Cum merge examenul de mamografie?

Cum merge examenul de mamografie

Mamografia este o examinare rapida care dureaza de obicei 10 pana la 15 minute; cu toate acestea, este mai bine sa ajungi in avans la cabinetul de radiologie pentru a indeplini unele formalitati precum o fisa de informare care sa indice potentialul istoric medical si datele de contact ale medicului curant sau ginecologului pentru urmarirea rezultatelor.

Apoi ti se va cere sa treci printr-o cabina individuala care comunica cu camera de examinare pentru a indeparta hainele care acopera partea de sus a corpului.

Un radiolog sau tehnolog radiologie trateaza fiecare pacient in mod individual. El va fi persoana responsabila de instalarea cu fata la mamograf si va efectua doua imagini de san (frontala si oblica). Examenul are loc in pozitie in picioare.

Imaginile sunt interpretate imediat de un medic care va efectua si un examen clinic al toracelui prin palpare. In unele cazuri, o ecografie mamara poate finaliza examinarea; acesta este in special cazul cand sanii sunt densi, oferind imagini mamografice care sunt mai greu de interpretat.

Care sunt rezultatele unei mamografii?

Imaginile sunt analizate imediat dupa mamografie.

Cu toate acestea, ca parte a screening-ului organizat al cancerului de san, imaginile sunt supuse unei a doua lecturi, iar rezultatele finale sunt cunoscute in decurs de doua saptamani.

Mamografia poate detecta leziuni suspecte, dar nu diagnosticheaza cancerul de san. Doar rezultatele biopsiei mamare vor confirma diagnosticul.

Imaginile mamografice sunt clasificate in functie de 6 categorii cunoscute sub numele de ACR (pentru American College of Radiology, un institut american care a dezvoltat aceasta clasificare).

Cu toate acestea, unele tipuri de cancer nu pot fi observate pe o mamografie. Exista si alte tehnici de imagistica care pot detecta mai bine o masa, cum ar fi RMN (Imagistica prin rezonanta magnetica), ultrasunete… In Cluj-Napoca, exista un centru a carei specialitate este de senologie Cluj, adica se ocupa de studierea afectiunilor sanilor.

Cu toate acestea, nu trebuie sa intri in panica atunci cand este detectata o anomalie. In majoritatea cazurilor, examinarile suplimentare vor dezvalui doar anomalii benigne.

Intre doua mamografii: sa fii vigilenta

Chiar daca mamografia poate detecta mai mult de 90% din cancerele de san fara simptome, este esential sa se continue monitorizarea intre doua mamografii.

Semnele care ar trebui sa conduca la consultatie sunt urmatoarele: aparitia unei mase in piept sau in axile, o scurgere de la mamelon sau o modificare a aspectului pielii.

Autoexaminarea regulata a sanilor este un gest esential. Consta intr-o autoinspectie atenta in fata oglinzii, bratul ridicat, masarea intregului san, axilelor si mamelonului pentru a depista orice aparitie a unei mase suspecte. Aceasta examinare trebuie efectuata si o data pe an de catre medicul curant.

Ce inseamna rezultatele?

Un tehnolog imagistica medicala foloseste clasificarea BIRADS (Breast Imaging-Reporting And Data System).

  • BIRADS 0: Clasificare in asteptare, cand sunt necesare investigatii suplimentare.
  • BIRADS 1: mamografie normala.
  • BIRADS 2: Exista anomalii benigne (adica nu grave) care nu necesita monitorizare sau examinare suplimentara.
  • BIRADS 3: Exista o anomalie probabil benigna pentru care se recomanda monitorizarea pe termen scurt (3 sau 6 luni).
  • BIRADS 4: Exista o anomalie nedeterminata sau suspecta.
  • BIRADS 5: Exista o anomalie care sugereaza cancer.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.