Site-ul nostru folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți și personaliza experiența dvs. și pentru a afișa reclame (dacă există). Site-ul nostru poate include și cookie-uri de la terțe părți, cum ar fi Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Utilizând site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Am actualizat Politica noastră de Confidențialitate. Vă rugăm să faceți clic pe buton pentru a verifica Politica noastră de Confidențialitate

Este faina alba cea mai buna alegere?

Este faina alba cea mai buna alegere?De cele mai multe ori, cand vorbim despre faina, fara alte mentiuni, ne referim la faina traditionala de grau alb pentru toate scopurile. Este cu siguranta cea mai versatila faina, dar nu neaparat cea mai gustoasa sau cea mai hranitoare.

Faina este o pulbere obtinuta prin macinarea diferitelor tipuri de seminte sau cereale: grau, porumb, secara, hrisca etc. Exista, asadar, o intreaga panoplie, care iti permite sa variezi putin in ceea ce priveste aromele, texturile si utilizarile.

Faina de grau

Faina care se gaseste cel mai frecvent este faina de grau alba, faina neagra sau integrala si disponibila in functie de utilizarea sa: pentru prajituri, produse de patiserie sau chiar pentru toate scopurile.

Faina de grau alba, neagra si integrala

Faina alba este rafinata, adica germenii de grau si coaja, taratele sunt separate si contine mai putini nutrienti decat faina integrala, care foloseste grau integral. Faina alba, asa cum sugereaza si numele, este cea mai versatila. Se foloseste atat pentru paine, cat si pentru prajituri, briose sau pentru a lega sosurile.

Exista, de asemenea, faina pentru prajituri, patiserie si paine,  rezervata pentru utilizari specifice. Printre altele, continutul de gluten variaza in aceste faini si, prin urmare, posibilitatea cresterii aluatului mai mult sau nu.

Faina de hrisca

Faina de hrisca are un gust usor de nuca. Se foloseste pentru a face clatite, in special. Se considera ca nu are egal pentru a spori gustul clatitelor, mai ales cu un amestec sarat! Se gaseste si in taitei.

Faina de quinoa

Cu gustul sau putin mai amar si pronuntat, este utilizat in doze mici in preparate precum prajituri, clatite sau fursecuri. Se prefera sa o combini cu alte tipuri de faina pentru a-i reduce gustul. Merge foarte bine cu ciocolata sau cafea.

Faina de linte

Folosit pentru a face sosuri, paine sau prajituri, este cunoscuta mai ales datorita pappadum-urilor, aceste clatite indiene servite la inceputul unei mese. Poti combina aceasta faina cu chimen sau alte condimente pentru a-i spori aroma.

Faina de porumb

Fabricat din miez de porumb macinat, de o frumoasa culoare galben pal, este folosita, printre altele, pentru a pregati painea de porumb. In bucataria mexicana, este utilizata in prepararea tortilelor si in bucataria noastra in cea a mamaligii. Nu trebuie confundata cu amidonul de porumb.

Faina de castane

Foarte prezenta in Corsica, unde are chiar si o denumire de origine protejata, faina de castane este utilizata la fabricarea clatitelor si a fursecurilor, inclusiv a celebrului Canistrelli cu castane, o specialitate corsica.

Faina de orez

Faina de orez este un element esential al bucatariei asiatice, indiferent daca este pentru prepararea taiteilor sau chiar hartia de orez folosita pentru rulourile de primavara si rulourile imperiale. De asemenea, este folosita ca agent de ingrosare pentru sosuri.

Faina de amarant

Amarantul este o cereala originara din America de Sud, cultivata de azteci si incasi. Usor piperata, cu arome de nuci, este folosit pentru a gati clatite sau fursecuri.

Faina de naut

Prezent in principal in tarile mediteraneene, este utilizata la prepararea multor feluri de mancare sarate, cartofi prajiti de naut, dar si clatite sau gogosi.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.