Energia solară este un tip de energie curată, care aduce beneficii economice și de mediu semnificative, atât de mult încât în vremurile actuale, tot mai mulți apelează la montarea unui sistem fotovoltaic, crescându-se treptat cererea pentru acestea. Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care permit conversia energiei solare în energie electrică, realizată prin instalarea de panouri solare.
Aceasta este o tehnologie pe care mulți au integrat-o, dar înainte de a alege, ar trebui să ia în considerare mai multe puncte importante, inclusiv spațiul necesar pentru a amplasa un sistem fotovoltaic.
Aspecte de luat în considerare înainte de dimensionarea unui sistem fotovoltaic
Înainte de dimensionarea oricărei instalații fotovoltaice, va fi necesar să se ia în considerare câțiva factori preliminari esențiali:
- Consumul de energie
Un aspect de bază înainte de a determina dimensiunea oricărei instalații solare este cunoașterea consumului nostru de energie. Pentru a o calcula, trebuie să ne uităm la câți kWh consumăm pe parcursul unui an.
Aceste date sunt fundamentale pentru a analiza modul de dimensionare a unei instalații fotovoltaice și numărul de panouri solare care vor fi necesare, pe lângă cunoașterea tipului de instalație care este cel mai recomandat. În factura de energie electrică putem verifica energia pe care o consumăm (kWh) rapid și ușor.
- Suprafața disponibilă
Trebuie să avem suficient spațiu pentru a instala numărul de panouri solare necesare și să luăm în considerare zonele umbrite care limitează puterea sistemului fotovoltaic.
- Orientarea și înclinarea acoperișului
În cazul montării instalației fotovoltaice pe acoperiș, trebuie să ținem cont de faptul că, cu cât avem mai mult spațiu disponibil orientat spre sud (sud-est, sud-vest), instalația va fi mult mai profitabilă. Ca atare, orientarea panourilor este recomandat să se facă întotdeauna spre sud.
Dimensionarea spațiului necesar pentru montarea sistemului fotovoltaic
Odată ce știm numărul de panouri solare de care vom avea nevoie, trebuie să verificăm dacă avem spațiul sau suprafața necesară pentru a le instala. Dar, pentru a calcula spațiul total de care avem nevoie pentru panourile solare, va trebui să ne punem următoarele întrebări: Ce fel de plăci solare vom instala? Deoarece, în funcție de tip, dimensiunile variază; zona de instalare are umbre?
Pentru că dacă da, aceste zone nu pot fi folosite; Care este orientarea acoperișului nostru? Un acoperiș care are are orientare sudică are mai multe ore de lumină decât unul care este orientat spre nord.
Pentru a calcula suprafața disponibilă pentru instalare, trebuie, de asemenea, să reducem obstacolele pe care le putem găsi. Acestea pot fi fizice, cum ar fi un coș de fum, o fereastră, un orificiu etc., sau sub formă de umbre care limitează puterea plăcii solare. Dacă nu există suficient spațiu pentru instalarea fotovoltaică, putem opta întotdeauna pentru panouri solare cu o eficiență mai mare, deci va trebui să instalăm mai puține, deoarece acestea generează mai multă energie pe metru pătrat.
Atunci când dorim să montăm o instalație fotovoltaică pe proprietatea noastră, va fi necesar să știm exact cum să poziționăm un astfel de sistem, astfel încât, pe baza consumului nostru real, să fie cât mai eficient posibil.
Pentru a face acest lucru, trebuie să luăm în considerare o serie de factori, cum ar fi spațiul pe care îl avem, ce consum de energie avem de obicei, unde este situată proprietatea, dar, de asemenea, va trebui să avem în vedere și orientarea panourilor solare. Toate aceste aspecte vor influența dimensionarea sistemului.