Fermele mici pot beneficia foarte mult de folosirea unui uscător de cereale dacă acesta este potrivit pentru afacerea în care este utilizat. Prin urmare, în etapa de calcul a investiției, trebuie să acorzi atenție tipului de uscător de cereale pe care îl alegi.
De-a lungul timpului au evoluat multe definiții care variază foarte mult, mai ales în funcție de zona geografică de referință, cu privire la ceea ce înseamnă o fermă mică. De regulă, ne referim la fermele care au nevoie să usuce până la 1.000 de tone de produse pe sezon.
Pentru a ști cum să alegi cele mai bune uscătoare cereale pentru nevoile și bugetul tău, trebuie să iei în considerare tipul de uscător de cereale, dimensiunea uscătorului, capacitatea uscătorului.
O primă distincție de bază se face între uscătoarele mobile discontinue și uscătoarele turn
În general, uscătoarele turn sunt mai potrivite pentru operațiuni medii sau mari, cu o cerință de uscare de 13 până la 30 de tone pe oră, în principal datorită duratelor lungi de funcționare și a costurilor necesare de pornire și oprire.
Uscătoarele mobile cu ciclu discontinuu, pe de altă parte, permit uscarea rapidă și eficientă a loturilor individuale de produse, chiar și pentru diferite tipuri de cereale. Mobilitatea lor, oferă avantajul că pot fi transportate dintr-un loc în altul și că pot fi folosite și la uscarea loturilor de diferite tipuri de cereale fără a le amesteca.
Dimensiune și capacitate. Dintre uscătoarele mobile, este necesar să se aleagă cea mai potrivită dimensiune și capacitate pentru volumul zilnic de produse care urmează să fie uscate. Aceasta se determină în funcție de tipul de cereale care urmează să fie uscate, de cantitățile sezoniere și de scopul tratamentului post-uscare.
Cum să alegi dimensiunea unui uscător de cereale?
Ca referință, uscarea unui lot de porumb de la 25% la 15% umiditate va necesita ca arzătorul să rămână aprins timp de aproximativ 2 până la 2,5 ore. Greutatea specifică afectează și alegerea dimensiunilor: un uscător cu o capacitate de 30 mc poate procesa 22,5 tone de porumb (cu o greutate specifică de 0,75 tone / mc) sau 18 tone de orez (cu o greutate specifică de 0,6 tone / mc) inclus.
Dacă știm cât de multe cereale trebuie să fie uscate pe sezon (de exemplu, 1000 de tone) și câte zile sunt disponibile pentru uscare (de exemplu, 10 zile) și câtă umiditate trebuie îndepărtată din boabe, putem calcula necesarul zilnic de producție (1000) / 10 = 100 tone). Cu aceste informații este posibil să alegi dimensiunea uscătorului de cereale.
Pentru uscarea cantităților de cereale de până la 80 de tone pe zi, pot fi selectate sistemele de uscare cereale mai compacte, cu o capacitate de aproximativ 6 tone și dimensiuni reduse. Pentru cerințe mai mari, adică mai mult de 100 de tone de produs uscat pe zi (și până la aproximativ 130 de tone), sunt mai potrivite sistemele de uscare cereale cu o capacitate de 10 tone și în consecință, cu dimensiuni mai mari.
În plus, pentru o operațiune mică care are cerințe mai mari (până la aproximativ 200 de tone de produs de uscat), cel mai bun uscător de cereale trebuie să se concentreze pe modele de dimensiuni medii cu o capacitate de aproximativ 15 tone.
Sistem de propulsie și încălzire. Odată ce capacitatea cea mai potrivită a fost definită în funcție de nevoi, este necesar să se definească tipul de propulsie (electrică, tractor cu propulsie duală, atât electrică cât și tractor) și sistemul de uscare (foc direct sau indirect) cu gaz, combustibil sau motorină.
Care este cel mai bun uscător cereale preț/performanță?
Cel mai bun uscător de cereale pentru fermele mici este, fără îndoială, un uscător mobil cu ciclu discontinuu, care garantează o amprentă mică și poate fi mutat și repoziționat cu ușurință. Pentru a înțelege ce model specific să alegi, trebuie să iei în considerare și dimensiunea și capacitatea utilajului pentru a se raporta la nevoile tale de productivitate de zi cu zi.
Atunci când evaluezi cel mai bun uscător cereale preț/performanță trebuie să iei în considerare mai multe criterii. Prețul unui uscător de cereale este cel mai important factor, mai ales dacă ești atent la bugetul tău. Dispozitivele pot fi găsite la diferite prețuri diferite și de aceea, este important să evaluezi investiția inițială, dar aceasta nu trebuie să fie un factor atât de determinant.
Există alte caracteristici care sunt la fel de importante sau poate chiar mai mult, atunci când faci un raport între preț și performanță. Eficiența energetică a uscătorului de cereale este la fel de importantă. Costurile de operare ale uscătorului de cereale sunt cruciale.
Sistemele de uscare cereale mai eficiente din punct de vedere energetic, te pot ajuta să reduci consumului de energie, și astfel, să ai costuri mai mici. Toți producătorii informează cu privire la eficiența energetică și astfel poți lua decizia de alegere a uscătorului de cereale în cunoștință de cauză.
Capacitatea de uscare și debitul sunt ale două criterii de evaluare atunci când ții cont de raportul preț/performanță al unui sistem de uscare cereale. Capacitatea de uscare reprezintă cantitatea de cereale pe care dispozitivul o poate usca. Este necesar să ții cont de nevoile tale, pentru a alege corect capacitatea de uscare a uscătorului de cereale.
În ceea ce privește debitul, acesta reprezintă viteza cu care uscătorul poate usca cerealele. Un utilaj cu un debit mai mare crește eficiența și productivitatea dispozitivului. Luând în considerare aceste criterii, poți lua cea mai bună decizie de alege a unui uscător de cereale potrivit pentru nevoile și bugetul tău.