„Acum ori niciodata” – tehnologia si colaborarea pot accelera decarbonizarea?

  •  Accelerarea aplicarii tehnologiilor inovatoare de decarbonizare poate contribui la rezolvarea crizei climatice.
  •  Colaborarea public-privat poate exploata aceste inovatii pe tot parcursul lantului valoric, pentru a reduce emisiile de carbon.
  •  Avem nevoie, insa, de cadre si politici sustinute de guverne, afaceri si societatea civila pentru a permite o recuperare sustenabila.

Intr-o perioada in care asupra intregii omeniri planeaza efectiv notiunea de „acum ori niciodata”, ar trebui oare sa ne temem, sau sa fim optimisti? Optimismul pare mai la indemana…

In primul rand, avem deja tehnologia iar, in al doilea rand, recunoastem cu totii ca niciunul dintre noi nu o poate face singur. Daca acceleram aplicarea tehnologiei critice, avem o sansa unica de a contribui impreuna la rezolvarea celor mai presante provocari ale lumii– provocari precum indeplinirea obiectivului Acordului de la Paris de a limita incalzirea globala la 1,5°C.
Trebuie sa cream un viitor mai sustenabil si mai echitabil pentru toata lumea prin tehnologia cu scop. Exista deja tehnologii pentru decarbonizare in industriile critice, care fac diferenta in lume, iar puterea inovatiei si impactul acesteia atunci cand este extinsa este de viitor.
In conditiile in care cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbare Climatica subliniaza ca limitarea incalzirii globale trebuie sa fie facuta „acum ori niciodata”, impulsul pe care il pot oferi companiile este esential.
“Privind dincolo de tehnologie, companii precum Siemens au capacitatea si reputatia de a actiona ca un „convocator” si facilitator al jucatorilor relevanti din industrie. Progresul poate fi accelerat semnificativ daca abandonam diviziile care lucreaza independent si lucram impreuna in ecosisteme puternice”, este de parere Judith Wiese, ofiter de sustenabilitate si membru al consiliului la Siemens, intr-un articol din World Economic Forum.

Wiese mai spune ca astfel de „retele de retele” permit companiilor sa isi uneasca fortele si sa creeze impreuna. Pe masura ce se alatura tot mai multi parteneri, ecosistemele aduc mai rapid pe piata produse si servicii noi, accelereaza schimbarea, creeaza noi fluxuri de venituri si faciliteaza colaborarea public-privat. Acestea sunt instrumente puternice pentru abordarea problemelor complexe.

Valoarea completa a „lantului valoric”

Reunirea jucatorilor in ecosisteme genereaza un rezultat mai bun decat suma partilor.
In industria de productie, de pilda, intre 70 si 90% din emisiile de carbon ale unui produs apar de-a lungul lantului valoric. De aceea, transparenta si urmarirea emisiilor de-a lungul intregului lant este esentiala, pentru a reduce amprenta de carbon.
“Estainium” este un raspuns la aceasta problema. Initiata de Siemens la sfarsitul anului 2021, Estainium este o retea deschisa care permite producatorilor, furnizorilor, clientilor si partenerilor sa faca schimb de date de incredere despre amprenta de carbon a produselor. Aceasta inovatie ne aduce practic cu un pas mai aproape de neutralitatea emisiilor de carbon si accelereaza tranzitia climatica.

Sectorul auto este o industrie aflata in fruntea acestei tranzitii. Si in acest domeniu se doreste un schimb deschis de date intre companii, intr-un ecosistem european in care producatorii si furnizorii de automobile, asociatiile de dealeri si furnizorii de echipamente pot participa cu totii in mod egal.
Aceasta retea de parteneri – al carei membru fondator este Siemens – este Catena-X . “Este clar ca un ecosistem care reuneste toti jucatorii, inclusiv companiile mai mari si mai consacrate si IMM-urile, are o sansa mult mai mare de a imbunatati eficienta si de a stimula decarbonizarea” apreciaza Judith Wiese.

O chestiune de incredere

Astfel de ecosisteme prospera cu o diversitate de parteneri, dar au nevoie de angajamentul real al tuturor. Iar acest angajament poate fi obtinut prin crearea unui fundament de incredere si de securitate a datelor. Disponibilitatea companiilor de a partaja date trebuie protejata impotriva utilizarii (gresite) neintentionate a acestor date, care le-ar pune in pericol competitivitatea. Pentru aceasta e nevoie de un ecosistem cu suveranitate totala a datelor.

Cand vine vorba de Estainium, tehnologia registrelor distribuite garanteaza atat un nivel ridicat de protectie a datelor, cat si incredere. Si pentru ca nu exista o stocare centralizata, fiecare dintre parti isi mentine suveranitatea deplina a datelor. Pentru Catena-X, companiile implicate au convenit asupra standardului International Data Spaces (IDS) pentru suveranitatea datelor.

Puterea sectorului privat si public

Pentru a avea o colaborare de succes, aceasta trebuie sa fie sustinuta de cadre pe care le ofera institutii puternice precum UE. Acestea includ parcursuri clare pentru a crea conditii de concurenta echitabile si taxonomii pentru politici, reglementari si dezvaluiri in cadrul pietelor. Taxonomia UE, un factor cheie in pachetul legislativ al Pactului Verde UE, este un prim exemplu.
Trecerea la permiterea decarbonizarii prin electrificarea nevoilor de energie din economia noastra – fie ca este vorba de sectoarele industriale, de infrastructura sau de mobilitate – este un exemplu clar ca furnizorii de tehnologie si institutiile de reglementare ar trebui sa lucreze in colaborare pentru a obtine o recuperare sustenabila.

Un rezultat pozitiv necesita mai multe parti implicate

Un exemplu la care multe persoane se pot raporta in acest moment este adoptarea incalzitoarelor electrice (cunoscute si sub numele de power-to-heat) si a tehnologiei de incarcare electronica, cuplata cu integrarea surselor de energie regenerabila.
La capitolul solutii tehnologice, exista pompele de caldura si echipamentele hardware pentru incarcarea vehiculelor electrice, ca si softuri grid-edge si instrumente de control pentru a echilibra generarea, consumul si cererea.

Si atunci de ce ar fi nevoie pentru a trece la nivelul urmator? De politici de stimulare a adoptarii la scara larga a sistemelor power-to-heat si a unui cadru de reglementare, inclusiv reglementari pentru sustinerea gestionarii retelei inteligente si coordonarea cu operatorii de retea – de exemplu prin intermediul dispozitivelor terminale instalate pe toate incalzitoarele electrice si incarcatoarele electrice.
Un rezultat pozitiv ar depinde, prin urmare, de colaborarea intre mai multe parti interesate: guverne, intreprinderi si publicul larg.
Guvernele si intreprinderile au, de asemenea, un rol important in incurajarea investitiilor in tranzitia climatica. Investitiile in energie regenerabila au ajuns la 322 de miliarde de dolari in 2018 si continua sa creasca, potrivit IRENA.

Cu toate acestea, nivelul continua sa fie cu mult sub cel necesar pentru a indeplini obiectivele climatice globale. Mai mult, raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbare Climatica a constatat ca fluxurile financiare sunt de trei pana la sase ori mai mici decat nivelurile necesare pana in 2030 pentru a limita incalzirea la sub 2°C. Vestea buna este, insa, ca exista suficient capital global si lichiditati pentru a reduce decalajele de investitii.
Inca o data, e nevoie de colaborare intre guverne, intreprinderi, investitori privati si institutii financiare, pentru a implementa un astfel de capital catre proiectele potrivite, in locurile potrivite.

Crearea de valoare pentru toate partile interesate

Companiile sunt o forta puternica in promovarea sustenabilitatii. Insa si reciproca este valabila – companiile care ofera tehnologie cu scop pot contribui la rezolvarea celor mai mari probleme ale lumii de astazi.
Lucrul in ecosisteme – formate din clienti, furnizori, institutii, investitori si societate in general – este cel care va accelera si mai mult progresul. “La Siemens suntem convinsi ca ceea ce este benefic pentru companii si ceea ce este benefic pentru oameni si pentru planeta noastra merg mana in mana”, a conchis Wiese.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2022/05/technology-collaboration-accelerate-decarbonization/

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.