Conceptul de gradina urbana a aparut in Romania ca o forma de agricultura interna importata din centrul si nordul Europei, unde aceasta activitate se bucura de mult mai multa popularitate decat in tara noastra.
In ciuda implementarii lente in Romania, gradina urbana a prins rapid radacini in tara noastra, deoarece avem conditii excelente pentru a o promova: am avut intotdeauna o cultura adanc inradacinata in cultura agricola si, in plus, avem un climat de ierni blande si o mare diversitate de scenarii climatice.
In plus, din aceasta dezvoltare nu a lipsit impulsul comercial al companiilor producatoare de inputuri, punand pe rafturile centrelor de gradinarit, magazinelor universale, florarilor si altor puncte de vanzare specializate, un catalog extins de produse destinate acestei noi piete: mese de cultivare, unelte de mana, utilaje, ingrasaminte, produse fito-sanitare, echipamente de irigare, pachete de seminte, rasaduri etc.
Cum numim gradinile urbane?
In Romania, ceea ce a inceput ca un hobby in agricultura a evoluat in scopuri diferite si diverse: educationale, de autoconsum, medicale etc. care o fac si mai bogata si mai complexa.
Putem defini in prezent o gradina urbana ca un spatiu in care se desfasoara agricultura, cu un grad mai mare sau mai mic de profesionalism, in care productiile sale nu sunt destinate industriei de transformare sau marii distributii (lanturi de supermarketuri, magazine universale etc.), desi uneori se vand in magazinele de cartier sau in pietele locale.
Sub aceasta premisa, putem observa ca a existat o evolutie a gradinilor urbane intr-un timp foarte scurt, in care companiile private, grupurile sociale, organizatiile oficiale si educationale cauta elementele pozitive din ele pentru a le adapta la obiectivele lor personale si individuale.
Tipuri de gradini urbane
Clasificarea tipurilor de gradini urbane este o sarcina complexa, deoarece pot fi stabilite puncte de vedere si criterii diferite, care pot fi, de asemenea, perfect compatibile. Sa dam cateva exemple:
Gradini urbane in functie de suprafata de cultivare:
- Gradina urbana in propria gradina – un hobby si un mod de a manca ce iti produci cu propriile maini. Poti alege drujba Detoolz pentru constructii si gradinarit si poti incerca si tu un hobby nou, incepand chiar de astazi.
- Gradina urbana pe terasa si balcon – In special in mediul urban
- Gradina urbana in mediul rural – Agricultura pe campuri la marginea orasului sau in case de tara cu teren arabil.
- Gradina urbana verticala – Daca plantele sunt amplasate pe pereti.
Livezi urbane in functie de utilizare:
- Livezi private cu scop lucrativ – Campuri mici in apropierea zonelor populate pentru culturile de sezon.
- Gradinile domestice – Sunt cele mai populare si primele care ne vin in minte cand ne gandim la ele.
- Livezile municipale – Gestionate de consiliile municipale pentru a le face accesibile grupurilor de persoane in varsta, somerilor sau asociatiilor si entitatilor non-profit.
- Gradini didactice – Destinate activitatilor de formare, in special scolarilor.
- Gradini comunitare – Promovate de asociatiile de cartier, creand spatii comune de cultivare (publice sau private).
- Gradini terapeutice – Orientate catre grupuri de varstnici care se afla intr-o perioada de reabilitare cu un anumit handicap, dependenti de droguri etc.
- Livezi estetice si turistice – Amplasate in gradini, hoteluri, case rurale, restaurante etc. care indeplinesc in primul rand o functie mai ornamentala sau de marketing.
Este interesant de observat ca datorita interesului pentru gradinile urbane au fost create firme specializate in inchirierea acestora, orientate catre “gradinarii urbani”. Utilizatorii privati platesc taxe lunare sau anuale pentru a-si cultiva “loturile”, care includ de obicei servicii precum irigatii, unelte necesare pentru cultivare, consiliere profesionala etc.