Pentru a realiza cresterea economica si a face saltul catre piata internationala, IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) trebuie sa aiba contributii de capital. Pentru a obtine acest sprijin, ei pot recurge, de exemplu, la imprumuturi bancare, linii de credit sau finantare prin intermediul furnizorilor. Dar multi proprietari de IMM-uri se intreaba cand poate fi considerata datoria excesiva?
Un posibil raspuns este de a efectua o analiza atenta a fluxului de numerar si a nevoilor specifice ale fiecarei companii. Ceea ce urmeaza sunt cateva exemple de cand este convenabil sa imprumutati, ce tip de datorie este util sa contractati si care sunt bunele practici pentru gestionarea acesteia.
In ce cazuri ar trebui sa te imprumuti?
Exista mai multe situatii in care merita sa te indatorezi. De exemplu, poate fi convenabil sa imbunatatiti sau sa protejati fluxul de numerar, precum si sa finantati cresterea sau expansiunea. Potrivit Ghidului de informare bancara pentru IMM-uri al Corporatiei Financiare Internationale, „in aceste cazuri, costul imprumutului poate fi mai mic decat cel al finantarii acestor actiuni cu venituri curente”. Printre motivele care merita de obicei gestionarea unui imprumut se numara:
- Vanzarea pe piata internationala: atunci cand companiile se aventureaza pe noi piete, este obisnuit ca acestea sa fie nevoite sa se confrunte cu cicluri de colectare mai lungi pentru produsele sau serviciile pe care le plaseaza. Acest lucru poate fi ca urmare a oferirii unor conditii mai favorabile clientilor dumneavoastra pentru a obtine o penetrare adecvata a pietei. Obtinerea de bani imprumutati va poate ajuta sa depasiti aceasta perioada de intarziere financiara. Vezi mai multe detalii pe https://www.credit24h.ro/.
- Cresterea capitalului de lucru: atunci cand un IMM trebuie sa creasca numarul de angajati sau ritmul productiei de marfuri ca urmare a extinderii activitatii sale pe noi piete. Sau pur si simplu prin cresterea capacitatii de a satisface o cerere tot mai mare pentru produsul sau serviciul dvs.
- Cumparati intrari de capital: Este posibil ca o companie sa fie nevoita sa finanteze achizitionarea de echipamente noi pentru a intra pe noi piete sau pentru a creste productia. In general, acest tip de investitie se face cu un orizont pe termen lung.
- Construiti un istoric de credit: Daca o firma nu a contractat imprumuturi inainte, acest lucru pentru prima data ii poate ajuta sa dezvolte un istoric bun de rambursare, ceea ce ii face mai usor sa scoata fonduri in viitor. Un istoric bun al platilor va va permite sa obtineti mai multe optiuni de finantare si conditii mai bune.
- Imbunatatirea fluxului de numerar: acest lucru poate fi valabil pentru un antreprenor care mai are mai putin de zece ani pentru a achita un imprumut pe termen lung. Refinantarea este o modalitate de a amortiza datoria existenta sau de a face plati in avans pentru aceasta. Aceasta consta in plata datoriilor vechi cu noi datorii si ajuta la imbunatatirea fluxului de numerar.
Pe termen scurt sau lung?
Nu numai ca este important sa fiti siguri de motivele pentru care veti aplica pentru un imprumut, dar este, de asemenea, necesar sa fiti bine informati cu privire la ce tip de credit este potrivit.
Ce sunt serviciile bancare si cum functioneaza?
In ultimii 20 de ani, bancile americane au luat multe masuri pentru a se asigura ca raman profitabile in timp ce raspund la conditiile din ce in ce mai schimbatoare ale pietei.
In primul rand, aceasta include Legea Gramm–Leach–Bliley, care permite bancilor sa fuzioneze din nou cu casele de investitii si asigurari. Fuzionarea functiilor bancare, de investitii si de asigurari permite bancilor traditionale sa raspunda la cererile tot mai mari ale consumatorilor de „ghiseu unic”, permitand vanzarea incrucisata a produselor (care, spera bancile, va creste, de asemenea, profitabilitatea).
In al doilea rand, au extins utilizarea preturilor bazate pe risc de la imprumuturile de afaceri la imprumuturile de consum, ceea ce inseamna perceperea unor rate mai mari ale dobanzilor acelor clienti care sunt considerati a fi un risc de credit mai mare si, prin urmare, sanse crescute de neplata la imprumuturi. Acest lucru ajuta la compensarea pierderilor din creditele neperformante, scade pretul imprumuturilor pentru cei care au un istoric de credit mai bun si ofera produse de credit clientilor cu risc ridicat, carora altfel li s-ar refuza creditul.
In al treilea rand, au cautat sa sporeasca metodele de procesare a platilor disponibile publicului larg si clientilor de afaceri. Aceste produse includ carduri de debit, carduri preplatite, carduri inteligente si carduri de credit. Acestea faciliteaza consumatorilor sa efectueze tranzactii in mod convenabil si sa isi usureze consumul in timp (in unele tari cu sisteme financiare subdezvoltate, este inca obisnuit sa se ocupe strict cu numerar, inclusiv sa transporte valize pline cu numerar pentru a cumpara o locuinta).
Cu toate acestea, odata cu comoditatea unui credit usor, exista si un risc crescut ca consumatorii sa isi administreze gresit resursele financiare si sa acumuleze datorii excesive. Bancile castiga bani din produsele de card prin dobanzi si comisioane percepute detinatorilor de carduri si comisioane de tranzactie catre comerciantii cu amanuntul care accepta cardurile de credit si/sau de debit ale bancii pentru plati. Acest lucru ajuta la obtinerea de profit si faciliteaza dezvoltarea economica in ansamblu.