Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus recent ca nu va fi posibil sa “modelam lumea de maine” fara un parteneriat puternic intre UE si China.
Abraham Liu, reprezentantul sef al Huawei pe langa institutiile europene este de acord cu aceasta declaratie, spunand ca mantra parteneriatului se extinde si asupra tranzitiei treptate catre neutralitatea emisiilor de carbon. El avertizeaza ca schimbarea climatica nu s-a oprit, in ciuda reducerii motoarelor economiei globale, cauzata de pandemia COVID-19, iar dupa o acalmie temporara, nivelurile emisiilor cresc din nou cu rapiditate.
Acesta este unul dintre mesajele esentiale pe care Liu le-a transmis pentru marcarea Saptamanii Verzi Europene in 2021, “festivalul verde” european care s-a desfasurat timp de o saptamana, incepand din 7 iunie. In cadrul acestei saptamani, Huawei a organizat o serie de evenimente in sediile sale din Europa, toate menite sa creasca nivelul de constientizare cu privire la provocarea reprezentata de climatul global.
Huawei, crede Liu, este intr-o pozitie buna pentru a-si spune cuvantul si pentru a ajuta UE sa atinga obiectivele mult laudatului Acord Verde al blocului, pe care il descrie ca avand “o politica curajoasa si de pionierat”. El crede ca in urmatoarea decada sunt necesare “cinci tehnologii cheie” pentru un viitor cu zero emisii de carbon. Acestea sunt energia verde, conectivitatea verde, digitalizarea verde, protectia mediului bazata pe AI si retelele zero carbon.
La categoria “energie verde” el prezice ca energia regenerabila, dominata de energia solara si de cea eoliana, va fi sursa de energie cu cea mai rapida crestere, iar Huawei face demersuri pentru “construirea de sisteme de generare a energiei curate, bazate in principal pe stocarea de energie solara si eoliana”.
Cat despre conectivitatea verde, compania se afla in prima linie a tehnologiei complet optice. “Tehnologia noastra de printare cu fibra optica poate printa 1000 de fibre optice pe un backplane de dimensiunea unei coli A4” spune el. Liu mai adauga ca “asta inseamna ca un set de echipament poate face acum treaba a noua, in setting traditional, reducand consumul de energie cu 60%”.
Cand vine vorba despre digitalizarea verde, compania sa face munca de pionierat in tehnologii inteligente de optimizare, pentru a ajuta centrele de date sa “invete” sa economiseasca energia. “La asta ne referim cand spunem ca folosim biti ca sa gestionam wati”.
Colaborand cu organizatia non-profit Rainforest Connection, Huawei a facut de asemenea si un sistem de monitorizare a sunetului numit “Gardienii Naturii”, care colecteaza date de sunet pentru procesarea cu ajutorul inteligentei artificiale, avand ca scop prevenirea exploatarilor forestiere ilegale.
Revenind la “retelele zero-carbon”, Liu a prognozat un consumde energie al siturilor globale de comunicare ce va ajunge la 66 de miliarde de kilowati-ora, reprezentand aproximativ doua procente din consumul total de energie al lumii, pana in 2025.
Statiile de baza traditionale wireless sunt considerate a avea o eficienta energetica de aproximativ 60%. Inlocuind camerele pentru echipamente cu dulapuri in aer liber, Huawei poate creste acest procent pana la 90%. “Acesta este un pas urias inainte” apreciaza el.
Liu a subliniat toate acestea si alte initiative de “solutii smart” in cadrul forumului online ce a avut loc in 8 iunie, ca parte a contributiei Huawei la Saptamana Verde, si a explicat modul in care crede ca inovatia ICT poate contribui la obtinerea neutralitatii emisiilor de carbon.
Liu sustine ca noile tehnologii sunt necesare pentru a reduce emisiile de carbon, iar tehnologiile ICT vor juca un rol din ce in ce mai important in acest proces. “Facem un apel la toate companiile de tehnologie sa sprijine activ si sa participe la lupta impotriva schimbarii climatice, una vitala pentru destinul omenirii” a spus el. Potrivit lui Liu, companiile din domeniul tehnologiei – asa cum este si compania sa – detin cheia catre deblocarea unui potential mobilizator, pemitand altor actori sa isi elibereze potentialul de reducere a emisiilor.
Desi emisiile de carbon au scazut temporar in volum ca urmare a masurilor de izolare si a incetinirii economiei globale, nivelurile emisiilor isi revin rapid, potrivit Organizatiei Mondiale de Meteorologie. “Intr-o perioada in care economiile incep sa isi revina, trebuie sa ne intrebam: cum putem cauta oportunitati de a imbunatati ecologia globala si de a face trecerea catre neutralitatea emisiilor de carbon?”.
Liu mai spune ca Europa este leader in combaterea schimbarii climatice, subliniind ca in 2019, la cea de-a patra aniversare a adoptarii Acordului de la Paris, Uniunea Europeana s-a angajat sa atinga nivelul de zero emisii de carbon pana in 2050. Intr-adevar, in 2020, 38% din energia UE a fost generata de surse eoliene, solare si alte surse regenerabile, depasind cantitatea de energie generata de combustibili fosili pentru prima data. “In plus, multe companii europene sunt modele globale cand vine vorba despre urmarirea unei dezvoltari sustenabile”.
“Ca provider de infrastructura ICT si de device-uri smart, Huawei este convins ca ICT devine o tehnologie importanta, ce permite o lume mai verde” spune Liu. Insa adevarul brutal, avertizeaza el, este ca nimeni nu poate rezolva provocarea schimbarii climatice pe cont propriu. “Fiecare dintre noi, fiecare organizatie, mai ales companiile private asa cum este si Huawei, ar trebui sa gandeasca activ, sa actioneze si sa colaboreze cu o mentalitate deschisa, pentru a rezolva aceasta problema impreuna”.
Saptamana Verde de anul acesta s-a concentrat pe “ambitia zero poluare” si pe solutiile de a crea un mediu non-toxic in Uniunea Europeana. Privind catre viitor, Liu spune ca Huawei este pregatit sa lucreze alaturi de partenerii sai europeni in calatoria catre un viitor cu zero emisii de carbon in Europa.
Sursa: https://www.theparliamentmagazine.eu/news/article/technology-for-a-greener-world