Un smart meter monofazic este un contor digital de energie electrică care poate trimite și primi diverse date către și de la operatorul de rețea, printr-un așa-numit gateway. Majoritatea caselor au astăzi instalate fie contoare analogice de electricitate, fie dispozitive moderne de măsurare smart meter.
Ambele dispozitive au un singur scop, și anume, de a afișa consumul de energie electrică din casă, astfel încât operatorul local de rețea să îl poată citi. Cu toate acestea, situația este diferită cu un smart meter. Un astfel de sistem inteligent de măsurare constă din două elemente: un contor digital de energie electrică și un modul de comunicație care permite transmiterea datelor.
Sistemul inteligent de măsurare determină consumul de energie, salvează și procesează datele. Operatorul punctului de contorizare instalează noile contoare de energie electrică, le întreține și transmite datele, printre altele, furnizorului de energie electrică și operatorului de rețea.
Smart meter monofazic înlocuiește vechiul contor analogic de electricitate. Este cunoscut și ca un dispozitiv de măsurare modern și poate fi conectat la un modul de comunicație. Doar prin acest modul de comunicare, un dispozitiv de măsurare modern devine un sistem de măsurare inteligent.
Acest lucru permite transmiterea datelor în ambele direcții. Smart meter poate trimite și primi semnale. În acest fel, în viitor, dispozitivele electrice dintr-o casă inteligentă ar putea, de exemplu, să fie pornite sau oprite automat dacă se dorește. Acest lucru poate avea sens pentru tine, dacă electricitatea este oferită mai ieftin în anumite momente ale zilei decât în altele.
Cum funcționează un smart meter monofazic?
Un smart meter măsoară consumul de energie electrică al unei gospodării la fiecare 15 minute și apoi stochează temporar aceste date timp de aproximativ 60 de zile. În acest timp, valorile măsurate pot fi apoi transmise operatorului de rețea sau furnizorului de energie prin intermediul gateway-ului integrat. În consecință, nu mai este necesară citirea consumului de energie electrică la fața locului.
Pe termen lung, contoarele inteligente trebuie să ajute la controlul inteligent al consumului de energie electrică în toată țara. Pentru a face acest lucru, datele de consum culese trebuie comparate în timp real cu datele de producție (în special din surse regenerabile de energie), pentru a distribui orice surplus de energie solară și eoliană într-o manieră țintită. Clienții pentru această energie ieftină ar fi atunci, de exemplu, mașinile electrice sau pompele de căldură, care pot fi controlate direct de un smart meter Huawei.
În acest scenariu, tu, ca și consumator, vei beneficia de prețuri dinamice la energia electrică, deoarece ai absorbit surplusuri din rețea și ai contribuit astfel la stabilitatea rețelei.
Datele pe care un smart meter le transmite operatorului de rețea, sunt date personale. Acestea trebuie să fie deosebit de bine protejate de interferențele externe, deoarece pot oferi informații despre comportamentul individual de consum al rezidenților. Prin urmare, hardware-ul și software-ul operatorilor de puncte de măsurare respective, sunt verificate în detaliu de către Oficiul pentru Securitatea Informației înainte de utilizare și sunt eliberate pentru instalare numai după certificare.
Costurile pentru un smart meter monofazic sunt proporționale cu consumul de energie electrică din gospodărie și trebuie suportate de către rezidenții înșiși. Totuși, legiuitorul a stabilit o limită superioară pentru toate cazurile pe care operatorii de puncte de măsurare locale nu au voie să le depășească. Poți găsi un smart meter preț bun, în magazinul online powerall.ro
Transmiterea datelor către furnizorul de energie electrică și operatorul de rețea precum și către aplicațiile smart home din casă, este deosebit de interesantă. Pe de o parte, cererea și oferta în rețeaua de energie electrică pot fi mai bine reglementate pentru a o menține stabilă în ansamblu. Pe de altă parte, electricitatea autogenerată, cum ar fi energia solară, poate fi utilizată mai profitabil în acest fel.
Tarifele dinamice ale energiei electrice, care pentru un smart meter sunt o condiție prealabilă, sunt imaginabile în viitor. De exemplu, în timpul prânzului, când marile sisteme solare produc multă energie electrică, sau în zilele cu vânt, când este disponibilă multă energie electrică din energia eoliană, tarifele ar putea fi reduse și consumatorii ar putea fi motivați să folosească energie electrică – care la rândul său este controlată prin intermediul unui smart meter.
În calitate de proprietar al unui sistem fotovoltaic, trebuie să instalez un smart meter?
Contoarele inteligente sunt utilizate ca standard la instalarea unui sistem fotovoltaic. Au sarcina importantă de a înregistra consumul de energie electrică din gospodărie și puterea de alimentare în timp real și de a transmite datele necesare către un sistem inteligent de management al energiei.
De obicei este instalat un smart meter monofazic care provine de la același producător ca și invertorul (Huawei) pentru a asigura o conexiune optimă la managementul energiei integrat în invertor. Cu toate acestea, dispozitivul poate proveni și de la un producător independent.
Rețeaua electrică a viitorului va diferi în multe privințe de rețeaua actuală, care se concentrează în primul rând pe combustibilii fosili. Pentru că pe măsură ce crește ponderea energiilor regenerabile, vor crește și cerințele privind flexibilitatea rețelei electrice.
Pe deoparte, acest lucru se datorează faptului că energia eoliană și solară nu poate fi pur și simplu pornită sau oprită prin apăsarea unui buton. Pe de altă parte, tot mai multe sisteme descentralizate de generare a energiei – cum ar fi panourile fotovoltaice de pe casele private – participă la furnizarea de energie electrică a țării.
Toți acești factori, precum și electrificarea tot mai mare a vieții noastre de zi cu zi, înseamnă că energia trebuie să fie distribuită mult mai inteligent în viitor. Cu toate acestea, pentru ca viziunea unei astfel de rețele inteligente să devină realitate, rețeaua electrică trebuie să învețe să comunice, și tocmai de aceea ai nevoie de un smart meter monofazic.
Datorită interfeței de comunicație, un astfel de dispozitiv inteligent asigură transmiterea în timp real a datelor de consum și generare și utilizarea mai rațională a rețelelor electrice locale. Datorită unui smart meter, clienții primesc și informații despre timpii de consum de energie electrică rentabili.
În consecință, își pot adapta consumul de energie la cele mai ieftine prețuri și, de exemplu, pot porni dispozitive mari consumatoare de energie, cum ar fi mașinile de spălat, numai atunci când electricitatea este ieftină.