Probabil că si tu te intrebi care este cea mai vorbită limbă din lume. Deși în prezent există peste 7.000 de limbi, mai mult de jumătate din populația lumii vorbește doar 23 dintre ele. Cunoașterea acestor informații este esențială atat din punct de vedere al oportunitatilor de afaceri, cat si în dezvoltarea personală. Cunoașterea mai multor limbi ne oferă noi orizonturi și oportunitatea de a ne extinde înțelegerea culturală. De la limbile pe care noi le vom găsi ușor de învățat, până la limbile mai dificile, am compilat această listă atotcuprinzătoare, pe baza datelor reale. Așa că continuă să citesti pentru a afla care sunt cele mai vorbite limbi.
1. Engleza (1.132 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 379 milioane
Vorbitori non-nativi: 753 milioane
Potrivit celor de la Ethnologue, engleza este cea mai vorbita limbă din lume atât pentru vorbitorii nativi, cât și pentru cei non-nativi.
La fel ca latina sau greaca la acea vreme, engleza este limba universala de astazi. Este limba implicită în afaceri internaționale, turism, tehnologie și multe altele. Majoritatea documentelor internationale sunt redactate in engleza, iar engleza este limba predominanta in domenii precum finante, afaceri, tehnologie si comunicatii. In plus, engleza este, de obicei, limba de studiu in strainatate, astfel ca cunostintele de engleza pot deschide usi pentru oportunitati de afaceri in intreaga lume.
O persoană bilingvă, care vorbește spaniolă și engleză, poate înțelege 1 din 3 persoane care se conectează la internet. În plus, el sau ea poate accesa peste 60% din tot ceea ce este publicat pe web. Cunostintele de engleza pot fi de mare ajutor pentru cei care doresc sa intre in afaceri sau sa-si dezvolte afacerile in intreaga lume.
Engleza a evoluat din limba veche germanica si a fost influentata de limba franceza in perioada medievala.
Engleza este vorbita in aproape toate tarile lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare. Ea este limba oficiala in multe tari, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada si Irlanda.
2. Mandarina (1.117 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 918 milioane
Vorbitori non-nativi: 199 milioane
Adunând vorbitori nativi și non-nativi, mandarina este a doua cea mai vorbită limbă din lume. Dacă luam in considerare doar vorbitorii de prima limbă (nativi), din cauza populației semnificative a Chinei, mandarina este cea mai vorbita limba din lume. Mandarina nu este de fapt o limbă, ci un set de dialecte ale limbii chineze. Ceea ce unifică aceste dialecte sub același nume este faptul că vorbitorii lor se pot înțelege între ei. Interesant este că 20% dintre persoanele care se conectează la internet vorbesc chineză, dar doar puțin peste 1% din conținutul disponibil pe web este în limba chineză.
Aceasta limba este foarte veche si a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul istoriei. Mandarina este de departe cea mai raspandita limba din familia de limbi chineze, care include si alte limbi precum cantoneza, taiwaneza si minnanhua. Mandarina a fost vorbita in China de sute de ani, dar a devenit limba oficiala a Chinei moderne in anii 1950, dupa ce Guvernul Chinei a lansat o campanie de standardizare a limbii.
Limba mandarina este cunoscuta pentru sistemul sau de tonuri, care poate face ca un cuvant sa aiba mai multe semnificatii diferite in functie de tonul in care este rostit. De asemenea, limba mandarina foloseste caractere chineze pentru a scrie cuvintele, ceea ce poate fi dificil pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceste caractere.
Chiar daca mandarina este cea mai vorbita limba nativa din lume, nu este neaparat si cea mai raspandita. Insa, datorita importantei economice a Chinei, mandarina este din ce in ce mai importanta ca limba de afaceri si limba de studiu. Studierea limbii mandarine poate deschide usi pentru oportunitati de afaceri in China si in alte parti ale lumii.
3. Hindi (615 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 341 milioane
Vorbitori non-nativi: 274 milioane
Hindi este, alături de engleză, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei, a doua cea mai locuită țară din lume. Diversitatea lingvistică a regiunii (mai mult de 1.600 de limbi coexistă) explică rata ridicată a vorbitorilor non-nativi care o folosesc ca limba oficiala.
4. Spaniolă (534 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 460 milioane
Vorbitori non-nativi: 74 de milioane
Spaniolă este a doua dintre cele mai vorbite limbi la nivel global în ceea ce privește numărul de vorbitori nativi. În plus, este cea mai vorbită dintre limbile romanice și este a treia cea mai folosită pe internet.
Expansiunea sa colonială enormă a dus-o nu numai în America, ci și în Africa și Asia. Din cauza migrației, Statele Unite sunt a doua țară cu cel mai mare număr de vorbitori de spaniolă din lume.
5. Franceza (280 de milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 77 milioane
Vorbitori non-nativi: 203 milioane
Colonialismul a permis francezei să se răspândească în întreaga lume. Astăzi este limba oficială a 29 de țări de pe diferite continente.
Dacă engleza este limba de afaceri, franceza este considerată limba de cultură. Importanța sa enormă se reflectă și în faptul că este a treia limbă cu cel mai mare număr de vorbitori non-nativi.
6. Arabă (274 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 245 milioane
Vorbitori non-nativi: 29 de milioane
Araba este limba oficială a 26 de țări. Datorită acestei acoperiri teritoriale, este de fapt un set de dialecte. Este, de asemenea, limba liturgică a islamului. Nu doar limba este cea care prețuiește enorma moștenire culturală a lumii arabe, ci și un instrument necesar pentru domeniul afacerilor din acea regiune a lumii.
7. Bengali (265 de milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 228 milioane
Vorbitori non-nativi: 37 de milioane
Bengali este limba oficială a Bangladeshului. În plus, oamenii o vorbesc în unele zone din India și Birmania. Poate fi surprinzător faptul că o limbă vorbită pe un teritoriu atât de mic apare într-o listă a celor mai vorbite limbi din lume. Cu toate acestea, are sens când te gândești la densitatea populației din acea regiune.
8. Rusă (258 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 154 milioane
Vorbitori non-nativi: 104 milioane
Mai puțin surprinzătoare este includerea limbii ruse printre cele mai vorbite limbi la nivel global dacă ne gândim la istoria și teritoriile Rusiei. Este limba oficială a patru țări, dar oamenii o vorbesc și în toate acele părți din fosta Uniune Sovietică. Este limba cu cel mai mare număr de vorbitori nativi din toată Europa.
9. Portugheză (234 milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 221 milioane
Vorbitori non-nativi: 13 milioane
Portugheza este o altă limbă care s-a extins în perioada colonială europeană. Astăzi este limba oficială a nouă țări împărțite între Europa, America, Africa și Asia. Brazilia este cea mai mare țară dintre cele nouă și are cel mai mare număr de vorbitori de portugheză. În plus, este cea mai vorbită limbă din emisfera sudică.
10. Indoneziană (198 de milioane de vorbitori)
Vorbitori nativi: 43 de milioane
Vorbitori non-nativi: 155 milioane
Indoneziana bahasa este limba oficială a Indoneziei, a patra cea mai populată țară din lume. În mod deosebit, nu este limba maternă a majorității vorbitorilor săi. Mai degrabă, este o a doua limbă necesară pentru înțelegerea reciprocă într-o țară cu peste 200 de limbi.