțatorului, stabilind un nume de utilizator și o parolă.

Depunerea proiectului în format electronic

Când sesiunea de primire a proiectelor devine activă, antreprenorul va avea de urmat câțiva pași:

  • Va intra în contul personal creat în etapa anterioară;
  • Va completa toate secțiunile necesare ale cererii de finanțare sau planului de afaceri;
  • Va încărca toate documentele justificative cerute;

Trimiterea proiectului se realizează după ce toate documentele cerute sunt încărcate. Nu există posibilitatea de a reveni asupra proiectului odată ce solicitantul a validat trimiterea documentelor spre finanțator. Din momentul acesta, solicitantul nu mai poate interveni asupra documentelor trimise.

Evaluarea proiectelor

După încheierea sesiunii de trimitere a proiectelor, proiectele care au fost depuse în termenul stabilit urmează să fie evaluate. În această etapă, există posibilitatea ca finanțatorii să ceară unele clarificări de la solicitanți în cazul în care informațiile transmise nu sunt destul de clare. Pentru a furniza aceste lămuriri, antreprenorul va avea la dispoziție un anumit termen limită, care este prevăzut în cererea de clarificări. 

În cazul în care acest termen este depășit, documentele nu mai pot fi luate în calcul și proiectul se va respinge. Doar proiectele care reușesc, în urma evaluării, să obțină un punctaj suficient de mare se vor selecta pentru a beneficia de finanțare. Proiectele vor semna mai apoi contractele de finanțare în ordinea inversă a punctajelor obținute, în limita bugetului disponibil.

Câteva idei de afaceri cu fonduri nerambursabile

  • Pizzeria este una din cele mai populare idei de afaceri cu fonduri europene: Absolut toate utilajele necesare sunt eligibile pentru a primi fonduri europene, de la cuptoare la congelatoare.
  • Spălătoria auto: este ideală pentru cei pasionați de mașini și poate fi acoperită din fonduri nerambursabile. În plus, este o afacere care îți oferă și posibilitatea unor activități adiacente precum o spălătorie de covoare.
  • Cabinetul stomatologic: este o idee bună pentru specialiștii din domeniul medical, absolvenți ai Facultății de Medicină. Pregătirea în domeniu este obligatorie sau poți angaja persoane și tu să activezi ca manager.
  • Cofetărie/Patiserie: Prăjituri pentru sărbători, candy bar pentru nuntă sau botez, un tort de nuntă…nimeni nu le poate refuza. Pentru această investiție se primesc fonduri nerambursabile (cuptoare, mașini de foietaj și alte utilaje necesare într-un astfel de laborator).

Acum că știi care sunt pașii, condițiile și documentele necesare pentru a obține fonduri europene îți va fi mai ușor să pornești la drum și să soliciți o finanțare pentru a deschide o afacere.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.