Șublerul este un element de măsurare extrem de versatil și comun, care este folosit de majoritatea lumii în momentul măsurării unui divers obiect. Acesta este construit dintr-o scală gradată și două brațe care sunt mobile. Cu ajutorul acestora, vei putea să afli care este dimensiunea obiectului pe care o măsori, indiferent de dimensiune sau forma pe care o are.
Măsurarea diferitelor obiecte, fie că sunt în domeniul construcției, a design-ului sau în interiorul bucătăriei, este extrem de important. Dimensiunile trebuie să fie precise și să nu existe greșeli pentru ca rezultatul să fie cu succes.
Articolul acesta include trei etape extrem de esențiale care te vor ajuta la măsurarea precisă și corectă cu ajutorul șublerului. Alegerea unui șubler în funcție de cerințele pe care le ai, sfaturile pe care să le pui în practică pentru a nu exista greșeli și explicarea greșelilor pentru a nu le pune în practică.
De asemenea, tipurile de șublere sunt extrem de multe și diferite, iar unele dintre acestea sunt șublerul mecanic, șublerul digital și șublerul profesional.
După ce criterii îți alegi șublerul
Alegerea șublerului este destul de complicată fiind o diversitate atât de mare pe piață la momentul actual. Însă, pentru ca tu să-ți alegi șublerul potrivit pentru nevoile pe care le ai, asigură-te că acesta are următoarele criterii:
- Tipul șublerului – după cum am menționat și în rândurile anterioare, șublerele sunt de diferite tipuri: șubler digital, șubler profesional, șubler cu clichete sau șubler mecanic. Fiecare aduce diferite beneficii, însă tu trebuie să-l alegi în funcție de obiectul pe care îl vei măsura.
Ca de exemplu, la dimensiunile exterioare, șublerul care are scară digitală și vârf este mult mai eficient, iar în cazul dimensiunii interioare alege șublerul cu clichete.
- Exactitatea – exactitatea pe care fiecare șubler o are este diferită. Așadar, asigură-te că șublerul pe care îl vrei este unul cu o exactitate extrem de bună și care transmite rezultate extraordinare.
- Calitatea – asigură-te că șublerul este fabricat din materiale de înaltă calitate și care sunt extrem de durabile în timp. Ba chiar, cumpără-l de la un producător care îți oferă încredere și siguranță că produsul pe care îl achiziționezi este bun și fiabil.
Mai mult de atât, caută părerile pe care le-au avut clienții anteriori despre producător, astfel vei știi care este producătorul de încredere și care nu.
- Unitățile de măsură și scala – asigură-te că unitățile de măsură se potrivesc cu scala. De obicei, scala este în milimetri, însă nu este o regulă. Aceasta poate să fie și în inch sau chiar alte tipuri de unități.
- Confortul – șublerul trebuie să aibă un mâner potrivit și care să fie confortabil pentru mâna ta, astfel să nu-ți creeze vreun disconfort pe parcursul măsurătorii.
Sfaturile pentru evitarea greșelilor
Chiar dacă șublerul este unul dintre cele mai precise instrumente de măsurat, tot ai nevoie de câteva sfaturi sau tehnici care să te ajute să obții măsurătoarea potrivită și exactă. Astfel că, îți prezint câteva dintre sfaturile și tehnicile pe care să le iei în considerare și chiar să le pui în practică.
Un prim sfat este de a așeza șublerul într-o poziție bună. Șublerul trebuie să fie amplasat perpendicular cu suprafața pe care vrei să o măsori. În acest fel, vei beneficia de o măsurătoare corectă și exactă, fără vreo distorsiune.
Marginile șublerului trebuie ca întotdeauna să fie închise și să nu existe spațiu între acestea. Dacă există spațiu atunci măsurătorile nu vor ieși exacte. Așadar, înainte de a verifica dimensiunea, asigură-te că șublerul este închis corespunzător.
Presiunea pe care o aplici asupra șublerului trebuie să fie una potrivită. Dacă aplici extrem de multă presiune asupra acestuia, obiectul pe care vrei să-l măsori se va deforma semnificativ. Așadar, pentru ca prinderea să fie fermă, asigură-te că aplici o presiune optimă.
Asigură-te că pentru evitarea oricărei erori de paralaxă, te uiți la scală exact de la nivelul ochilor. Dacă privești scala doar cu un ochi, atunci vor apărea erorile de paralaxă.
De asemenea, poate ai obiecte pe care le vei măsura și care nu sunt extrem de sigure. Unele au margini ascuțite sau sunt extrem de grele și le poți scăpa dacă nu sunt stabilizate, astfel rănindu-te. Așadar, asigură-te că fixezi bine obiectul în momentul în care vrei să începi procesul de măsurare.
De asemenea, măsoară de mai multe ori pentru a te asigura că măsurătoarea este corectă și exactă. Unele obiecte sau materiale care nu sunt rezistente la temperaturi mari și umidități, astfel acestea fiind afectate. Asigură-te că iei metode de precauție în astfel de cazuri.
Care sunt erorile cele mai frecvente
Inevitabil, erorile se întâmplă. Cu ajutorul acestora ajungi la performanță și la rezultate de succes. Însă, există și eșecuri care se petrec și pe care trebuie să le accepți sau chiar eviți dacă se poate și nu este prea târziu.
Așadar, o primă eroare este presiunea prea mare pe care o aplici asupra obiectului. Acesta nu rezistă și ia o formă diferită sau măsurătoarea nu mai este precisă, ci dimpotrivă. Asigură-te că aplici o presiune potrivită pentru obiectul respectiv, astfel să nu-l deformezi.
Clichetul trebuie să fie folosit într-o formă corespunzătoare sau să nu fie neglijat. Acesta trebuie să fie poziționat în interiorul obiectului și să fie ferm. Astfel, măsurătoarea va ieși exactă.
Fiecare obiect pe care îl vei măsura are diferite toleranțe. Tu trebuie să știi care sunt toleranțele obiectului respectiv și să ajustezi măsurătorile într-o formă benefică pentru obiect.
O altă eroare care este destul de comună este citirea scalei, dar într-o formă greșită. Pentru a preveni această problemă, privește scala de la nivelul ochilor și astfel, vei vedea scala într-o formă potrivită, fără a mai exista erori.
Șublerul trebuie să fie calibrat regulat pentru a nu exista măsurători inexacte. Asigură-te că îl calibrezi periodic și că stabilizezi obiectele care sunt instabile pentru a nu te accidenta în vreun fel.
De asemenea, dacă forțezi ca șublerul să intre într-un spațiu prea mic, acesta se va deforma. Așadar, nu îl forța și folosește-l în spațiile unde acesta are loc. De altfel, asigur-te că păstrezi curățenia. Obiectul respectiv trebuie să fie curat, la fel și șublerul, astfel măsurătorile nu vor avea de suferit.