Istoria saltelei, cel putin in ultimii 100 de ani, ne duce de fapt cu gandul la saltelele cu arcuri asezate pe rusticele somiere. Chiar si astazi, aceasta saltea este considerata salteaua prin excelenta in ciuda faptului ca tehnica si tehnologia au avut evolutii si au produs alternative.
Secretul acestei longevitati consta in modul in care a fost conceputa. Tonul de rigiditate si elasticitate au decretat un succes care nu da niciun semn de diminuare, datorita si reinterpretarilor care ne-au permis sa producem imbunatatiri semnificative in utilizarea zilnica.
Structura unei saltele cu arcuri
Inima unei saltele cu arcuri este, fara indoiala, partea cea mai interioara in care sunt adapostite arcurile. Acestea pot fi traditionale, dintre care Bonnel-urile sunt cele mai raspandite, urmate de arcurile de buzunar independente. Practic, diferenta dintre aceste doua tipuri de arc se refera la capacitatea buzunarelor de a reactiona la fiecare presiune care vine din corp. Este deci raspunsul la deformare si la modul de receptionare a corpului.
Cert este ca, in ambele modele, exista un tip de arc care sta la baza principiului rigiditatii larg raspandite si elasticitatii punctuale care absoarbe greutatea unei persoane, ceea ce se numeste suport armonic al corpului.
Forma arcurilor traditionale este cea de clepsidra si este cea care s-a dovedit a fi cea mai receptiva la munca pe care o au de facut. Toate arcurile sunt unite printr-un fir subtire de otel.
Grosimea minima a unei saltele traditionale cu arcuri trebuie sa fie in jur de 18 – 22 cm. Numarul minim de arcuri pentru a asigura o sustinere adecvata este de 200 in varianta single, in timp ce in varianta dubla este de 400. O saltea are dimensiuni standard, iar in cazul copiilor dimensiunile ei sunt diferite. Grosimea ar putea fi redusa la 15 cm, mai ales in cazul paturilor supraetajate sau extensibile.
In cazul in care saltelele sunt pliabile se poate ajunge la 12 cm, chiar daca acest tip de saltea are o utilizare ocazionala.
Pe langa arcuri si grosime, mai sunt si alte piese care o alcatuiesc, sa le vedem incepand din partea exterioara:
- Husa: este materialul care are o functie estetica dar si una anti-transpiratie. Este important sa existe si ca husa sa fie detasabila, deoarece reprezinta o bariera pentru straturile de dedesubt;
- Captuseala : se preconizeaza izolarea partii interne fata de transpiratia care vine din corp, este realizata din materiale preponderent naturale amestecate cu fibre sintetice;
- Amortizorul: este un strat moale, din spuma poliuretanica, dar si din latex, care confera confort suportului;
- Izolatorul: care izoleaza partea arcurilor de celelalte componente, ofera o baza pentru a conferi rigiditate structurii;
- Arcurile: despre care am vorbit deja si care sunt structura de sustinere prin excelenta;
- Benzile laterale: partile laterale ale saltelei imbinate intre ele pentru a mentine forma si a evita deformarea.
Saltelele cu arcuri sunt si astazi cele mai vandute. Succesul lor se datoreaza inovatiilor care au aparut de-a lungul timpului. Calitatea a adus un nivel mai mare de confort si odata cu ea consumatorul a dobandit o mai mare constientizare a efectului asupra sanatatii al unei odihne bune.