In ultima vreme, cafeaua a devenit protagonista in multe retete de cocktail preparate de mixologi si baristi. Mixologi? Cei care practica aceasta arta, mixologia, desfasoara tehnica delicata de amestecare a bauturilor si folosesc acest termen mai ales in lumea cocktailurilor si a prepararii bauturilor alcoolice.
„Care este diferenta dintre un barman si un mixolog?” s-ar putea sa va intrebati. Un barman serveste bauturi si se ocupa de gestionarea barului. In timp ce un mixolog proiecteaza bauturi si creeaza o experienta pentru clienti.
Cum ne afecteaza acest lucru pe cei dintre noi pasionati de cafea? Ei bine, vrem sa va spunem ca in ultima vreme cafeaua a devenit protagonista in multe retete de mixologi, care cauta sa armonizeze nenumarate combinatii posibile pentru a produce o bautura inovatoare, delicioasa, diferita de toate celelalte.
Va prezentam aici cateva dintre ele. O mica proportie de cocktail-uri cu cafea, dintre cele pe care mixologii si baristii nu inceteaza sa le creeze.
- COCKTAIL CU CAFEA, SCORTISOARA SI DOVLEAC
Ingrediente:
- ¼ de lingura de Blue Tequila
- ½ lingurita crema
- 2 linguri sirop de condimente de dovleac
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingurita de scortisoara
- ½ lingurita de condiment pentru placinta cu dovleac
- 1 si jumatate de lingurita de cafea fierbinte
- Garnitura: frisca si scortisoara
Pregatirea
Intr-o cana mare transparenta adaugati smantana, siropul de mirodenii de dovleac, zaharul, extractul de vanilie si condimentele de prajitura.
Se amesteca bine si se toarna amestecul in cafea, se adauga tequila.
Drept topping, adaugati frisca si stropiti cu scortisoara.
- COCOSUL DIMINETII
Ingrediente:
- Tequila Reposado
- Lichior de cafea
- cana de cafea
- 2 linguri de nectar de agave
- 1 lingura de smantana groasa
- 1 lingurita extract de vanilie
- Garnitura: nucsoara
Preparare:
Amestecati nectarul, crema de lapte si extractul de vanilie intr-un bol. Bateti pana capata consistenta.
Apoi adaugati tequila, lichiorul de cafea si cafeaua intr-o cana.
Se acopera cu crema si se decoreaza cu nucsoara rasa.
- APEL DE TREZIRE
Acest cocktail este ceva mai profesionist, dar nu se intampla nimic complicat in pregatire, este foarte simplu. Pentru a-l pregati ai nevoie de cateva bauturi, care se gasesc foarte usor.
Ingredientele sunt:
- 60 ml de vodca
- 30 ml de cafea
- 15 ml de triple sec
- 30 ml lapte.
Pentru a o prepara, puneti toate ingredientele intr-un shaker cu gheata si agitati timp de cateva secunde. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa faceti cafeaua folosind capsule pentru Dolce Gusto.
La final, o servesti in paharul dorit si o poti decora cu trei boabe de cafea.
Cafeaua si alcoolul sunt o combinatie perfecta pentru cocktailuri. Cand iti folosesti imaginatia, nu exista limita pentru numarul de bauturi unice de cafea pe care le poti crea. Noile bauturi pe baza de cafea sunt in mod constant reinventate, cu arome distractive si rasturnari atragatoare.
Pregatirea cocktail-urilor cu cafea este asemanatoare cu gatitul: nu va opriti si nu va lasati intimidati. Simtiti-va liber sa extindeti retetele de mai sus si sa creati propriile bauturi.