Cu o gama variata de preturi, modele si tipuri de materiale din care sunt realizate, alegerea unei saltele potrivite a devenit o adevarata enigma. Intre cele mai intalnite modele de pe piata se gasesc saltelele cu spuma de memorie si saltelele cu arcuri.
Care este diferenta dintre ele si pe care o poti alege ca sa beneficiezi de tot ceea ce ai nevoie?
Mai jos gasesti cateva informatii despre salteaua cu arcuri, putand astfel sa descoperi de ce o saltea cu arcuri este la fel de buna ca o saltea cu spuma de memorie si de ce poti alege o saltea de acest fel fara sa stai cu gandul ca nu va fi o alegere buna.
Realizate cu arcuri sau spirale metalice, asa cum arata si denumirea lor, saltelele cu arcuri asigura un suport subiacent, precum si straturi subtiri de spuma. Acestea sunt disponibile intr-o gama variata de preturi, insa in general sunt cele mai accesibile de pe piata din punct de vedere al bugetului, ofera un sprijin ferm si prezinta un flux de aer excelent pentru o experienta de somn la temperatura ideala pentru corp.
Saltelele cu arcuri sunt mai sustinatoare decat cele cu spuma de memorie pentru persoanele cu o greutate mai mare, desi arcurile pot prezenta mai degraba mai mult zgomot la miscare. In ceea ce priveste durabilitatea unei saltele cu arcuri, aceasta variaza foarte mult in functie de calitatea initiala a saltelei si de dimensiunea si greutatea arcurilor.
In ceea ce priveste diferenta dintre o saltea cu arcuri si o saltea cu spuma de memorie, totul se rezuma la materialele utilizate si la stilul de constructie al acestora. Dintre cele doua variante, saltelele cu arcuri sunt mai traditionale, desi nu pot fi considerate de moda veche, deoarece tehnolologia avansata a dus la realizarea unor modele de acest fel extrem de confortabile, care prezinta numeroase beneficii.
Saltelele cu spuma de memorie sunt considerate mai „moderne”, tehnologia folosita astazi in realizarea lor fiind extrem de avansata. Aceasta are in vedere crearea unor saltele care sa reprezinte pentru utilizator sursa de sprijin, ameliorare a presiunii si temperatura ideala pentru somn in acelasi timp.
Saltelele cu arcuri nu sunt realizate numai din arcuri, ci sunt prevazute si cu un strat de material care duce la sporirea confortului, acest material de la suprafata fiind de multe ori constituit chiar din spuma de memorie. Se considera ca aceste saltele sustin mai bine decat saltelele cu spuma, fiind mai ferme si recomandate astfel mai ales persoanelor care au o greutate mai mare.
Cu toate acestea, exista mai multi factori care influenteaza modul in care se simte o saltea cu arcuri. Numarul arcurilor utilizate este un factor important, majoritatea saltelelor de calitate avand aproximativ 400 de arcuri. Si totusi, numarul mai mare de arcuri nu garanteaza ca salteaua este mai buna.
De asemenea, materialul folosit la suprafata reprezinta un factor important pentru calitatea unei saltele cu arcuri. Nu arcurile sunt cele care fac toata treaba, ci si materialul sau grosimea stratului de la suprafata, acesta fiind de fapt cel care ofera cea mai mare parte a confortului.
Grosimea firului utilizat pentru realizarea arcurilor influenteaza mai ales fermitatea patului, insa este bine de stiut ca exista si diverse tehnici de utilizare a arcurilor in producerea unei saltele.
Exista, astfel, saltele cu arcuri impachetate individual, saltele cu arcuri offset sau saltele cu arcuri continue, fiecare dintre acestea prezentand diverse avantaje si dezavantaje. Important este ca o astfel de saltea se poate adapta nevoilor pe care le are utilizatorul, pentru unii fiind saltelele perfecte.
Daca in ceea ce priveste salteaua sau perna sunt compani specializate care sa ne ofere produse in concordanta cu nevoile noastre, mai sunt si alti factori de care fiecare dintre noi este responsabil si pe care ii putem controla si ajusta in mod direct si responsabil.
Un factor important pe care il putem contola este dieta, cum mancan, ce mancam si cu cate ore inainte de somn mancam. Nu este indicat sa mergem la culcare daca suntem famanzi sau prea plini. Acest lucru este un factor de stres pentru corp iar calitatea somnului este semnificativ diminuata.
Tutunul, bauturile energizante sau alcoolul au un efect ce dureaza multe ore deci este important sa tinem cont de ora la care le consumam. In cazul alcoolului consumat chiar inainte de culcare, acesta provoaca o stare de somn dar peste nopate poate duce la intreruperea acestuia.
Luminozitatea camerei este, de asemenea, un factor improtant, lumina prea puternica declanzeaza reactii chimice ce sporesc energia iar pe de alta pare un mediu mai intunecat induce starea de relaxare. Ochii nu trebuie expusi la lumina ecranelor televizoarelor pentru multe ore, si mai ales nu inainte de a merge la culcare.
Organizarea progamului de somn in functie de varsa. Daca un bebelus poate dormi pana la saptesprezece ore, copii si adolescentii pana patrusprezece ore, in cazul persoanelor adulte intervalul de ore necesare somnului este de opt pana la zece ore.
Un stil de viata sanatos, echilibrat si responsabil poate face diferenta atunci cand vorbim de odihna si somn.