6 tendinte tehnologice ce vor domina noul deceniu

Finantarea maxima cu capital de risc pentru startup-urile tehnologice poate intra pe o panta descendenta, fara ca asta sa insemne ca sfarsitul este aproape. Inovatia tehnologica va continua sa conduca economia globala in urmatorul deceniu.

Daca in ultimii zece ani prim-planul tehnologiei a fost ocupat de datele mari, obiectivul urmatorilor zece ani va fi sa aflam cum sa valorificam, sa personalizam si sa conectam pe toata lumea la aceasta retea de informatii. Inteligenta artificiala, invatarea automata, calculul cuantic si conectivitatea 5G sunt doar cateva dintre elementele tehnologice care vor defini comertul global in viitor.

Tehnologia va ramane finantata

Investitiile VC (venture capital) vor finanta toate aceste progrese. Ca sa fim intelesi, nu vom asista la o intoarcere la finantarea agresiva in tehnologia cu crestere puternica, pe care am vazut-o in ultimii ani. Evaluarile au scazut, iar amploarea tranzactiilor incepe sa se diminueze.
Exista, de asemenea, avertismente cu privire la o recesiune, iar inceperea valului trei al pandemiei nu face decat sa inrautateasca aceasta situatie.

In anumite privinte, antreprenorilor le va fi mai greu sa stranga capital pentru urmatoarele proiecte tehnologice. Si totusi, prognoza nu este una sinistra. Cu ratele dobanzii globale scazute si prognoze referitoare la o piata publica destul de calduta pentru urmatorul deceniu, investitorii cu bani vor continua sa investeasca in tehnologie.
Marii investitori institutionali vor privi catre piata privata cu risc ridicat. Iar asta este o veste buna pentru antreprenori.

Este important de retinut, totusi, ca investitorii nu se vor uita doar la ideile din spatele startup-urilor. Implozia recenta a WeWork, de exemplu, ridica stacheta si in ceea ce priveste genul de profesionalism si etica pe care le vor cauta investitorii.
Desi abordarea atenta si holistica din partea investitorilor poate incetini oarecum lucrurile, ea deschide usa liderilor si antreprenorilor influenti sa intensifice si sa promoveze cele mai importante tendinte. Banii vor fi disponibili daca afacerea este demna de investitie.

Tehnologia va deveni verticala

O trecere de la tehnologia „orizontala” catre produse axate mai mult pe verticala va deveni, de asemenea, o norma. Daca in ultimul deceniu companii precum Amazon, HubSpot si Dropbox au castigat bani multi si au pus in functiune structuri industriale, baza construita de acestea ramane pe pozitii.

Crearea de valoare reala in urmatorul deceniu va mobiliza aceasta infrastructura si tehnologia noua pentru a rezolva probleme reale in anumite domenii.
In loc de HubSpot si atat – un CRM pentru toata lumea – vom avea de pilda ceva de genul HubSpot pentru agenti imobiliari. Tehnologia aplicata alaturi de capacitatea de a aborda punctele nevralgice din anumite domenii va permite antreprenorilor sa creeze schimbare si sa castige bani in timp ce construiesc.

Tehnologia va declansa schimbarea

O industrie tehnologica bine finantata, orientata vertical, va insemna in cele din urma schimbari semnificative si interesante in deceniul urmator. Iata mai jos sase dintre cele pe care va trebui sa le urmaresti.

1. Tehnologia mobila va schimba fata transporturilor

Ne indepartam deja de dependenta de combustibilii fosili si de masinile alimentate de acestia. In urmatorii zece ani vom fi, de asemenea, martorii unei schimbari privitoare la modul in care ne gandim sa ajungem din punctul A in punctul B, totul dirijat de tehnologia mobila.
Nu suntem departe de momentul in care ne vom putea programa si controla miscarile cu un click pe un buton al telefonului.

Vom trai vremuri in care vom spune unei aplicatii ca vrem sa ajungem la aeroport, iar un taxi sau o masina cu conducere autonoma ne va lua bagajele de acasa, dupa care ne va lua si pe noi din drum si ne va duce acolo unde avem de mers. La aeroport, vom trece de toate procedurile cu o scanare rapida a retinei, ne vom urca in avion, iar pe aeroportul de destinatie ne va astepta deja un taxi pregatit care ne va duce la hotelul unde ne-am cazat direct de pe telefon. Iar toate acestea vor fi personalizate pe baza datelor si obiceiurilor, ceea ce ne va permite sa ne deplasam liber prin lume, fara a depinde de propriul vehicul.

2. Energia regenerabila va castiga in cele din urma

Tranzitia de la combustibilii fosili va fi mai importanta decat orice. Suntem la rascruce de drumuri. Economia este pe punctul de a aluneca spre energia regenerabila peste tot. Tehnologia mobila conectata ne va duce acolo. Vedem deja cum Internetul Obiectelor poate face orasele mai inteligente si mai eficiente in ceea ce priveste consumul de energie. In curand, marile companii energetice vor incepe sa abordeze aceste tendinte.
Se pot castiga bani in domeniul energiei eoliene, solare si in sectorul biocombustibililor si, atunci cand companiile isi vor da seama, s-ar putea sa fim socati de viteza cu care lumea se va schimba.

3. AI este si va ramane aici

Adevarata inteligenta artificiala inca este la cativa ani distanta. Insa invatarea automata pe care o vedem astazi tot mai des va continua sa evolueze si sa se inradacineze in economia noastra. Cand acest lucru se va intampla, vom vedea o democratizare a dezvoltarii de software.

De ce? Ai reduce cantitatea de munca necesara pentru a construi algoritmi. Desi noua realitate va inlocui unele joburi din domeniul codarii, va deschide usa altor joburi, pentru cei care isi doresc sa lucreze cu software, fara sa stie sa codeze.
In final, acest lucru va insemna ca oamenii din orice industrie vor putea folosi tehnologia pentru a rezolva probleme care apar in spatiul lor.
Si daca tot vorbeam despre acel HubSpot pentru agentii imobiliari, e posibil ca el sa fie dezvoltat de un agent imobiliar, in loc de un inginer software.

4. Tehnologia va oferi cheia datelor medicale personale

Drumul catre dreptul de a detine proprietatea si controlul asupra informatiilor medicale personale a fost unul lung… Insa tehnologia ne va face sa depasim aceasta limita.

In urmatorul deceniu, fiecare dintre noi va detine cheia datelor sale medicale si numai noi vom putea oferi acces prestatorilor sau furnizorilor de servicii si produse. Spitalele ne vor putea vedea dosarele numai daca le dam acceptul.
Aceasta retea din ce in ce mai mare de inregistrari, cunoscuta si sub numele de blockchain, va reprezenta infrastructura care va face acest proces sa functioneze, deci este doar o chestiune de timp.

5. Datele vor fi noua moneda

Blockchain face posibila confidentialitatea datelor peste tot, nu numai in domeniul asistentei medicale, iar pe masura ce presiunea legislativa in legatura cu modul in care companiile achizitioneaza si utilizeaza datele online se va reduce mai mult, tehnologia va propulsa rapid aceasta miscare.

Vei avea optiunea de a naviga pe site-uri in mod anonim contra cost sau de a partaja unele dintre datele tale pentru a naviga gratuit in urmatorii ani. Ar putea exista chiar site-uri care te platesc pentru a-ti partaja datele. Oricum ar fi, vei obtine mai mult control asupra informatiilor personale si a modului in care sunt utilizate. Iar in final datele vor deveni o moneda pe care o vei putea exploata tu, si nu o mina de aur pe care o pot exploata companiile.

6. Retailul va fi reinventat

Au fost multe voci care au prezis disparitia retailului in magazinele conventionale in epoca internetului. Insa aceste spatii nu mor, ci doar se reinventeaza. Vedem deja startup-uri care subinchiriaza spatii in mall-urile vechi, dintre care unele ofera chiar spatiu rezidential. De ce? Centrele comerciale sunt destinatii de experienta – locuri de petrecere a timpului liber, de lucru, de intalnire cu alte persoane la o cafea. Spre deosebire de mall-urile de retail cu care esti obisnuit astazi, noile mall-uri vor fi personalizate pe baza datelor si comportamentului tau. Imagineaza-ti un orasel mic, dotat cu un concierge personal, realitate virtuala si experiente personalizate in functie de cine esti si ce doresti…

Privind catre urmatorul deceniu, s-ar putea sa para ca fortele cresterii exponentiale a tehnologiei si recesiunea economica se afla intr-o adevarata lupta. Insa, in realitate, tehnologia este cheia mentinerii economiei la parametri optimi – chiar si de-a lungul unei alte recesiuni.

Sursa: https://readwrite.com/2020/01/14/6-tech-trends-that-will-dominate-the-new-decade/

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.