Vopsea electrostatica, sau lac de vopsea, in multe tari, de asemenea, numit acoperire cu pulbere, este un tip de acoperire care se aplica ca un fluid, pulbere uscata, care este de obicei folosit pentru a crea un finisaj dur, care este mai puternic decat vopsea conventionala.
Procesul se desfasoara in instalatii echipate care asigura un cuptor de intarire, cabine pentru aplicare cu pistoale electrostatice si, de obicei, un lant de transport aerian, unde sunt atarnate piese, de obicei aparate, extrudari din aluminiu, piese auto si biciclete care sunt acoperite cu o vopsea „pulbere” (numita si laminare).
Vopseaua este incarcata negativ prin trecerea printr-un pistol conectat la o tensiune de 60KV sau mai mult, fiind atrasa de partea agatata, incarcata pozitiv si impamantata.
Rezultate excelente sunt obtinute atat in ceea ce priveste finisajul, cat si etansarea ermetica. In industria prelucratoare exista o aplicatie larga, de fapt, din punct de vedere calitativ, este mai usor de aplicat si, din punct de vedere ecologic, nu creeaza probleme operatorilor si mediului.
Acesta poate fi aplicat la urmatoarele materiale, cum ar fi otel, aluminiu si metale galvanizate. Cu colorantii puteti obtine toate nuantele de culoare, chiar si gama de RAL 7032.
Utilizari si aplicatii ale acoperirii cu pulbere electrostatica
- Obiecte, piese metalice feroase si neferoase
Mobilier de birou din metal si plastic, dulapuri de depozit, dulapuri metalice dulapuri simple, conducte, rafturi, piedestaluri, laturi, stalpi, baze, ecrane, hardware si accesorii pentru birou etc
- Sectorul comercial
Rafturi, Display-uri, Corpuri de iluminat, Echipamente de incalzire, Semne de circulatie, Sculpturi, Ornamentatie, Biciclete, Motociclete, Amortizoare, Piese auto, Artizanat, Jucarii, Elemente de sarma, Seifuri. Electrostatica.ro este locul perfect in care poti vopsi diverse obiecte cu vopsea electrostatica.
Sectorul industrial
Tabla, teava, placa si profile laminate la rece si laminate la cald, masini, unelte, grunduri anticorozive, schele, piese metalurgice, grinzi, placi, formalete, rafturi, conducte, tevi, magazii, silozuri, aparate. Piese si piese auto, sindrila metalica ondulata si cu nervuri, conducte de ventilatie.
- Sectorul spitalicesc
Targa, Structuri de masa si pat, Ecrane, zona Ortopedie, Cantare, Carucioare de instrumente, Mese bridge, Panouri medicale.
- Sectorul de acasa
Mobilier terasa, Balustrade, Scari, Sobe, Frigidere, Calorifere, Cutii postale, Incalzitoare, Balustrade, Paturi, Mese, Rame pentru tablouri, Rafturi, Dulapuri, Grile de aer conditionat, Incuietori, Robinete, Elemente sanitare, Usi, Porti, Protectii, Panouri pentru fatade.
- Sectorul energiei electrice
Jgheaburi, dielectrice, stalp de iluminat, suporturi de cablu, placi, contoare, cufere, rafturi si dulapuri electrice, furtunuri de transformator.
- Obiecte, piese si piese din aluminiu
Profile din aluminiu pentru compartimentari baie si birouri, ferestre arhitecturale, porti de acces, Freze, Foi, Rame, Usi, Anvelope auto.
Beneficiile vopselei electrostatice
- Este ecologic
- Nu este necesar sa se utilizeze solventi sau substante chimice pentru aplicarea sa
- Este rezistent la coroziune, abraziune, variatii de temperatura
- Are diverse finisaje de culoare, efecte metalice, perlate, lucioase si chiar incolore
- Rezista razelor UV
- Reciclarea mai mare de 97% din vopseaua care nu se aplica piesei
Vopsirea electrostatica are multiple beneficia si datorita faptului ca este mult mai ecologica decat cea fluida, economica si cu un rezultat final exceptional. Alege si tu acest tip de vopsire!
Cum a aparut vopseaua electrostatica?
Vopsirea electrostatica este un proces de utilizare a unui camp magnetic pentru a aplica vopsea pe metale si diferite tipuri de materiale plastice. Se bazeaza pe principiul ca „opusele se atrag”. Dand obiectului de vopsit o sarcina negativa si vopselei o incarcare pozitiva, se creeaza atractia si rezultatul este un finisaj durabil, neted si dur de vopsea, care este placat.
Majoritatea oamenilor s-au confruntat cu electricitatea statica in timp ce merg pe un covor si apoi ating metalul – socant! Socul are loc deoarece frecarea pantofilor lor pe covor ajuta la acumularea unei sarcini electrice in corp. Atunci cand un obiect metalic impamantat este apoi atins, descarcarea electrica rezultata provoaca un soc electric. Un camp electrostatic este similar cu un camp magnetic tipic, deoarece atunci cand un obiect se incarca, acesta creeaza un camp electrostatic. Daca obiectul are un exces in numarul de electroni, se considera ca este incarcat negativ.
Daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau, este incarcat pozitiv. Doua obiecte electrostatice care au particule incarcate opus vor fi apoi atrase unul de celalalt. Acesta este conceptul din spatele picturii electrostatice.
In vopsirea electrostatica, obiectul de vopsit primeste o sarcina negativa de la un electrod incarcat negativ, care arata similar cu un cablu de baterie. Vopseaua are o sarcina pozitiva si este pulverizata folosind o duza rotativa. Sarcinile pozitive si negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafata metalica.
Vopseaua cauta obiecte impamantate si „infasoara” in jurul obiectului care este pictat. Acest lucru se intampla deoarece atractia dintre sarcinile opuse este atat de puternica incat sarcina va trage vopseaua in jurul obiectului, acoperind complet suprafata.
Vopseaua este atrasa static de metal din toate directiile, astfel incat sa nu existe mizerie de la supraspray. Imaginati-va cum ar putea functiona acest lucru cu vopsirea unui gard din fier forjat, de exemplu. Vopseaua ar fi pulverizata si s-ar infasura si adera la spatele fiecarei parti a gardului.