Un grup de 50 de investitori care gestioneaza asset-uri in valoare de 4.5 trilioane de dolari lanseaza un apel catre companiile implicate in dezvoltarea si folosirea tehnologiei de recunoastere faciala, printre care Amazon si Facebook, sa o faca intr-un mod etic.
Grupul de investitori, condus de administratorul de active Candriam, o divizie europeana a companiei americane de servicii financiare New York Life, a spus in cadrul unei declaratii ca tehnologia ar putea incalca dreptul la intimitate al oamenilor, data fiind lipsa consimtamantului celor identificati, si ca adesea nu exista supraveghere oficiala.
Initiativa arata modul in care managerii de fonduri abordeaza din ce in ce mai mult probleme de politica, considerate inainte subiecte marginale pentru actionari, deoarece investitorii in retail investesc miliarde de dolari in fonduri axate pe criterii etice si de durabilitate.
Aparatorii drepturilor omului sustin ca tehnologia de recunoastere faciala, care poate fi utilizata pentru deblocarea telefoanelor inteligente sau pentru verificarea conturilor bancare, are si potentialul de a fi utilizata de guverne pentru a urmari cetatenii si a elimina disidenta politica.
Grupul de investitori a declarat ca va incepe un proces, derulat pe doi ani, de implicare alaturi de companiile care dezvolta sau utilizeaza tehnologia, considerand ca 34 de companii sunt lideri in recunoasterea faciala, printre acestia numarandu-se si Amazon, Facebook si companiile de tehnologie asiatica Alibaba si Huawei.
Un oficial Amazon a refuzat sa comenteze cu privire la acest subiect.
„Tehnologia ar trebui folosita doar pentru a imbunatati bunastarea umana, sociala si a mediului. Incurajam o conversatie globala in sensul dezvoltarii de standarde etice si de gestionare cu privire tehnologiile emergente si continuam sa ne jucam rolul in acest efort constient, continuu si de colaborare” a spus, in schimb, un purtator de cuvant al companiei Huawei.
Celelalte companii nu au comentat imediat cand au fost contactate de Reuters.
Amazon a declarat luna trecuta pentru Reuters ca prelungeste un moratoriu pe care l-a impus in privinta folosirii de catre politie a tehnologiei sale de recunoastere faciala. Grupurile pentru apararea libertatilor civile au avertizat ca potrivirile imprecise ar putea duce la arestari injuste.
„Pentru ca investitorii sa isi poata duce la indeplinire propriile responsabilitati cu privire la respectarea drepturilor omului, facem apel la companii sa evalueze, sa dezvaluie, sa atenueze si sa remedieze in mod proactiv riscurile legate de incalcarea drepturilor omului asociate cu produsele si serviciile lor de recunoastere faciala„, a declarat Rosa van den Beemt, analist pentru Investitie Responsabila la BMO Global Asset Management, unul dintre investitorii care s-au inscris in aceasta initiativa.
“Piata tehnologiei de recunoastere faciala urmeaza sa creasca pana la aproximativ 10 miliarde de dolari in 2020” spunea Candriam intr-un raport publicat in luna martie, citand un studiu din 2018 al Allied Market Research.
Printre cei care s-au inscris in initiativa investitorilor se numara Aviva Investors din Marea Britanie, Royal London Asset Management, BMO Global Asset Management din Canada, NN Investment Partners din Olanda si KLP din Norvegia.
„Implementarea si utilizarea la scara tot mai larga a tehnologiilor de recunoastere faciala au implicatii in ceea ce priveste drepturile omului, care nu sunt pe deplin luate in considerare de catre companii”, este de parere Louise Piffaut, analist ESG senior la Aviva Investors.
Candriam a spus ca in prezent nu exista un cadru global care sa reglementeze colectarea si utilizarea datelor biometrice, insa Uniunea Europeana a propus primul sau cadru legal in acest sens, iar China a publicat un proiect de standard.
Organul UE de supraveghere a respectarii confidentialitatii a declarat in aprilie ca tehnologia ar trebui interzisa in Europa, din cauza “intruziunii sale profunde si non-democratice” in viata privata.