Dacă ești interesat de această parte a medicinei alternative, poți afla mai multe despre uleiurile esențiale și aromoterapie pe site-ul dianagubas.com. Tratamentul cu aromoterapie folosește uleiuri esențiale, care sunt fie inhalate, fie aplicate direct pe piele sub formă de masaj de relaxare sau adăugate la baie.
Se crede că aromoterapia funcționează prin activarea receptorilor de miros nazal, care la rândul lor trimit semnale către creier, unde sunt activate anumite zone. De exemplu, sistemul limbic, care joacă un rol în emoțiile umane, sau hipotalamusul, ca răspuns la uleiul aromatic, produce hormonul fericirii – serotonina.
În ce condiții este potrivită aromoterapia?
Este important să reții că în niciun caz nu ar trebui să renunți la tratamentul prescris de medicul tău și să îl înlocuiești complet cu aromoterapie, ci pur și simplu îl poți adăuga la acesta. Poate avea un efect benefic asupra unor afecțiuni precum: stres, anxietate, depresie, oboseală, probleme de somn, demență, ameliorează durerea în afecțiuni precum – osteoporoză, pietre la rinichi, chimioterapie. Uleiurile esențiale au, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antivirale dovedite, iar în testele cu unele bacterii au arătat un efect mai puternic decât cel al antibioticelor.
Este aromoterapia sigură?
În sensul cel mai general, aromoterapia nu îți poate dăuna, dar la fel ca în cazul tuturor substanțelor – poate provoca reacții adverse. Acestea includ iritarea ochilor, a pielii sau a mucoasei nazale, reacții alergice ușoare, iar dacă sunt înghițite din greșeală sau din neștiință, unele uleiuri pot afecta rinichii sau ficatul.
Care sunt cele mai populare uleiuri esențiale?
Există o mare varietate de uleiuri esențiale pe piață, inclusiv multe dintre plantele familiare, precum și cele de care auzi pentru prima dată. Dacă ești nou în aromoterapie și te simți puțin confuz, nu îți fie teamă. Iată o listă cu cele mai frecvent utilizate uleiuri esențiale:
Ulei de tămâie – Uleiul esențial de tămâie este un ulei cu calități excelente. Acesta stimulează sistemul imunitar, are un efect anti-inflamator și un efect pozitiv împotriva durerilor de cap, de stres si probleme cu glanda tiroidă. Te ajută să te concentrezi și îți ridică spiritul în stări depresive.
Ulei de turmeric – ajută la combaterea cancerului de colon, ajută la prevenirea bolilor neurologice, ajută la tratarea artritei și a bolilor articulare, poate trata epilepsia, îmbunătățește sănătatea ficatului, ajută la combaterea cancerului de sân, poate reduce numărul celulelor leucemice, combate depresia și anxietatea, combate răcelile necomplicate, îmbunătățește starea pielii.
Ulei de copaiba – Poate ajuta la reducerea anxietății și la curățarea și chiar la tonusul pielii atunci când este aplicat local, sprijină sănătatea sistemelor cardiovasculare, imune, digestive, nervoase și respiratorii atunci când este administrat pe cale orală. Copaiba nu conține canabinoizi psihoactivi. Componenta principală – cariofilena – este utilă pentru sistemul nervos, cardiovascular și imunitar. Este, de asemenea, un antioxidant puternic care susține imunitatea.
Ulei de lavandă – Pe lângă faptul că este preferatul multor oameni, are un efect relaxant, ajută la problemele de somn și anxietate.
Uleiul de eucalipt – Ca un imunostimulant puternic, uleiul de eucalipt este un ingredient obligatoriu în tratamentul bolilor respiratorii, gripei și răcelilor. Are acțiune antibacteriană și antivirală și, în plus față de toate acestea, acționează și ca un mare repelent împotriva insectelor nedorite din casa ta.
Ulei de Salvia – Este folosit pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor, util mai ales dacă te confrunți cu simptomele menopauzei sau insomnie.
Ulei de lămâie – Pe lângă aroma proaspătă, este cunoscut și pentru stimularea sistemului imunitar și are, de asemenea, un efect antibacterian pronunțat.