Zborul cu parapanta în tandem – ce este şi cine îl poate practica?

Parapanta în tandem este un sport de aventură aerian – unul dintre cele mai plăcute moduri de a fi în aer și cel mai bun mod de a simți cum este să fii o pasăre. Necesitând doar un ham, o „aripă” din material textil şi condiţii meteorologice bune, această activitate ecologică (prietenoasă cu mediul la punctul de decolare – dar poate fi necesar transportul la locul de decolare şi de la locul de aterizare), este o modalitate excelentă de a vedea noi destinaţii din perspective pe care majoritatea oamenilor nu le vor experimenta niciodată.

Zborul în ascensiune și zborul termic

Acest sport are două tipuri principale de zbor: zborul în ascensiune și zborul termic.

Zborurile în ascensiune pot avea același punct de decolare și aterizare și sunt adesea efectuate de-a lungul stâncilor, crestelor și dunelor de nisip, cu decolări de la înălțimi joase și utilizând vânturi de coastă pentru a câștiga înălțime.

Zborurile termice vă permit să câștigați înălțime și pot dura diferite perioade de timp, de la doar câteva minute până la câteva ore. Aceste tipuri de zboruri depind de sezon, deoarece sunt necesare temperaturi ridicate pentru a menține parapanta în aer – deoarece căldura soarelui care încălzește suprafețele de stâncă creează coloane fierbinți sau buzunare de aer care se ridică.

Alte tipuri de zbor

Există două tipuri suplimentare de zboruri, zboruri obișnuite în care zbori cu parapanta în tandem de la o altitudine mai mare la un loc de aterizare mai mic – ceea ce fac majoritatea companiilor de parapantă în tandem la munte, unde planarea în jos este cheia.

Zborurile acrobatice sunt o variantă plină de cascadorii a tipului de mai sus de zbor cu parapanta în tandem, excelentă pentru iubitorii de senzații tari.

Acesta este un sport care depinde foarte mult de condițiile meteorologice și de vânt, deoarece ploaia, zăpada și norii groși pot determina dacă este sau nu sigur să zbori. Totuși, zborurile cu parapanta în tandem pot fi efectuate iarna, dar sunt adesea mai scurte, cu excepția cazului în care punctul de decolare este de la o altitudine mai mare.

Parapanta în tandem este un sport aerian relativ ieftin, în comparație cu sporturi precum parașutismul și, deși depinde foarte mult de condițiile meteorologice, oferă un sentiment de neegalat și vederi uluitoare ale lacurilor, munților, pădurilor, dunelor de nisip și coastelor de dedesubt.

Cine poate face parapantă în tandem?

Parapanta în tandem poate fi efectuată de orice persoană cu vârsta peste 4 ani (sub rezerva unor restricții de înălțime și/sau greutate) și care poate alerga pe distanțe scurte – acest lucru poate fi necesar la decolare și aterizare, în funcție de locație.

Chiar dacă zborurile cu parapanta în tandem se fac împreună cu un instructor, cei mai tineri vor avea nevoie de acordul scris al părinților înainte de a zbura și de un tutore prezent cu ei în ziua respectivă.

Parapanta în tandem este un sport incluziv și accesibil, cu un număr tot mai mare de instructori de pe tot globul instruiți și certificați pentru a-i duce în aer pe cei cu mobilitate redusă, dizabilități fizice, precum și persoane cu deficiențe de auz sau de vedere.

Braşovul este o destinaţie cunoscută pentru practicarea zborului cu parapanta în tandem. Intră acum pe Activitati Brasov şi ia-ţi voucherul pentru zbor, care este valabil timp de 6 luni.

Lasă un răspuns

Te-ar mai putea interesa...

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.