vineri, octombrie 15

Ce este caracatita baby si care sunt avantajele sale?

Spread the love

Caracatita baby (sau eledone moschata) sunt produse pescaresti similare cu caracatita; nu intamplator sunt numite si „caracatite de nisip”. Puiul de caracatita apartine Phylum of Mollusks, clasa Cefalopode, ordinul Octopods, familia Octopodidae, genul Eledone, specia Moschata; prin urmare, nomenclatorul binomial al caracatitei este Eledone moschata.

Descriere

Din punct de vedere morfologic, caracatita baby se diferentiaza de caracatita in ceea ce priveste: dimensiuni mai mici (in medie in jur de 20cm, dar nu sunt exemplare rare care ating 70cm), cap cu o configuratie particulara (ovala), ochi mai proeminenti, tentacule echipate dintr-un singur rand si mai lungi (al treilea tentacul drept al exemplarelor masculine este mai scurt si actioneaza ca un organ de reproducere).

Caracatita baby este de culoare gri-maroniu, cu pete negre; au o capacitate mai mica de a imita decat caracatita si, prin urmare, sunt mai usor de observat. Cele mai mari exemplare se gasesc in apropierea Marii Egee, in timp ce cea mai mare densitate a populatiei se afla in nordul Adriaticii.

Habitat, reproducere si pescuit

Caracatita baby este o specie tipica a Marii Mediterane, dar se gaseste si in coloniile mici prezente in Golful Cadiz, pe coasta de vest a Gibraltarului si in fata Portugaliei (Oceanul Atlantic). Caracatita baby traieste pe fundul nisipos sau mixt – stancos si noroios; prefera batimetria de aproximativ 100m, dar sunt prezente de la 15 la 200m adancime.

Se hranesc cu crustacee (crabi, paianjeni, creveti, creveti etc.), pesti (sardine, varsate, alunite etc.) si alte moluste (bivalve precum midii, cefalopode precum sepia si calmarul, gastropode precum melcii de mare , etc.)); sunt pradati in special de aripioare mari si de unele mamifere marine. Puiul de caracatita se naste intre toamna tarzie si primavara, cand trec pe langa coasta si sunt prinsi mai usor. Tehnica de culegere consta in principal din traul, setci adanci.

Ce este caracatita baby si care sunt avantajele sale

Gastronomie si proprietati nutritionale

Caracatita baby poate fi gatita in diferite moduri; cele mai mici sunt excelente prajite, in timp ce cele mai mari reprezinta un ingredient de elita pentru supele rosii si tocanele de peste mixte. Caracatita baby, ca si celelalte moluste, se preteaza remarcabil salatelor reci de fructe de mare. Sosurile insotitoare pe baza de caracatita sunt excelente atat pentru paste, cat si pentru mamaliga.

Caracatita baby este un produs de pescuit mult mai ieftin decat caracatita locala si este o sursa excelenta de hrana in perioada specifica de pescuit. Din punct de vedere nutritional, caracatita baby are caracteristici similare cu cele ale caracatitei, de la care nu difera semnificativ; de asemenea, din acest motiv, acestea nu au fost traduse in mod specific in tabelele cu compozitia alimentelor.

Proprietatile tipice ale caracatitei baby sunt: ​​aport scazut de energie, digestibilitate medie, cantitate mare de proteine ​​(cu valoare biologica ridicata) si concentratie modesta de lipide. Colesterolul nu trebuie sa fie prea abundent; carbohidratii sunt irelevanti si absenta fibrelor.

Din punct de vedere vitaminic, nu exista concentratii notabile, in timp ce in ceea ce priveste sarurile minerale, ar trebui sa apara concentratii excelente de fier, calciu si potasiu. Caracatita baby este un peste extrem de bun din punct de vedere gastronomic cat si pentru sanatate.

Cum sa gatesti caracatita baby in sos de vin rosu?

Pentru a gati caracatita baby in sos de vin rosu ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg de caracatita baby;
  • 5 catei de usturoi;
  • 150 ml de vin rosu, de preferat sec;
  • Sare de mare;
  • 150 grame de couscous’
  • Patrunjel verde;
  • Boia afumata;
  • 50 ml ulei de masline;
  • 300 ml passata din pomodoro.

Pentru a prepara caracatita va trebui sa urmezi pasii. Caracatita se curata foarte bine si ulterior va trebui sa pui ceapa si usturoiul impreuna cu boia afumata, pentru a le cali in ulei de masline pentru cateva minute. Vinul rosu se lasa la evaporat pe foc pana cand se elimina complet alcoolul. De obicei este suficient un singur minut in acest scop. Se pun caracatitele micute in vas si focul se da mai mic. Toat amestecul se va lasa la fiert pentru 5 minute.

Se adauga rosiile si se pune la loc capacul. Intreg amestecul se va iferbe pentru 40 de minute maxim. Va trebui sa amesteci din cand in cand pana cand caracatita este fiarta bine. Iti vei da seama ca ai caracatitele gatite in momentul in care nu vor opune rezistenta atunci cand sunt impunse cu furculita.

Pune sarea si patrunjelul tocat dupa gust. Ulterior, poti servi acest preparat cu couscous fiert simplu pe care sa il amesteci cu ulei de masline extravirgin. Nu pune mult ulei pentru ca risti ca mancarea ta sa iasa foarte uleioasa. Poti combina aceast preparat cu mai multe tipuri de vin inclusiv cu Faurar rose si cu Dagon Clan clar. Alege caracatita de buna calitate in momentul in care vrei sa obtii cele mai bune preparate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *