Atunci cand vreti sa va cumparati jaluzele ar trebui sa tineti cont si de urmatoarele informatii care va vor ajuta cu siguranta sa faceti alegerea potrivita. Jaluzelele sunt cea mai buna alegere in momentul in care vreti sa va bucurati de intimitate si sa tineti departe razele deranjante ale soarelui.
- Calculati cantitatea dorita de lumina solara si caldura
Pentru dormitoare, in general, doriti jaluzele capabile sa intunece in totalitate camera sau care, in orice caz, va garanteaza o intimitate buna, adica care va impiedica sa vedeti mediul intern cand este inchis, chiar si intr-o zona de locuit care este foarte insorita in timpul verii. , este necesar sa se reduca trecerea razelor.
Pe de alta parte, o camera cu expunere redusa la soare poate fi putin mohorata daca alegeti o perdea foarte grea si opace, mai bine sa va concentrati pe perdelele usoare, in tesaturile traditionale, cum ar fi matasea, sau in filtrare sau tehnice micro tesaturi.
- Jaluzelele va permit sa imbunatatiti izolatia termica a casei
Iarna, reduc pierderile de caldura catre exterior, vara protejeaza caldura razelor solare, reducand supraincalzirea camerelor si nevoia de a le refrigera artificial. Pe scurt, acest lucru se traduce printr-o casa mai racoroasa vara si mai calda iarna, precum si prin economii generate de nevoia mai mica de incalzire sau racire a camerelor.
- Daca camerele sunt mici, va fi mai bine sa nu le sufocati cu jaluzele mari sau voluminoase
Pentru a mentine mediul aerisit, jaluzele venetiene, jaluzelele verticale, jaluzelele romane netede sau, pentru un efect putin mai bogat, jaluzelele romane ondulate, numite si balon.
- Bucataria, ca si baia, are nevoi speciale
Este un mediu bogat in vapori si supus stropilor si grasimii: din acest motiv este mai bine sa folositi perdele usor de spalat. Daca aveti putina rabdare sau putin timp, evitati jaluzelele plisate, jaluzelele romane pentru a le spala, trebuie sa le dezasamblati si apoi sa le reasamblati mecanismul; sau puteti alege o tesatura de ecran care sa va permita curatarea confortabila a copertinei cu un burete, fara a fi nevoie sa dezasamblati nimic.
- Aveti ferestre cu forma neregulata sau inclinate?
Daca aveti ferestre cu forma nestandardizata, mai aveti un motiv sa alegeti perdele personalizate. Vor fi facute pentru tine de mesteri priceputi si vor costa „corect”, va promit.
- Daca o fereastra sau o usa franceza este deschisa si inchisa continuu, unele modele sunt mai putin incomode
Pentru ferestre si ferestrele franceze care sunt deschise si inchise continuu, este mai bine sa evitati jaluzelele romane (deoarece trebuie sa fie complet impachetate pentru a permite deschiderea ferestrei) si rulourile cu exceptia cazului in care sunt montate direct pe cadru (din aceleasi motive ).
- daca camera este mica, sunt de preferat culorile deschise, daca este mare, cele intunecate sunt ideale
- daca camera este mica, jaluzelele mici sunt mai bune, daca camera este mare, se potrivesc si jaluzelele cele mari
- daca camera nu este foarte luminoasa, alegeti tesaturi usoare sau transparente, daca este foarte expusa la soare sau aveti probleme de confidentialitate, alegeti tesaturi grele sau netransparente sau perdele duble
- daca mediul este modern sau minimalist, alegeti bucle usoare si, practic, tesaturi monocromatice, poate in culori neutre
- daca mediul este clasic, elegant, rustic, romantic etc. bucla trebuie sa fie mai intensa si va puteti rasfata cu draperii, mantale, tivuri, accesorii etc.
Lumina este cel mai important factor extern care afecteaza somnul. In timp ce majoritatea oamenilor stiu intuitiv ca este mai usor sa dormi cand este intuneric, legatura dintre lumina si somn este mult mai profunda. Lumina joaca un rol central in reglarea ritmului circadian, ceasul intern al corpului care semnaleaza cand trebuie sa fie alert si cand sa se odihneasca. Lumina afecteaza si productia de melatonina, un hormon esential care promoveaza somnul.
In timp ce biologia umana a evoluat odata cu somnul, urmand modelele zilnice ale soarelui si intunericului, electricitatea omniprezenta face posibila iluminarea 24/7. De la faruri la iluminatul birourilor pana la telefoane mobile, lumina artificiala este o parte constanta a vietii moderne, luminand casele si cerul pe timp de noapte.
Expunerea zilnica la lumina, inclusiv tipul de lumina pe care o vedem, precum si cand si cat timp suntem expusi la aceasta, are un efect critic asupra somnului. Aflarea despre legaturile complexe dintre lumina si somn va permite sa va configurati dormitorul pentru a fi mai favorabil unui somn consistent si de inalta calitate.
Lumina are efecte dramatice asupra somnului, influentand ritmul circadian, productia de melatonina si ciclurile de somn.
Ritmul circadian este un ceas intern de 24 de ore care coordoneaza o gama larga de procese din corp, inclusiv somnul. Acest ritm este controlat de o mica parte a creierului, cunoscuta sub numele de stimulator cardiac circadian, care este puternic influentata de expunerea la lumina.
Cand lumina patrunde in ochi, este sesizata de un grup special de celule de pe retina, care este transportat la creier si interpretat ca informatii despre ora din zi. Creierul trimite apoi semnale pe tot corpul pentru a controla organele si alte sisteme in conformitate cu acel moment al zilei.