In urma agitatiei la nivel global provocata de COVID-19, a efectelor continue si de amploare ale razboiului din Ucraina si in urma problemelor tot mai mari ce tin de schimbarile climatice, urmatoarele 12 luni vor fi marcate de imprevizibilitate, accentuand si mai mult nevoia de decizii si raspunsuri agile.
Liderii de afaceri nu trebuie doar sa gestioneze provocarile si riscurile de zi cu zi legate de activitatea din domeniul lor, ci si sa traverseze consecintele mai multor crize actuale – criza costului vietii, incetinirea economica globala, cresterea preturilor la energie si dezastrele climatice. Iar acestea sunt doar provocarile principale. Schimbarea modelelor de afaceri dupa pandemie, precum si schimbarea preferintelor si asteptarilor clientilor se adauga la cerintele strategice.
Activitatea Forumului Economic Mondial este, asa cum a fost de-a lungul intregii sale istorii de 53 de ani, despre impact. Forumul face eforturi in sensul schimbarii pentru a contribui la imbunatatirea situatiei in lume prin tot ceea ce face. Iar aceste eforturi au inclus mii de proiecte si colaborari tangibile, evolutii care au dus la aparitia GAVI, alianta vaccinului; si multe initiative istorice, printre care si Declaratia de la Davos, semnata in 1988 de catre Grecia si Turcia, care a readus cele doua tari inapoi din pragul razboiului.
“Impact” este un termen frecvent folosit. Dincolo de definitiile din dictionar si de teoriile corporate asa cum este “analiza de impact a afacerii”, e posibil oare sa distilam esenta impactului? Privind la activitatea si succesele Forumului, am putea spune ca e posibil si ca exista cateva principii majore.
Ambitia de a actiona
In ultimii ani ne-am confruntat cu cel putin doua schimbari transformationale: avem dintr-odata in fata provocari multiple, ce nu pot fi scoase de pe lista de prioritati. Toate necesita atentia noastra imediata si simultana. Si am ajuns sa realizam ca multe dintre provocarile cu care se confrunta omenirea sunt interdependente si, ca atare, ele sunt adesea globale. Forumul Econonic Mondial este ambitios cu privire la obiectivele sale, pe care le transforma in actiuni prin colaborarea cu partile implicate.
Un exemplu puternic in acest sens este Grupul pentru Resurse de Apa pentru 2030. Lansat la reuniunea anuala din 2008, acesta a evoluat de la o idee ambitioasa de a contribui la mentinerea pe drumul cel bun a Obiectivului 6 de Dezvoltare Sustenabila ONU (ODD), ajungand sa fie o platforma la fel de ambitioasa, ce implica peste 1.000 de parteneri si care faciliteaza finantarea de aproape 1 miliard de dolari pentru programe de apa la nivel mondial. In prezent, Grupul isi concentreaza eforturile pe proiecte de accelerare, facilitand finantari de peste 400 de milioane de dolari pentru scheme de care vor beneficia peste 7 milioane de oameni.
O viziune ambitioasa pe termen lung ofera o baza solida pentru strategia unei afaceri in aceste vremuri dificile. Volatilitatea si ceea ce poate parea adesea management constant de criza te distrag, ceea ce face din fixarea unui obiectiv ambitios un principiu calauzitor – cu cat ambitia este mai mare, cu atat impactul este mai mare. Iar acest lucru ne va ajuta sa atingem obiective majore precum zero net si sa cream un model economic sustenabil, incluziv, fara a ne rataci in mijlocul turbulentelor in care ne aflam.
Pentru a efectua o schimbare la scara uriasa – si in fereastra necesara cu inchidere rapida – – e nevoie de idei si de transformari ambitioase. Istoria ii va rasplati pe cei care dau dovada de curaj moral, iau decizii importante si dificile si urmeaza calea radicala.
Asculta activ artizanii schimbarii
Pe de alta parte, a devenit evident ca putem realiza schimbarea – si putem genera impact – la scara necesara doar punand in comun resursele, abilitatile, cunostintele si inteligenta colectiva. Forumul a recunoscut de multa vreme puterea de a aduce impreuna multe elemente diferite, reflectata in filosofia sa multilaterala de baza.
Evenimente precum Intalnirea Anuala sunt cele mai evidente manifestari ale acesteia, folosindu-ne puterea pentru a atrage un grup divers de oameni pentru a discuta si impartasi idei despre problemele curente. Fie ca sunt oameni de afaceri, activisti tineri, academicieni, antreprenori din domeniul tehnologiei, artisti, filantropi sau politicieni, cu totii imbratiseaza dorinta de a schimba situatia in bine, adesea cautand solutii la cele mai mari probleme ale vremurilor noastre.
Intalnirea Anuala este izvorul nesecat al multor idei, actionand ca un punct focal din care urmeaza actiunea. Activitatea zilnica a Forumului se concentreaza pe crearea si sprijinul oferit multor grupuri la nivel inalt. Forumul are hub-uri peste tot in lume, sub forma de centre regionale si specifice platformei ca si un Global Shapers Community, o retea in care sunt implicate aproape 8000 de persoane. In plus, Forumul are o platforma dedicata pentru inovatie, UpLink, ce ofera un spatiu conceput pentru a imbina solutiile la SDG-uri cu fondurile, pentru a le face sa devina realitate.
Inventatorii si antreprenorii isi posteaza solutiile pentru a stabili in mod regulat provocarile de sustenabilitate, companiile judecand care sunt cele mai viabile si sprijinindu-le pe cele mai bune prin finantare si resurse. Toate aceste actiuni sunt concepute pentru a da voce ideilor care altfel ar fi putut ramane neauzite.
Parteneriatul este vital
Odata cu enormitatea dimensiunii si numarului de provocari cu care se confrunta liderii de astazi, costul solutiilor de rezolvare a crescut si el. E deja o normalitate sa citim ca sunt necesare trilioane de dolari pentru decarbonizarea economiei sau pentru finantarea masurilor de adaptare la schimbarea climatica, care devin mai scumpe cu cat le lasam mai mult. In mod clar, acest nivel de finantare depaseste capacitatea oricarei entitati individuale – natiune, companie sau orice altceva.
Reflectand partial acest lucru, un numar tot mai mare de organizatii integreaza in operatiunile lor de zi cu zi colaborarea cu parteneri externi. Desi, la un moment dat, ideea de a lucra alaturi de o alta companie ar putea naste temeri legate de diverse tertipuri din interior, modelul de parteneriat de astazi se va dovedi in final un avantaj, odata cu avansarea catre finele secolului.
Parteneriatele nu sunt doar mai eficiente din punct de vedere al resurselor, dar creeaza si capacitate, implicare si, foarte important, incredere. Iar in acest context ele pot fi un multiplicator pentru bine, creand modele ce pot fi replicate si incurajand astfel transformarea.
Forumul sustine de mult timp ca parteneriatele sunt fundamentale pentru progres. De la inceputurile sale, a lucrat intens cu afacerile, cu guvernele si cu societatea civila. Forumul European de Management (numele original al Forumului Economic Mondial) a fost prima institutie nonguvernamentala care a initiat un parteneriat cu comisiile de dezvoltare economica din China. Astazi, colaboreaza in mod obisnuit cu multe grupuri diverse.
Recent Forumul a gazduit 13 platforme finantate prin granturi, care lucreaza in parteneriat pentru a accelera progresul catre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila, fiecare dintre acestea fiind specializata intr-un domeniu diferit, fie ca este vorba de solutii bazate pe natura sau de reducere a emisiilor de carbon. Scopul lor este ca actiunea colectiva prin parteneriat sa aiba un impact mai mare.
Invata, invata si iar invata
O zicala veche spune ca nu trebuie sa ne oprim niciodata din invatat. Insa dat fiind ritmul schimbarii si transformarile tehnologice care ne modeleaza viata, nevoia de invatare si de adaptare pe tot parcursul vietii nu a fost niciodata atat de necesara ca acum. Dezbaterile despre viitorul muncii si nevoia de imbunatatire a competentelor si de recalificare domina discursul, insa o alta latura este invatarea si impartasirea celor mai bune practici.
Unul dintre domeniile cele mai semnificative de impact recent ale Forumului a fost crearea Stakeholder Capitalism Metrics. Necesitatea unui set de indicatori reflecta intelegerea din ce in ce mai mare a intreprinderilor cu privire la dificultatile in a atinge obiectivele legate de clima fara anumite mijloace de masurare a progresului in materie de sustenabilitate.
Pe parcursul anului 2020, Forumul s-a consultat cu peste 200 de parti interesate si a lucrat cu cele patru mari grupuri contabile pentru a identifica un set de parametri si dezvaluiri universale. Din ianuarie 2023, 137 de companii majore au aderat la acesti parametri angajandu-se sa ii foloseasca drept parte a procesului lor anual de raportare. O serie de semnatari au creat studii de caz, cu intentia expresa de a-si impartasi experientele din care altii sa poata invata.
Exemplele de bune practici sunt extrem de importante in demersul de a te asigura ca un proiect sau o politica face diferenta. Forumul sprijina acest schimb de cunostinte si lucreaza cu parteneri care sunt specialisti in domeniile lor. De aici am invatat ca procesul este adesea la fel de important ca si rezultatul. Lectiile invatate, in special din gestionarea provocarilor care apar, sunt de nepretuit. Acesta este motivul pentru care Forumul pune un accent atat de mare pe grupurile de lucru, pe punerea in comun a experientelor comune si pe producerea de materiale in care constatarile Forumului sunt impartasite public.
Redescopera roata, in loc sa o reinventezi
Acesta poate parea un principiu ciudat in vremuri in care tulburarile sunt ceva ce ne atrage, dar ne si sperie in acelasi timp. De ce ar trebui sa revenim la elementele de baza? Realitatea este ca trebuie sa aplicam din nou – si in unele cazuri sa reinvatam – cunostintele pe care fie le-am pierdut in timp, fie de care ne-am despartit ca urmare a stilului nostru modern de viata.
In cadrul Forumului, exista un flux de lucru ce sprijina administratia indigena, deoarece omenirea cauta modalitati atat pentru a repara natura cat si pentru a folosi solutii bazate pe natura pentru a solutiona unele dintre cele mai mari provocari cu care ne confruntam. Prin activitatea derulata de Forum, cunostintele ecologice traditionale ajung in mainstream, ajutand investitorii sa se implice si capacitand popoarele indigene ca parteneri.
Anul urmator
Efectuarea schimbarii – crearea impactului – inseamna adesea multi pasi mici. Nu exista un singur factor decisiv, ci o multime de piese mobile. Liderii de afaceri de astazi au in maini o sarcina dificila. Ei trebuie, pe buna dreptate, sa isi asume responsabilitatea pentru impactul pe care organizatia lor il are asupra planetei si sa se asigure ca organizatiile lor se adapteaza si modeleaza provocarile cu care se confrunta. Ei sunt pe rand pompieri, experti strategi si diplomati. Trebuie sa conduca, dar si sa asculte. Trebuie sa faca ceea ce este necesar si, mai presus de orice, sa aiba un impact benefic.