Vitaminele sunt substante mici prezente in diferite alimente de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona bine. Dar sunt atat de multe incat este dificil sa le incluzi pe toate in doza lor adecvata fara a consuma o dieta super echilibrata, iar in lumea de azi realizarea acestui lucru nu este o sarcina usoara. De aceea este adesea necesar sa recurgem la produse naturiste pentru imunitate pentru a ne ajuta sa ne indeplinim cerintele zilnice pentru ingrijirea sanatatii.
Tipuri de vitamine
In linii mari, vitaminele sunt impartite in 2 mari grupe in functie de modul in care sunt transportate: solubile in apa si solubile in grasimi. Liposolubilele sunt cele care se dizolva in grasimi si uleiuri si, prin urmare, organismul le poate stoca in tesutul lipidic. In timp ce cele solubile in apa se dizolva in apa si nu pot exista rezerve din ele deoarece excesul se elimina prin urina.
Unde sunt si pentru ce este fiecare vitamina?
Cu aceasta ocazie vom vorbi despre vitaminele hidrosolubile, iar vitaminele liposolubile le vom lasa pentru o viitoare discutie.
Vitamina C: ajuta la sanatatea dentara, favorizeaza absorbtia fierului si a colagenului, ajuta la vindecare si este un antioxidant
Deficienta: poate provoca slabiciune generala, anemie si scorbut.
Surse: citrice, kiwi, rosii, conopida, broccoli, ananas si fructe de padure.
Tiamina (B1): Ajuta la transformarea carbohidratilor in energie, functia inimii si contractia musculara.
Deficienta acestuia: anomalii ale metabolismului, oboseala, nevrite periferice, probleme cardiace.
Surse: Cereale, paste, cereale integrale, carne rosie, oua, leguminoase, peste gras, nuci si seminte, lactate.
Niacina (B3): functionarea sistemului digestiv, a pielii si a nervilor.
Deficienta acestuia: inflamatii ale pielii, probleme digestive si oboseala psihica
Surse: lactate, oua, orez, peste, leguminoase, carne alba si rosie.
Acid pantotenic (B5): ajuta la cresterea, productia de hormoni, participa la descompunerea si utilizarea alimentelor.
Deficitul sau: este rar si provoaca furnicaturi in picioare, dureri de cap si probleme de somn.
Surse: proteine animale, broccoli, varza, leguminoase, lactate, ciuperci si cartofi
Piridoxina (B6): participa la metabolismul proteinelor si la sinteza hemoglobinei.
Deficitul sau: convulsii, dermatita si anemie.
Surse: carne rosie si alba, organe, oua, cereale integrale si leguminoase.
Biotina (B7): intretinerea pielii si a mucoaselor, functionarea sistemului nervos, producerea de energie din alimente.
Deficienta: dureri musculare, dermatita, caderea parului, unghii casante.
Surse: cereale, ciocolata, galbenus de ou, leguminoase, lactate, organe, carne rosie.
Acid folic (B9): cresterea si repararea tesuturilor, metabolismul proteinelor si ajuta la formarea globulelor rosii. Este esential in timpul sarcinii.
Deficienta acestuia: diaree, par gri, anemie, intarziere de crestere, oboseala si paloare.
Surse: legume cu frunze verzi, leguminoase, citrice si nuci.
B12: ajuta la formarea globulelor rosii si la mentinerea sistemului nervos
Deficienta: anemie, simptome neurologice
Surse: carne rosie, pui, crustacee, organe, produse lactate.
In concluzie, vitaminele sunt molecule esentiale pentru functionarea organismului nostru care participa la multe procese si, din moment ce nu le putem produce, trebuie sa le ingeram prin alimente. Dar pentru a le consuma pe toate in cantitatile necesare, este esential sa ai o alimentatie echilibrata, ceea ce nu este intotdeauna posibil.
In plus, vitaminele solubile in apa, care sunt cele pe care le acoperim in acest articol, nu pot fi stocate de organismul nostru deoarece excesul lor este eliminat prin urina. Prin urmare, acestea trebuie consumate constant pentru a ne asigura ca livram organismului nostru cantitatea de care are nevoie din fiecare dintre ele.