Cum să alegi cel mai potrivit cric hidraulic pentru nevoile tale

Un cric hidraulic este un dispozitiv care îți permite să ridici sarcini grele. Alegerea cricului hidraulic depinde de nevoile tale și de o serie de factori, cum ar fi capacitatea de încărcare, înălțimea de ridicare, tipul de antrenare, design, scop și marcă. Primul și poate cel mai important factor atunci când alegi un cric hidraulic este capacitatea sa de încărcare, care este determinată de greutatea maximă pe care o poate ridica. De obicei, capacitatea de încărcare variază de la 1 la 20 de tone.

Dacă intenționezi să utilizezi un cric pentru o mașină, atunci vei avea suficientă capacitate de încărcare de 2-3 tone. Pentru camioane și vagoane sunt necesare cricuri hidraulice profesionale cu o capacitate de ridicare mai mare. Cricul hidraulic funcționează cu ulei hidraulic. Deoarece un lichid nu poate fi comprimat ca un gaz, poate transfera forțe enorme. Cricul hidraulic este, prin urmare, adesea capabil să ridice câteva tone. 

Cricurile ștanțate sau de podea funcționează de obicei hidraulic. În exterior, seamănă cu mici extinctoare, din centrul cărora se ridică un cilindru. Deoarece funcționează fără îmbinări, oferă o capacitate de încărcare deosebit de mare de până la 20 de tone, ceea ce le face potrivite și pentru case mobile sau furgonete. În ciuda capacității mari de încărcare, cricurile ștanțate sunt compacte și pot fi transportate în mașină. Ca și în cazul cricului cărucior, pârghia este acționată fără prea mult efort.

Marele dezavantaj al cricurilor auto ștanțate este înălțimea minimă necesară sau garda la sol, în mare parte mai mare de 10 centimetri. Mașinile sport sau mașinile coborâte nu pot fi de obicei ridicate cu ele. În plus, sunt grele si nu au role, aşa că trebuie purtate pe brațe si nu pot fi manevrate ușor.

Cric hidraulic de înaltă performanță - Ridică greutăți cu ușurință

Cric hidraulic – Criterii de alegere

Cricurile cu cărucior funcționează de obicei hidraulic, în timp ce cricurile foarfece sunt de obicei manevrate pur mecanic. Pentru utilizare în garaj sau atelier în scopuri hobby,  un cric hidraulic cu role este alegerea cea mai bună.

  • Capacitate maximă de încărcare: Capacitatea de încărcare a unui cric este decisivă pentru nevoile tale. Acesta trebuie ales în funcție de greutatea mașinii. Capacitatea de încărcare a cricului hidraulic îți spune pentru ce vehicule este potrivit. Mașinile mici au în general o greutate de 1,0 până la 1,2 tone, o mașină de dimensiuni medii cântărește 1,5 tone, iar mașinile de teren, uneori, cântăresc peste 2,5 tone. 

Pentru a putea ridica o rulotă, un cric hidraulic trebuie să aibă o capacitate de ridicare de cel puțin 3,5 tone. Pentru că doar o roată este ridicată la schimbarea unei roți, doar circa un sfert din sarcină se sprijină pe cric. De exemplu, un cric cu o capacitate de ridicare de doar o tonă, poate fi suficient pentru a schimba o roată pe un sedan de gamă medie.

  • Înălțimea maximă de ridicare: Înălțimea de ridicare indică cât de departe se extinde mufa. O înălțime de ridicare de 30 de centimetri este de obicei suficientă pentru mașinile mici. Pentru mașinile de teren, pe de altă parte, este necesar un cric semnificativ mai mare, cu o înălțime de ridicare de 50 de centimetri sau mai mult.
  • Garda la sol: Garda la sol este, ca să spunem așa, opusul înălțimii maxime de ridicare și indică cât de plat este cricul la minim. Pentru mașinile normale, înălțimea de suprafață nu este atât de importantă, dar este importantă pentru vehiculele coborâte și mașinile sport. 

Pentru a determina această dimensiune, se măsoară distanța dintre podea și partea de jos a mașinii. Pentru mașinile coborâte și mașinile sport, cricurile foarfece cu o gardă la sol mai mică de 10 centimetri, sunt adesea ideale.

Cric hidraulic – Siguranță, greutate și dimensiuni

  • Siguranță: Lucrul sub un vehicul poate fi foarte periculos. Prin urmare, trebuie să prețuiești calitatea și stabilitatea dispozitivului. Majoritatea cricurilor hidraulice sunt fabricate din oțel. Acest lucru înseamnă că sunt grele, dar oferă și multă stabilitate. Cu toate acestea, doar materialul nu face un cric să fie sigur. Trebuie acordată atenție procesării îmbinărilor cu șuruburi sau tranzițiilor sudate. 
  • Greutate și dimensiuni: Greutatea unui cric depinde în mare măsură de tip. Cricurile hidraulice sau cricurile de ștampilă cântăresc circa 30 de kilograme, în timp ce cricurile mecanice foarfece cântăresc doar câteva kilograme. Acesta din urmă poate fi pliat cu ușurință și, prin urmare, necesită mult mai puțin spațiu. Dacă vrei să iei cricul în portbagaj pentru situații de avarie, este necesar un cric mecanic. Dacă, pe de altă parte, este nevoie de un cric hidraulic lidl preț pentru garaj sau atelier, greutatea și dimensiunile sunt secundare.

Cricurile de podea funcționează de obicei hidraulic și sunt echipate cu o pârghie, un braț de ridicare și patru role care permit poziționarea ușoară sub vehicul. Datorită principiului hidraulic, ridicarea necesită o forță mică. 

În funcție de model, există o capacitate de încărcare de 3 tone sau mai mult. Gama de ridicare este în cea mai mare parte potrivită, de la vehicule mici până la vehicule mari. Pentru vehiculele de teren, trebuie să acorzi atenție înălțimii suficiente de ridicare.

Atunci când trebuie să alegi un cric hidraulic potrivit pentru nevoile tale, este important să acorzi atenție designului și funcționalității, precum și altor aspecte cum ar fi, siguranța și dimensiunile.

Aceste cricuri hidraulice profesionale necesită o schimbare de ulei din când în când. Dacă nu există suficient ulei în cric, acesta nu poate atinge înălțimea de ridicare dorită și nici nu aplică capacitatea maximă de transport. Chiar dacă nu vei observa nicio pierdere de ulei, conform mai multor producători, uleiul trebuie schimbat cel târziu la fiecare 3 ani. 

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.