Nu toate sistemele de management al depozitului ofera acelasi nivel de securitate, astfel ca e posibil sa ai de fapt in mana o arma foarte periculoasa. Protectia oferita companiei, personalului, stocurilor si dotarilor necesita un soft WMS cu un protocol de securitate solid.
Din pacate, multe sisteme de pe piata nu mentin depozitele atat de sigure pe cat ar trebui. Iata mai jos trei dintre cele mai mari lacune in securitatea WMS si cateva idei despre cum pot fi eliminate aceste lacune, pentru o functionare mai sigura si mai profitabila.
1. Dependenta de software-uri vechi
In majoritatea cazurilor, cu cat partea de software si de hardware a unei companii sunt mai vechi, cu atat pericolul legat de amenintarile informatice este mai mare. Este posibil ca sistemele mai vechi sa nu accepte cele mai recente upgrade-uri, patch-uri sau hardware-uri special concepute pentru a creste securitatea.
De exemplu, securitatea WMS se poate baza pe solutii situate la locatie. Deoarece o companie trebuie sa plateasca pentru instalarea de echipamente hardware, intretinere, actualizari si inlocuiri, probabil ca va avea practic un amestec amplu de tehnologii.
Infrastructura disparata trebuie adesea sa utilizeze cel mai de jos numitor comun in materie de tehnologie, ceea ce va expune compania unei game variate de amenintari, de la cele mai sofisticate atacuri cibernetice pana la amenintari reduse ca tehnologie, concepute pur si simplu pentru a ataca reteaua.
2. Controlul slab al stocurilor la nivel intern
Furturile interne reprezinta o problema pentru companii, in special in depozite, pierderile din aceste locatii fiind cauzate in majoritatea lor de catre angajati. Pierderile apar atunci cand o companie are un WMS slab, care nu aplica regulile de check-in, verificarile zilnice ale stocului sau care permite verificarea stocurilor de catre un singur angajat, fara autentificare din partea altora.
Vestea buna este ca imbunatatirile in ceea ce priveste gradul de securitate oferit de sistemul WMS pot remedia multe dintre aceste probleme fara ca productivitatea sa fie neaparat afectata. Principala modalitate de combatere a furturilor interne este ca angajatii sa faca actiuni si tranzactii diverse doar folosind mijloacele de identificare specifice.
Iata de ce o companie trebuie sa solicite check-in in fiecare etapa, pornind de la receptia bunurilor si modificari in stocuri in procesele de colectare, ambalare si distributie. In acest fel nu numai ca furturile vor deveni aproape imposibile, dar se va crea si o pista de audit pentru fiecare angajat.
Un audit al modului in care marfurile se deplaseaza prin depozit poate contribui, de asemenea, la identificarea oportunitatilor de furt si la evidentierea nevoilor de instruire pentru angajatii care nu urmeaza procedurile corespunzatoare.
3. Probleme de identificare a persoanelor care intra in depozit
Depozitele inregistreaza un flux constant de trafic si multe dintre persoanele care finalizeaza tranzactiile nu sunt angajati. Soferii, agentii de livrare, tehnicienii de la mentenanta sau IT, precum si alte persoane, vor avea la un anumit moment acces la depozit. Un sistem WMS bun, care ofera un grad ridicat de siguranta, va trebui sa stie cine sunt aceste persoane sau sa obtina informatii despre ele. De asemenea, ar trebui sa reduca riscurile ca strainii sau escrocii sa patrunda pe proprietatea firmei, nevoi la care un soft cu grad ridicat de securitate, asa cum este Crosspoint WMS de la Point Logistix, raspunde cu brio.
Un grad redus de siguranta oferit de sistemul WMS poate expune compania unor riscuri importante, atunci cand nu colecteaza sau nu coroboreaza automat detalii precum placute de identificare, acces in zona sau acces pentru vizitatori.
Tehnologia de recunoastere a identitatii devine din ce in ce mai frecventa in WMS-urile de ultima generatie, pentru ca ea ofera in plus si informatii despre traficul general.