Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea? Toate tipurile si caracteristicile sale

Ce sunt certificatele ISO si pentru ce sunt acestea? Toate tipurile si caracteristicile saleCertificarea diferitelor sisteme de management este o tendinta ascendenta in randul companiilor. Ei cauta sa se bucure de beneficiile certificarii, care sunt vitale pentru consolidarea oportunitatilor de tranzactionare si gestionare ale companiei. Cunoasteti tipurile de certificate ISO pentru care puteti opta?

Certificarea sistemelor de management

Certificatele sunt documente care admit veridicitatea unui fapt. In acest caz, ca ne ocupam de certificarea ISO, acestea garanteaza in mod fiabil ca un anumit standard ISO este indeplinit, ca standardele sunt implementate corect.

Atunci cand o companie detine certificarile relevante, aceasta difera de concurenta din propriul sector. Aceste certificate sunt dovada ca avem de-a face cu o companie competenta si fiabila, astfel incat cifra sa de afaceri va fi afectata pozitiv.

Avand ISO sau un alt tip de certificat permite companiilor sa efectueze strategii mai competitive si mai ambitioase. Aceasta inseamna ca societatea, in general, si economia, in special, beneficiaza de acest impuls.

Beneficiile certificarii

Beneficiile de a avea documente certificate ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.

✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata catre clienti si societate in ansamblu.

✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientata spre imbunatatirea continua.

✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.

✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce reprezinta continutul, cat si in timpul dedicat acestei sarcini.

✦ Companii care au certificarile relevante, dobandesc caracteristica unei companii fiabile si independente.

✦ Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detierea certificatului ISO.

TIPURI DE CERTIFICATE SI CARACTERISTICI ISO

In functie de nevoile unei companii, aceasta va fi interesata sa devina certificata intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata pe care isi desfasoara activitatea, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.

Trebuie amintit faptul ca certificatele familiei de standarde ISO sunt complet voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a-si demonstra adaptarea la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate pentru ei de a fi evaluate mai mult in cadrul industriei lor.

Certificate de management al calitatii ISO

Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este cel care este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare care trebuie indeplinite de un sistem de management al calitatii. Acest certificat de familie ISO 9000 garanteaza ca societatea se angajeaza sa mentina standardele de calitate in conformitate cu standardul.

In acest fel, bunurile sau serviciile dumneavoastra vor avea teste care certifica calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatirea continua.

Certificate ISO de management de mediu

Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a Sistemului de Management de Mediu. Interesul pentru ingrijirea si respectarea mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza impactului schimbarilor climatice.

Avand certificatul ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are cu mediul, incearca sa-l respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.

ISO nu este un acronim. ISO ofera aceasta explicatie a numelui: „Deoarece „Organizatia Internationala pentru Standardizare” ar avea acronime diferite in diferite limbi (IOS in engleza, OIN in franceza), fondatorii nostri au decis sa-i dea forma scurta ISO. ISO este derivat din greaca cuvantul isos (ίσος, care inseamna „egal”).

Indiferent de tara, oricare ar fi limba, forma scurta a numelui nostru este intotdeauna ISO. ”  In timpul sedintelor fondatoare ale noii organizatii, cuvantul grecesc explicativ nu a fost invocat, astfel incat acest sens ar fi putut fi inventat ulterior ca un backronim.

Atat numele ISO, cat si sigla ISO sunt marci comerciale inregistrate, iar utilizarea lor este restrictionata.

ISO este o organizatie voluntara ai carei membri sunt autoritati recunoscute in materie de standarde, fiecare reprezentand o tara. Membrii se intalnesc anual la o Adunare Generala pentru a discuta despre obiectivele strategice ale ISO. Organizatia este coordonata de un secretariat central cu sediul la Geneva. Pe https://www.certificareiso.ro/ poti obtine certificarile de care ai nevoie.

Un consiliu cu membri rotativi a 20 de organe membre ofera indrumare si guvernanta, inclusiv stabilirea bugetului anual al secretariatului central. [

Consiliul tehnic de conducere este responsabil pentru mai mult de 250 de comitete tehnice, care elaboreaza standardele ISO.

ISO are un comitet tehnic comun (JTC) cu Comisia Electrotehnica Internationala (IEC) pentru a elabora standarde referitoare la tehnologia informatiei (IT). Cunoscut sub numele de JTC 1 si intitulat „Tehnologia informatiei”, a fost creat in 1987 si misiunea sa este „de a dezvolta standarde la nivel mondial in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru aplicatii de afaceri si pentru consumatori”.

Anterior a existat si un JTC 2 care a fost creat in 2009 pentru un proiect comun de stabilire a unei terminologii comune pentru „standardizarea in domeniul eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie”. Ulterior a fost desfiintata.

Organismele membre sunt organisme nationale considerate cel mai reprezentativ organism de standardizare din fiecare tara. Acestia sunt singurii membri ai ISO care au drept de vot.

 

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.