Ce este si la ce ajuta elastografia?

Ce este si la ce ajuta elastografia?Palparea manuala este probabil cea mai veche procedura de diagnostic pentru a distinge tesutul patologic de tesutul sanatos. Similar cu aceasta, elastografia moderna poate fi privita ca o „palpare electronica”. Este versatil, dar cu cele doua metode diferite prezinta si avantaje si dezavantaje.

Elastografia este o examinare rapida, nedureroasa si inofensiva cu ajutorul careia poate fi evaluata elasticitatea sau diferentele de elasticitate ale unui tesut. Examinarea se bazeaza pe acelasi principiu ca si o examinare tactila, in care medicul evalueaza rezistenta tesutului aflat la suprafata.

Cu toate acestea, utilizand elastografia, este posibila si evaluarea structurilor si organelor mai adanci pentru proprietatile lor tisulare. Modificarile patologice pot fi recunoscute prin elastografie cu o precizie mai mare si intr-un moment mai timpuriu decat printr-o examinare pur tactila.

Elastografia poate fi efectuata in combinatie cu un RMN sau un examen cu ultrasunete. Sunt utilizate unde sonore de la aparatul RMN sau cu ultrasunete, la care tesutul reactioneaza diferit. Din rezultatele masuratorilor, un computer poate calcula cat de ferm este tesutul examinat in comparatie cu structurile inconjuratoare.

Tesutul care a fost modificat de cancer sau de anumite alte boli este de obicei mai puternic decat tesutul sanatos.

Cea mai obisnuita utilizare a elastografiei este examinarea sanilor, dar poate fi folosita si pentru examinarea altor structuri, cum ar fi ficatul. Ba chiar mai mult, se utilizeaza aceasta metoda de examinare si pentru a verifica prostata, tiroida, sanul, pancreasul, tractul gastro-intestinal si ganglionii limfatici.

Daca sunt suspectate urmatoarele boli, elastografia poate fi utila: ciroza hepatica, cancer de san, cancer de prostata, boala Crohn si noduli tiroidieni. Cu ajutorul elastografiei pot fi stabilite locatii adecvate pentru indepartarea tesutului suspect (biopsie). Poate fi folosita aceasta procedura si pentru detectarea timpurie a deteriorarii muschilor si tendoanelor.

Pregatire

Este foarte important sa va asigurati de faptul ca nu manncati si nu beti lichide inainte de examinare. Personalul medical va va informa in prealabil.

Executie

In principiu, implementarea nu difera de tehnica respectiva de examinare cu ultrasunete sau RMN. In elastografia cu ultrasunete, traductorul care vibreaza la o anumita frecventa, este plasat pe piele. Emisia undei sonore poate fi simtita ca o atingere usoara. Se fac mai multe masuratori. Rezultatele sunt apoi evaluate pe computer. Examinarea este nedureroasa si fara efecte secundare.

In functie de rezultat, poate urma o biopsie a tesutului suspect, precum si teste de sange si alte examinari imagistice (de exemplu, CT, RMN, ultrasunete). Elastografia este un serviciu individual de sanatate (IGeL).

Avantajele si dezavantajele metodei

Cu siguranta o elastografie Cluj 2021 are o multime de avantaje, iar faptul ca nu este invaziva este primul dintre acestea. Elastografia poate fi realizata fara complicatii, simplu si rapid, ceea ce nu poate fi decat un foarte mare avantaj. Alte avantaje ar mai fi:

  • Elastografia arata diferente in elasticitatea tesuturilor individuale.
  • Software-ul evalueaza si cele mai mici schimbari intre imaginile individuale si le arata.
  • reprezentare pe monitor rezolvata prin locatie sau localizare, deoarece.
  • Partile solide ale tesutului (cum ar fi tumorile) nu pot fi comprimate sau sunt mai greu de comprimat.
  • Partile de tesut moale (de obicei benigne) pot fi intinse mai mult.
  • Malignitatile sunt mai adesea mai ferme, mai putin elastice sau grosiere sau cel putin partial mai putin omogene decat tesutul sanatos.
  • In plus fata de ultrasunetele normale, exista o modalitate suplimentara sau mai buna de a distinge structurile benigne de cele maligne.

Ca dezavantaje merita sa mentionam faptul ca este posibil ca pentru persoanele obeze, aceasta metoda sa nu fie eficienta.

In mare parte, acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le mentionam in ceea ce priveste acest tip de examinare.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.