Scortisoara este un condiment popular obtinut din scoarta copacului de Cinnamomum. Ea este folosita in toata lumea pentru diverse preparate culinare, ca potentiator de aroma si sursa naturala de antioxidanti.
Uleiul esential de scortisoara este uneori adaugat in produse cosmetice precum parfumuri, creme, balsamuri de buze si scruburi. De pilda, unele persoane il adauga in remedii pentru ten facute in casa, cu scopul de a da mai multa luminozitate pielii, de a imbunatati aspectul tenului acneic si de a reduce semnele de imbatranire.
In ciuda folosirii sale raspandite, scortisoara este un ingredient controversat pentru produsele de ingrijire a pielii, pentru ca este considerat un factor iritant pentru piele. Scepticii sunt de parere ca nu ar trebui folosit niciodata ca ingredient pentru produse de ingrijire a fetei, in timp ce sustinatorii sai cred ca scortisoara face pielea sa arate mai sanatoasa.
In cele ce urmeaza vom discuta despre beneficiile pe care scortisoara le are pentru pielea ta, sau daca e mai bine sa ramana doar pe raftul cu condimente pentru bucatarie.
Proprietati
Scortisoara este bogata in compusi vegetali cunoscuti sub numele de polifenoli, asa cum este acidul cinamic, cinamaldehida (aldehida cinamica) si diversi flavonoizi. Acestia au o serie de calitati antiinflamatoare si antioxidante, ce contribuie la lupta impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele.
Tipul de scortisoara care se gaseste in mod obisnuit pe rafturile din magazinele alimentare si in compozitia produselor alimentare este cunoscut drept cassia cinnamon, obtinut din copacul Cinnamomum cassia. Acest tip de scortisoara contine cu mult mai putini polifenoli decat un alt tip de scortisoara, numit Ceylon.
Ceylon este obtinut din copacul Cinnamomum verum. Insa, desi contine o cantitate mai mare de antioxidanti care favorizeaza sanatatea, acest tip de scortisoara este mai putin comun, mai dificil de obtinut si adesea mai scump.
Scortisoara influenteaza sanatatea pielii?
Scortisoara este un condiment bogat in antioxidanti. Multi cred ca poate contribui la un aspect mai sanatos al pielii, fie consumat in preparate alimentare, fie aplicat topic.
Ingestia
Consumul de scortisoara – in mod deosebit daca ne referim la varianta Ceylon, bogata in antioxidanti – a fost asociat cu multe beneficii pentru sanatate. De pilda, aceasta poate functiona ca antiinflamator natural, poate reduce riscul bolilor de inima si poate reduce nivelurile de zahar din sange.Cu toate acestea, exista putine cercetari cu privire la efectele sale asupra sanatatii pielii.
Teoretic, o dieta bogata in antioxidanti – inclusiv antioxidantii din scortisoara – va sustine sanatatea pielii, luptand cu radicalii liberi. Radicalii liberi pot afecta celulele pielii si pot accelera semnele de imbatranire, precum ridurile si elasticitatea redusa a pielii.
Dincolo de teorie, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile consumului de scortisoara pentru piele, astfel ca va fi nevoie de mai multe cercetari in acest sens. Acestea fiind zise, daca iti place gustul, nu e nimic rau daca adaugi condimentul in mancarurile pe care le consumi, insa nimeni nu iti poate oferi garantia beneficiilor sale pentru piele.
Aplicarea topica
Aplicarea scortisoarei pe piele poate conferi unele beneficii. Intr-un studiu in eprubeta desfasurat in 2012, extractul de scortisoara Ceylon s-a dovedit a sustine sinteza de colagen.
Colagenul este principala proteina structurala din piele care se deterioreaza odata cu imbatranirea, avand ca efect o piele mai lasata si formarea ridurilor.
In mod similar, un studiu din 2008 a constatat ca o crema cu extract de scortisoara Ceylon, aloe vera, rodie, lemn dulce, turmeric si alte plante bogate in antioxidanti a imbunatatit elasticitatea pielii, fermitatea sa si nivelul de hidratare. Cu toate acestea, beneficiile despre care vorbim nu ar putea fi asociate in mod cert doar cu scortisoara.
Cercetatorii au sugerat ca responsabil pentru efectele benefice ale scortisoarei in sinteza colagenului este continutul mare de cinamaldehida, in timp ce proprietatile antioxidante ale condimentului pot proteja pielea de radicalii liberi care degradeaza colagenul.
In plus, unele studii in eprubeta si pe animale au aratat ca extractul de scortisoara poate promova vindecarea ranilor aparute la nivelul pielii, datorita proprietatilor sale antioxidante si antimicrobiene.
Scortisoara poate inhiba, de asemenea, activitatea tirozinazei, cea care duce la petele maro de pe produsele alimentare. Unele voci sustin chiar ca acest efect este valabil si pentru petele pigmentare maro de pe piele si folosesc scortisoara pentru a trata hiperpigmentarea, desi nu exista nicio cercetare care sa sustina aceasta utilizare.
Dincolo de aceste studii, nu exista trialuri clinice pe oameni, care sa sustina ideea ca scortisoara poate fi un ingredient eficient pentru ingrijirea pielii, tratand semnele de imbatranire, de acnee, de decolorare a pielii si de hiperpigmentare, sau conferind mai multa luminozitate pielii.
Mai mult, studiile existente folosesc extractul de scortisoara, care contine concentratii mai mari de antioxidanti in comparatie cu pudra de scortisoara. Astfel, e improbabil ca folosirea pudrei obisnuite de scortisoara in tratamentele pentru ingrijirea pielii sa aiba vreun beneficiu.
Preparare si forme
Pe langa faptul ca este un condiment culinar popular, scortisoara este adaugata in unele produse de ingrijire a pielii si cosmetice, datorita mirosului sau placut si presupuselor beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, folosirea sa in produse comerciale este limitata din pricina posibilelor efecte iritante asupra pielii.
In schimb, scortisoara este folosita in mod special in produse home made de ingrijire a pielii, precum masti de fata si exfoliante pentru corp. Mastile de fata cu miere si scortisoara au capatat o popularitate din ce in ce mai mare ca potential tratament pentru acnee, desi nu exista cercetari care sa sustina aceasta afirmatie. Mai mult decat atat, unele persoane folosesc doar scortisoara ca scrub pentru fata, insa ea poate irita pielea si nu este recomandata.
Riscuri
Scortisoara este un ingredient controversat pentru ingrijirea pielii, datorita efectelor sale adverse recunoscute. In plus, hipersensibilitatea la scortisoara poate aparea atat la ingestie cat si la aplicarea topica.
Reactiile alergice la consumul de scortisoara includ furnicaturile la nivelul cavitatii bucale, mancarimile, durerile de stomac, respiratia suieratoare si dificultatile respiratorii.
Reactiile comune la aplicarea scortisoarei la nivel topic includ iritatii ale pielii, roseata, decolorare, iritare si senzatie de arsura. Daca ai parte de unul dintre aceste simptome, renunta la utilizarea sa si stai de vorba cu un profesionist din sistemul medical.
In plus, aplicarea directa a uleiului esential de scortisoara pe piele poate duce la iritarea pielii. Au existat raportari rare cu privire la arsuri de gradul doi de la folosirea scortisoarei.
Daca vrei sa incerci folosirea de produse comerciale de ingrijire a pielii cu scortisoara, este important sa faci inainte un mic test local. Aplica o cantitate mica de produs pe interiorul antebratului si asteapta 24 de ore pentru a vedea daca pielea are o reactie negativa.
Iar cand vine vorba despre solutii de piele homemade cu scortisoara, poate fi mai bine sa le eviti.
Concluzie
Scortisoara este un condiment delicios si sanatos, folosit in diverse feluri de mancare in intreaga lume. Bogata in antioxidanti si compusi benefici din plante, scortisoara are o popularitate tot mai mare ca ingredient pentru ingrijirea pielii. Sustinatorii sai spun ca poate contribui la tratarea hiperpigmentarii si acneei, poate da stralucire pielii si poate reduce semnele de imbatranire. Cu toate acestea, nu exista cercetari care sa sustina aceste afirmatii.
Desi consumul de scortisoara este un mod excelent de a da savoare si aroma preparatelor culinare, folosirea pudrei de scortisoara si a uleiului esential in ingrediente de ingrijire a pielii este asociata cu iritatii, decolorare si arsuri ale tegumentului, mai ales atunci cand scortisoara face parte din compozitia produselor de ingrijire a pielii home made.
Una peste alta, poate ca este mai bine sa lasi scortisoara la locul sau, in camara, si sa eviti folosirea sa in rutina zilnica de ingrijire a pielii.
Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-for-skin-benefits