Web design: definitie si importanta

Web design: definitie si importantaWeb designul este un domeniu hibrid prin excelenta, din mai multe motive: intrepatrunde diferite discipline, dar mai ales se remarca prin faptul ca este o practica de scriere si, in acelasi timp, o activitate de configurare. Se vorbeste de obicei de arhitectura web, de exemplu, si toata terminologia este impregnata de portaluri si piete electronice, ca sa nu mai vorbim de notiunea de site.

Chiar si interfata are de-a face cu ideea de fatada. Si asta atunci cand vrem sa intelegem caracteristicile structurale, sa spunem statice si distributive ale web-ului; dar terminologia mobilitatii este foarte prezenta si in imaginarul web-ului, care ne vorbeste de procese subiective, progresive si dinamice: gasim termeni precum navigator, explorator si altele asemenea. Designul web are legatura cu setul de tehnici si trucuri adoptate pentru proiectarea unui site web, dezvoltarea tehnica, realizarea si punerea la punct a acestuia. Persoana insarcinata cu aceasta activitate gestioneaza si concepe comunicarea vizuala a site-ului la care lucreaza si a diferitelor pagini web care il constituie: o atentie deosebita trebuie acordata asa-numitei experiente a utilizatorului, care consta in usurinta de utilizare a site-ului si in capacitatea acestuia de a implica utilizatorii din punct de vedere emotional.

Sarcina designerului web este, prin urmare, de a codifica paginile unui site in HTML, adica in limbajul web, si, in acelasi timp, de a proiecta comunicarea vizuala in ansamblu: de aceea, trebuie sa cunoasca limbaje de marcare precum CSS3, HTML5, CSS si XHTML.

Cum se realizeaza designul web al unui site?

In multe privinte, firma creare site poate fi comparat cu un proiect de arhitectura, deoarece sunt implicate multe competente. Scopul este de a crea un site care sa fie atractiv din punct de vedere grafic, care sa poata fi navigat atat de pe un computer, cat si de pe un smartphone (sau orice alt dispozitiv mobil), care sa aiba un impact vizual bun si care sa ofere o interfata simpla si intuitiva chiar si pentru vizitatorii mai putin experimentati. Utilizarea diferitelor tehnologii digitale permite o combinatie perfecta intre navigare si design.

OMS

Designerul web poate fi considerat ca fiind persoana responsabila in ultima instanta pentru realizarea unui site web si pentru calitatea acestuia, insa pentru atingerea obiectivului sunt necesari mai multi profesionisti, in functie si de bugetul disponibil si de complexitatea proiectului. Acesta incepe, de exemplu, cu analistul, a carui sarcina este sa primeasca si sa inteleaga solicitarile clientului, si continua cu departamentul de design grafic, a carui sarcina este de a crea proiectul interfetei grafice si a elementelor sale. Diversele pagini sunt facute interactive si accesibile de pe web de catre web designer, care transforma proiectul grafic si se ocupa de intregul aspect vizual al site-ului. In cazul in care este vorba de un proiect mai complex si mai elaborat, poate fi nevoie de o alta figura, cum ar fi arhitectul web, de care depinde coordonarea proiectului in ceea ce priveste caracteristicile sale functionale si tehnice. In schimb, dupa ce un site a fost pus online, gestionarea acestuia este incredintata unei alte figuri administrative si tehnice, cea a web master-ului.

Care sunt grupele in care pot fi rezumate cifrele de proiectare?

Se poate face o distinctie intre cifrele de proiectare, cifrele tehnice, cifrele de comunicare si de marketing si cifrele de sprijin si de management.

Cum se aleg culorile pentru site?

Urmatorul cuvant „securitate” impartaseste legaturi relationale stranse (din punct de vedere al definitiei) cu cuvantul anterior „incredere”. Dictionarul American Heritage® al limbii engleze, editia a patra defineste securitatea ca fiind libertatea de risc sau pericol; Siguranta. S-ar putea spune ca fara incredere, securitatea este greu de stabilit. Mai jos este o reprezentare grafica a rezultatelor sondajului pentru cuvantul „securitate”.

„Viteza” este remarcata de Birren ca o impresie subiectiva pentru culoarea rosie in tabelul sau Modern American Color Association. Mai jos este o reprezentare grafica a rezultatelor sondajului pentru cuvantul „viteza”.

Este usor de observat ca rosul a dominat rezultatele acestei intrebari. Se considera ca rosul poarta asociere intre intensitate, furie, rapacitate si inversunare. Mai mult, R. Gerard, autorul cartii Efecte diferentiale ale luminilor colorate asupra functiilor psihofiziologice, a sustinut ca „culoarea rosie si emotia furiei au ambele un efect energizant care necesita actiuni si, prin urmare, sunt legate intre ele”. Tinand cont de aceasta afirmatie, s-ar putea spune ca cuvantul viteza poarta acelasi „indemn la actiune” ca si furia (desi tipul de actiune poate fi diferit).

Oamenii tind sa asocieze culorile cu calitatea obiectelor pe care le cumpara. Oamenii vor asocia culorile obiectelor care se reprezinta ca o masina noua, o casa sau chiar o suita de afaceri. In cadrul sondajului, au fost puse mai multe intrebari cu privire la culori si calitate. Prima intrebare coreleaza culoarea cu cuvantul (cuvintele) ieftin si/sau ieftin.

Este clar ca culori precum portocaliu, galben si maro sunt puternic asociate cu ceva ieftin si/sau ieftin.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.